Marturii de arta si cultura ortodoxa din Episcopia Tulcii @ Muzeul Satului

Afis_Marturii Comunicat de presă

Cele două domenii – religia şi arta, îşi dau din nou întâlnire la Muzeul Satului , în expoziţia  organizată în colaborare cu Episcopia Tulcii, joi, 26 septembrie 2013, la ora 12.00, în sala „Gheorghe Focşa”. Acest eveniment întregeşte seria de proiecte Mărturii de artă şi cultură ortodoxă înscrise în programul de mai mare anvergură Biserica – centrul spiritual al satului.
Prin această serie de proiecte (care îl are ca realizator pe dr. Sebastian Duicu) dorim să prezentăm publicului fidel muzeului, dar şi nenumăraţilor turişti străini care ne vizitează în această perioadă, fonduri patrimoniale de excepţie, mai puţin cunoscute.
Aceste importante concentrări de valori aparţinând unor eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române, ne ajută pe de o parte să relevăm măiestria artistului anonim sau nu, în redarea chipului sfinţilor, şi poate, în primul rând, să relevăm frumuseţea şi profunzimea credinţei esenţiale a poporului român – ortodoxia.
Astfel, s-au putut concentra 70 de icoane pe lemn, două uşi diaconeşti, 2 uşi împărăteşti, 32 piese de orfevrărie (icoane, cruci pectorale, cruci de binecuvântare, chivoturi, ripide, potire, un agheasmatar, un pristolnic, o pereche de paftale şi două matriţe tipografice pentru decorarea prin impresie a coperţilor cărţilor de cult legate în piele, în special).
Tezaurul enumerat, de reprezentativitate pentru eparhie, se completează cu un brâu, o mitră, o bederniţă, un acoperământ de potir, urmate de o Evanghelie Glikis, un manuscris şi o icoană – xilogravură.
Acest fond, major românesc, în ansamblu, se încadrează cronologic între anii 1602 – 1/4 sec. XX (tot o icoană).
Expoziţia, spre deosebire de cele anterioare, vine cu unele elemente de noutate, prezentând un număr mai mare de obiecte de orfevrărie (agheasmatar, cruci de mână, pectorale şi de masă, ripide, potire, chivoturi, o machetă de biserică, ferecături de icoane sau de carte etc.), textile (brâie preoţeşti, mitre etc.). De asemenea, un alt element de noutate îl reprezintă selecţia iconografică, cea care aduce în prim plan sfinţi mai rar reprezentaţi: Sfânta Anastasia, Sf. Metodie, Sf. Kiril, Sf. Atanasie, Sf. Dionisie etc.
Referindu-ne tot la icoane, mai trebuie făcută remarca vizavi de dimensiunile foarte mari, multe dintre ele depăşind înălţimea de 1 m .
În frontispiciul expoziţiei se poziţionează detaşat icoana Maica Domnului cu Pruncul, între 2 sfinţi, datată 1602, expresie meritorie a şcolii cretane.
Trebuie să fie subliniată prezenţa în catalogul expoziţiei a 3 icoane făcătoare de minuni, toate de la mănăstirea Celic-Dere (poz. 66, 67, 68), exprimându-ne regretul, că din motive bine întemeiate, icoanele nu pot fi prezente şi în expoziţie.
Directorul General al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, doamna conf. univ. dr. Paula Popoiu, împreună cu dl. dr. Sebastian Duicu, curatorul expoziţiei, aduc mulţumirile lor deosebite Preasfinţiei Sale, Preasfinţitului Dr. Visarion Bălţat, Episcopul Tulcii, pentru tot sprijinul pe care l-a acordat în demersul comun, al Muzeului şi al Episcopiei, de promovare a valorilor ortodoxe din Dobrogea de Nord în „Muzeul Satului Românesc”, creat de emeritul acad. Dimitrie Gusti.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 26 septembrie – 17 noiembrie 2013, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Conf. univ.dr. Paula Popoiu
Director General

Informaţii suplimentare:

Biroul de Relaţii Publice: 021 317 91 03 / int.178,143