De la „Toate pânzele sus” la „Un Haiduc de Bucureşti” – Puiu Manu – Maestrul benzii desenate româneşti
De la „Toate pânzele sus” la „Un Haiduc de Bucureşti”
Facultatea de Istorie demarează seria de colocvii „ Istoria în imagini”, invitându-vă într-o călătorie în lumea benzii desenate a Maestrului Puiu Manu. Expoziţia de desene va putea fi vizitată în perioada 24 februarie – 3 martie 2014, în spaţiul expoziţional situat pe Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, sector 5, între orele 10-18. La data de 27 februarie vernisajul va fi precedat de un colocviu consacrat genezei albumelor desenate de domnul Puiu Manu, începând cu ora 16.00. Amfitrionul evenimentului va fi Decanul Facultăţii de Istorie, Prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, avându-i ca invitaţi pe Maestrul Puiu Manu, lec. univ. drd. Marius Leştaru, scenarist BD şi domnul Dodo Niţă, autorul volumului Istoria Benzii Desenate Româneşti. Organizatorii evenimentului vă pregătesc şi un invitat surpriză, un adevărat Maestru care a încântat o generaţie întreagă cu filmul Toate pânzele sus!
Expoziţia De la „Toate pânzele sus” la „Un Haiduc de Bucureşti”
îşi propune să aducă în prim-plan cea mai nouă lucrare a desenatorului Puiu Manu, reliefând un moment mai puţin cunoscut din istoria capitalei noastre, dar vizitatorii vor putea redescoperi şi secvenţele preferate din David Copperfield, Dim Dunăreanu şi Toate pânzele sus ! Evenimentul se adresează iubitorilor de benzi desenate indiferent de vârstă, care nu au uitat să se bucure de frumuseţea unei cărţi în imagini.
Puiu Manu – Maestrul benzii desenate româneşti!
Născut pe 14 septembrie 1928 la Bucureşti, domnul Puiu Manu este decanul de vârstă al benzii desenate româneşti : a debutat cu grafică de revistă la începutul anilor ’50, pe când era student la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi a publicat prima sa bandă desenată în 1957, în revista Cravata Roşie, Comoara lui Montezuma, după un scenariu de Mircea Sântimbreanu.
Domnul Puiu Manu este şi cel mai prolific autor BD de la noi: vreme de peste 55 de ani a publicat sute de benzi desenate, adunând la un loc aproape 1500 de planşe, în mai toate revistele pentru copii apărute în timpul socialismului cât şi în perioada contemporană : Cravata Roşie, Luminiţa, Arici Pogonici, Scânteia Tineretului, Cutezătorii, Unviersul Copiilor, Bucuria Copiilor, Luceafărul Copiilor, Aricel, Bondărel, Traista cu poveşti, precum şi în almanahurile Cutezătorii şi Vacanţa Cutezătorilor.
În anul 1968, după scenarii de Ovidiu Zotta, Puiu Manu creează în paginile revistei Cutezătorii pe cel mai cunoscut personaj al său: Dim Dunăreanu, un fel de aventurier comunist.
Tânărul fizician şi campion la decatlon Dimitrie Dunăreanu, „Dim” pentru prieteni, aspiră ”la onoarea de a face parte din Clubul Cutezătorii” şi pentru aceasta „ trebuie să ducă la îndeplinire 12 misiuni denotând curaj, perseverenţă, fermitate, cutezanţă în a etala virtuţi intelectuale şi fizice…”.
Fie că se află în munţii Vrancei, unde s-a descoperit un minereu necunoscut, în croazieră pe Oceanul Indian, la poalele Retezatului, pe Marea Neagră, în căutarea manuscrisului tomitan al lui Ovidiu, într-o peşteră din munţii Apuseni, într-o tabără sau expoziţie Minitehnicus, singur sau însoţit de prietena sa Anca, reporter la un cunoscut cotidian central sau/şi de pionieri curajosi şi inventivi, Dim Dunăreanu demască şi dejoacă planurile unei întregi armate de răufăcători: piraţi, hoţi, spioni şi chiar un fost ofiţer hitlerist.
După 7 episoade apărute în paginile revistei Cutezătorii, două dintre aventurile lui Dim Dunăreanu vor fi rescrise de Octav Pancu Iaşi şi redesenate de Puiu Manu sub formă de albume, apărute la editura Stadion în 1972-1973 : Busola nu arată nordul şi Tânărul şi marea.
În aceeaşi perioadă Puiu Manu a mai publicat următoarele albume, istorice şi de aventuri :
1969 – Şoimii Moldovei, scenariu Radu Theodoru
1972 – Toate pânzele sus !, după romanul lui Radu Tudoran
1974 – Ion Vodă cel Cumplit, scenariu de Radu Theodoru.
Aceste albume au apărut în tiraje cuprinse între 40-50,000 de exemplare, marcând o întreagă generaţie de mici cititori !
După o paranteză editorială, în anii 2000, când domnul Puiu Manu a locuit în Statele Unite, dânsul a revenit în prim-planul scenei benzii desenate româneşti, publicând, în fiecare an, câte unul sau două noi albume, cu o punctualitate de gentleman englez.
Astfel, în 2010 a publicat o nouă ediţie a albumului Toate pânzele sus !, complet redesenată şi minunat colorată (editura Studis, Iaşi), în 2012 Dim – Sarabandă în Golful Aden (editura Crepuscul, Ploieşti) iar în 2013 Ioniţă Tunsu, Haiduc de Bucureşti (editura HACBD, Bucureşti), ultimele două pe scenarii de Marius Leştaru.
În aceeaşi perioadă domnul Puiu Manu a desenat alte trei albume, pentru editura Casa Radio, adaptări după romanele unor clasici ai literaturii universale : Omul invizibil, David Copperfield, Peripeţiile lui Ulise.
Posesor al unei uriaşe forţe creatoare şi al unei energii spirituale unice, prin măiestria şi inventivitatea sa, prin prospeţimea desenului şi prin uşurinţa cu care trece de la un stil grafic la altul, redescoperindu-se de fiecare dată, prin modestia persoanei, domnul Puiu Manu este un ARTIST (cu majuscule, vă rog) unic în peisajul celei de-a noua arte româneşti, un model în viaţă nu numai pentru contemporani dar şi pentru viitorii postulanţi la statutul de artist BD!
Dodo Niţă