Expozitie Aurel Gheorghiu Cogealac @ FUNDATIA OUTSIDER ART by DIMISCA

Prezinta expozitia personala Aurel Gheorghiu Cogealac.

Vineri 14 martie 2014, ora 18:00.

Degustare de vinuri crama Liliac.

Adresa: strada Eremia Grigorescu nr. 24, etaj 1, in cladirea Teatrului Tandarica (piata LAHOVARI)cogealac

Lucrările din această expoziție reprezintă un fel de retrospectivă a perioadei petrecută în București, perioadă în care m-am simțit ca un ”haiduc printre blocuri”.
Expoziția este alcătuită din lucrări selectate din serii începute cu ani în urmă: Totem și Portrete (2007-2012), Anatomia – 2009, Ograda (2010-2011).

Pentru seria intitulată Totem, am fost inspirat de troițele întâlnite în satele românești alese ca motiv de studiu în încercarea de a le descoperi noi sensuri. Omul, animalul din apropierea sa, vegetația si alte lucruri de trebuință, se regăsesc în aura chipurilor înfățișate în aceste lucrări.

Portretele exprimă nevoia mea de a pătrunde dincolo de bariera chipului și de a reda ansamblul de trăiri și impresii provenite in urma contactului cu diferite persoane. Fiecare portret este prezentat în forma unei efigii sau a unei monede de schimb pentru că fiecare aspect al personalității noastre se traduce în gesturi și mimici datorate schimbului afectiv dintre oameni .

Seria Ograda exprimă nevoia întoarcerii acasă. Machete, case, animale, grădini, sunt imagini închipuite aidoma unui film foto, un amalgam de proiecții. Sunt exerciții nostalgice din dorința de a întregi o imagine din copilărie peste care s-au suprapus, de-a lungul anilor, multe alte aspecte ale vieții.

Seria de interioare, ferestre, faţade de blocuri, a fost începută dintr-o nevoie interioară de a găsi semnificaţie contextului urban. Anatomia de tip studiu se regăseşte în aceste lucrări din nevoia mea de satisfacere a curiozităţii, lucrând,interpretând şi găsind sensuri analitice pentru tot ceea ce reprezintă viaţa omului, a animalelor, şi a oricărei fiinţe învăluită de mister.

Lucrările din seria Anatomia ilustrează relația intimă dintre viață și moarte, dintre om și mediul său, dintre conștient și subconștient. Subiecții aleși pentru acest experiment sunt oameni pe care îi cunosc sau personaje fictive. Aspecte ale personalității lor au fost traduse în imagini-simbol. Suportul de lucru (pânza sau hârtia) joacă rolul unui pat procustian iar atributele personajelor reprezentate sunt modificate pentru a se încadra într-o viziune proprie, fiecare aspect reprezentând esența a ceea ce este omul.