Cum se restaureaza un tablou: “Nud” de Alexandru Romano

Artindex_alexandru_romano-1AUTORUL: Alexandru Romano
TITLUL LUCRARII: Nud
TEHNICA: ulei
MATERIALUL: panza
DIMENSIUNI: 80×50 cm
RESTAURATORI: Simona Predescu & Ioan D. PopaArtindex_alexandru_romano-2 Artindex_alexandru_romano-3

Diagnostic:
Lucrarea a fost realizata in culori de ulei pe suport de panza preparata de autor. Lucrarea este semnata si datata in partea dreapta jos in culoare de ulei brun “Al. Romano 1909”.
Suportul de panza, in prezent oxidat, rigidizat si desprins pe alocuri de pe sasiu, a fost preparat de autor pe un alt sasiu, mai mare, cu un grund gras, uleios, atat pe fata cat si pe verso. Prezinta, de asemenea, deformari datorate desprinderilor locale ale suportului din cuie si, spre colturi, datorate incheieturilor prea largi ale sasiului. Intre sasiu si panza exista aglomerari de praf si murdarie.
Stratul de culoare are cracluri fine de batranete si cracluri timpurii datorate alunecarii pe stratul de preparatie grasa. Sunt prezente perimetral mici lacune de strat de culoare.
Lucrarea nu a fost vernisata, la lumina ultraviolet fiind prezente fluorescente diferite in functie de dozarea diferita liant-culoare de ulei. Pe suprafata lucrarii exista murdarie aderenta si de musca, puternic ancrasate in pensulatie.
Sasiul relativ corect confectionat are panta si loc de pene.    Artindex_alexandru_romano-4 Artindex_alexandru_romano-5

Tratament: 
Indepartarea murdariei aderente si de musca, indepartarea aglomerarilor de praf si murdarie dintre sasiu si panza suport, indreptarea locala a deformarilor suportului prin umidificare-dezumidificare pe verso si presa cald-rece, fixarea locala a panzei pe sasiu, baterea in pene a sasiului, vernisare, chituire, integrare cromatica, vernisare finala prin pulverizare.Artindex_alexandru_romano-6