Licitatie Goldart Ghildush – luni, 17 februarie

Rodica Maniu - COPACI PE MARGINEA DRUMULUIValori ambientale, valori plastice la Casa GOLDART Ghildush

Cunoscătorii, cei care urmăresc alcătuirea colecţiilor de artă, dar şi simplii iubitori de frumos, aceia care îşi doresc un ambient pe cât de confortabil, pe atât de rafinat, nu vor fi, în mod cert, dezamăgiţi de oferta licitaţiei 119 a Casei GOLDART Ghildush, ce are loc luni, 17 februarie, ora 19:30, la Hotel Intercontinental, Sala Rapsodia.
Segmentul de artă decorativă ar putea fi reprezentativ pentru orice expoziție dedicată micului Paris: de la elegante servicii de masă la cochete obiecte de toaletă, de la piese de birou la mici obiecte decorative, de la accesorii vestimentare la piese de mobilier stil – o excepţională „recoltă” din perioada Belle Epoque ne va stârni curiozitatea și apetitul.
Theodor Pallady - PEISAJ IN FRANTA
Tinzând a se configura într-un veritabil brand al Casei GOLDART Ghildush, partenerul nostru în curatoriatul pieselor de design contemporan, magazinul-concept Dizainăr, ne propune de această dată o nouă direcție în designul contemporan al tinerilor creatori, și anume o abordare ingenioasă a conceptului de ready-made, îndreptat  către zona utilitarului sau a decorativului, o altă tendinţă fiind cea a revalorificării motivelor etnice într-o notă inspirată şi ludică.Octav Bancila - IN FATA CORTULUI

Lucrările de artă plastică vin în completarea cochetelor obiecte decorative şi a ingenioaselor creaţii de design, atât prin diversitate, cât și prin calitate: icoane vechi, câteva superbe piese de sculptură franceză (d’apres) și românească, adorabile lucrări de grafică semnate de nume de marcă printre care Theodor Aman, Alexandru Phoebus, Nicolae Dărăscu, Tia Peltz, Ligia Macovei, Catul Bogdan, etc, și nu mai puțin reprezentative lucrări de pictură aparținând artiștilor  Iosef Steurer, Eugen Crăciun, Gheorghe Şaru, Aurel Cojan, Otto Briese, Sever Burada, G. Ştefănescu Arephy, Alexandru Satmari, Octav Băncilă, Horia Bernea, Rodica Maniu, Camil Ressu, Theodor Pallady, Ştefan Luchian.
Stefan Luchian - GAROAFE CU MACI
O menţiune aparte merită lucrarea „Garoafe cu maci” de Ştefan Luchian. Statutul de capodoperă al acestei lucrări de excepție, expusă la Tinerimea Artistică în 1912, este subliniat, printre altele, de reproducerea sa în monografii importante dedicate artistului, precum „Ștefan Luchian” de Jacques Lassaigne, 1947, „Ștefan Luchian”, text Mircea Popescu, 1964, „Ștefan Luchian”, text de V. Drăguț, 1962, precum și de apartenența sa la colecția Filip Manu, și la cea a compozitorului Gheorghe Dumitrescu.
După 1900, în plină înflorire a talentului, conștient de forța și misiunea sa, devotat artei sale, a căutat în natură sursele cele mai proaspete ale inspirației. Florile lui Luchian constituie poate cel mai prețios segment al creației sale, căci dezvăluie, mai mult decât alte subiecte îndrăgite de pictor, sentimentul unui îndrăgostit de natură, pe care o regăsea în cele câteva crâmpeie de culoare, așezate în lumina nesigură a camerei, în fața scaunului său de infirm. Surprinse fie în exuberanța surprinzătoare de rozuri, portocaliuri și alb, fie în dominantă de brun roșcat ori galben ruginiu, fie nu mai puțin în armonii sobre așternate cu tușe viguroase de cuțit sau puse cu pastă groasă, florile sale transmit fără excepție o muzicalitate adâncă și gravă, o liniște plină de căldură.
Alteori, ca în „Maci cu garoafe” – lucrarea prezentă în licitația Casei GOLDART Ghildush –  roșul violent al corolelor se prelungește în fundalul tabloului, dobândind o intensitate rar întâlnită în alte opere asemănătoare. În plus, această lucrare, prin simplitatea formelor și expresivitatea cromatică, denotă depășirea lecției impresioniste marcând trecerea către etapa viziunii sale sintetice. Văpăile din corolele macilor accentuate de pata albă a garoafei din dreapta sus, descriu volute grațioase, care prin ritmul lor sugerează bucuria vieții.
Lucrarea, reprodusă în majoritatea cataloagelor consacrate operei lui Luchian, este estimată la 120.000 euro, preţul de pornire situându-se sub aceasta limită. Menționăm în acest context că, anul trecut, o lucrare de același autor, s-a adjudecat pentru suma de 300.000 de euro, la Casa GOLDART Ghildush.Nicolae Darascu - PONT NEUF Horia Bernea - FURTUNA Camil Ressu -TARANCA CU COPIL

Lucrările sunt expuse la Galeria GOLDART Ghildush, Str. I. L. Caragiale 7 bis, după următorul program:

Luni – vineri (11 – 14 februarie), între 10:00 – 17:00
Sâmbătă (15 februarie), între 11:00 – 19:00
Duminică (16 februarie), între 10:00 – 14:00
Luni (17 februarie), între 09:00 – 12:00