Aman restaurat (1/8) “Buchet de liliac”

“Ars longa vita brevis” are nevoie de ceva nuantari. Arta nu este nicidecum nemuritoare dar destinul fast al unei opere poate depasi multe vieti omenesti. Vine o vreme insa cand, peste atingerea autorului, trebuie sa intervina si tusa adesea salvatoare a restauratorului. In opt episoade, Artindex va prezinta opt lucrari Theodor Aman restaurate de Ioan D. Popa si Simona Predescu, lucrari care pot fi admirate in Muzeul Aman, redeschis in aceasta vara dupa aproape zece ani in care cladirea insasi a suportat ample operatiuni de reconditionare. (MC)

56_1 57_2 58_3AUTORUL: AMAN, Theodor
TITLUL LUCRARII: Buchet de liliac
INVENTAR: 30
DIMENSIUNI: 94,5×61,8 cm
TEHNICA: ulei
MATERIALUL: panza
PROVENIENTA: Muzeul Th. Aman

Diagnostic:
Lucrare realizata in culori de ulei pe suport de panza preparata in comert. Este semnata si datata in partea stanga jos, cu culoare rosu “Th. Aman 87”. Lucrarea are interventii de reparatie prin existenta unui petic aplicat cu ceara pentru o ruptura a panzei pe o lungime de 5 cm. Pe fata, ruptura a fost insotita de pierderea stratului pictural. Tot in partea superioara dreapta este prezenta o fractura produsa de un corp cu muchie care a fost presat pe lucrare(probabil o alta lucrare, eventual inramata). In coltul din dreapta jos culoarea a fost strapata prin desprinderea unei etichete care a fost lipita cu guma arabica direct pe culoare la un moment dat.
Suportul este deformat in special in partea superioara prin ruperea lui din cuiele de prindere in momentul largirii sasiului prin baterea in pene. Marginile sunt scurte si rupte, pe alocuri, pe latura superioara.
Pe intreaga suprafata sunt prezente puncte negre ca urmare a unui atac de mucagai. Verniul a fost aplicat cu lucrarea in rama, inegal distribuit si este acoperit de murdarie aderenta.
Versoul este puternic oxidat, cu urme de mucegai si cu un petic aplicat in partea dreapta sus. Este acoperit de praf si are aglomerari de murdarie intre sasiu si panza. Sasiul are panta si pene. Lipsesc 4 pene.
Tratament:
Consolidarea locala a stratului pictural, indepartarea peticului, consolidarea suportului in zonele cu rupturi prin tesere,  indepartarea prafului de pe verso si a aglomerarilor de murdarie dintre sasiu si panza, fixarea pe sasiu a marginii superioare a panzei si intindere in pene dupa completarea lor, indepartarea murdariei aderente, a urmelor de mucegai, subtierea verniului, chituire, vernisare, integrare cromatica, vernisare finala.

59_4 60_5 61_6 62_7 63_8 64_9 65_10 66_11 67_12 68_13 69_14 70_15 71_16 72_17 73_18 74_19 75_20