Tabara de creatie “Dunarea si Dobrogea Crestina” – note, imagini si impresii la editia a 8-a
DDDC „DUNAREA SI DOBROGEA CRESTINA „ este numele taberei de creatie cu caracter international pe care Manastirea Dervent aflata in judetul Constanta a initiat-o in 2006 si a derulat-o anual ajungand la editia a VIII-a.
Intrat ca reper constant in orizontul artei romanesti contemporane, evenimentul are loc intr-o mare armonie a intalnirilor care descopera necesitatea acelui limbaj transdisciplinar fundamentat in istoria culturii contemporane de catre romanul Basarab Nicolescu. Inceputurile au fost privite cu sfiala si retinere de catre ambele parti, obstea monahala si cea artistica, pentru ca ulterior, integrarea in acest tip de speciala ambianta sa se petreaca intr-o atmosfera a simplitatii firescului. Primele editii ale taberei au lansat invitatii artistilor, treptat insa, artistii au aflat singuri drumul catre o intalnire cu sine ce propune ajustari de atitudine, regandiri ale semnului vizual poate, calatorii in adancul profunzimii religioase – pentru ca „sacrul este si va continua sa fie o structura a fiintei noastre”. Si iarasi, spatiul de respiratie apostolica al Dobrogei, reintra in circuitul lumii, depasind Balcanii, Europa Centrala si de Vest ajungand pana in Israel, SUA si Japonia. Din toate aceste indepartate centre ne parvin uneori ganduri si imagini continute in creatia unor reputati artisti unde fiorul Derventului se resimte nu odata. Dobrogea Apostolului Andrei, profunda si obsesiva pentru creatorii ce au posibilitatea a-i descoperi tainele altfel, devine in tabara de la Dervent o arta a legaturilor, un dialog intre credinta, stiinta, poezie, cunoastere, realitate, istorie posibila, mister si legenda.
Participant tacut la zbuciumul artistic deseori obosit al contemporaneitatii, Manastirea Dervent este spatiul care construieste spiritual drumul catre un nou sistem de valori in care armonia si frumosul se regasesc. Cu fiecare an, colectia de arta contemporana gandita si realizata aici, adauga un plus de taina acestui loc ce creste intre ape, dealuri, piatra si vegetatie proprie. Si tot aici, dialogul despre o neintrerupta istorie povesteste despre Pestera Sf.Andrei, vietuirea pustnicilor de la Canaraua fetei, cetatea Vicinei si amplasamentul de la Pacuiul lui Soare, izvorul tamaduitor si piatra de leac, monumentul de la Adamclisi si decodificarea lui, martirii identificatii in basilica din Tropaeum Traiani, cetatea Durostorum, avanpost al Bizantului la Dunarea inferioara iar mentiunile pot continua.
Arhitectura noua a acestui asezamant, semnata de mana unui arhitect si desenator indeaproape preocupat de estetica ambientala a manastirii – amplasamentele destinate pentru colectia de sculptura contemporana – continua odata cu ridicarea noii biserici de incinta; cu dragoste si caldura invitatiei adresata creatiei contemporane cladirea contine un spatiu generos pentru depozitarea si etalarea unei colectii aflata in crestere.
Si atunci, intelegem de ce nu este intamplator rolul asumat in premiera de catre Manastirea Dervent , devenit semn si semnificatie in contextul plasticii romanesti contemporane. Sub inaltul patronaj al Episcopiei Tomisului actul cultural ce se naste aici, continua. De-a lungul anilor implicarea Ministerului Culturii prin aprecierea si asumarea proiectelor, a sponsorilor uneori si in mod constant a parintelui staret Andrei cu intreaga obste au asigurat desfasurarea armonioasa a acestui eveniment unic in peisajul modernitatii artistice romanesti ce aminteste deseori, mari momente ale istoriei artelor si artistilor.
Critic de Arta, Alice Dinculescu
Pr. Efrem
Tabara Internationala De Creatie Iulie 2013
Am avut privilegiul si anul acesta de a avea printre noi artisti de peste hotare. Ajunsa la cea de-a VIII a editie, Tabara de anul acesta a fost una dintre cele mai reusite in sensul ca artistii au incercat sa se integreze in spatiul monastic chiar si pentru 10 zile. Au pictat, s-au rugat, au avut ocazia sa-si impartaseasca ideile artistice, chiar si cele duhovnicesti cu parintii de aici din manastire.
La inceput a fost mai greu pentru tinerii artisti sa inteleaga unele trairi,simtiri, deoarece dansii vin dintr-o lume „putin” mai diferita fata de cea monastica. Insa, discutand cu ei,pictand cu ei, am putut forma o mica „familie” a artistilor flamanzi de un cuvand duhovnicesc la gura sobei. Am avut ocazia sa facem schimb de experienta in domeniul artelor plastice, am incercat sa ne intelegem,tocmai pentru a creea o armonie,o dragoste si o prietenie adevarata intre cele doua lumi; monastica si artistica. In perioada aceasta manastirea a organizat pentru artisti vizite de cercetare si de inspiratie in zonele din imprejurimi: Cetatea Adamclisi cu muzeul, Manastirea Sf. Filip, Pestera sf. Andrei dar si cateva sate pitoresti precum Parjoaia. Am incercat si cred ca am si reusit sa fim cat mai „pamanteni” cu lumea artistica. Participantii au lasat in patrimoniul manastirii 33 de lucrari . Vernisajul expozitiei a fost intregit de prezenta IPS. Teodosie care a deschis vernisajul cu o frumoasa rugaciune adresata artistilor ostenitori, dupa care s-a adresat cu un cuvant parintesc celor care au creat „mici raiuri” .
Expozitia va putea fi vizitata la parterul muzeului din cadrul manastirii.
Artistii 12 la numar, fac sa cred ca au fost si ei mici apostoli pe pamant dobrogean. Numarul panzelor 33, executate ne poate aduce aminte de varsta deplinatatii, anii Domnului Iisus Hristos cand a fost rastignit. Cred ca este varsta la care vin foarte multe intrebari dar si raspunsuri in masura in care esti aproape de Cel care Si-a dat viata pentru pacatele noaste.
Numele artistilor participanti
1. Constantin Gheorghe – Constanta/ Romania
2. Catrin Bespaliuc – Chisinau/ Rep. Moldova
3. Dorina Scorocirja – Chisinau/Rep. Moldova
4. Eugenia Georgescu – Tulcea/ Romania
5. Gelu Costea – Bucuresti/ Romania
6. Gelu Bandarica – Efrem – Manastirea Dervent / Constanta
7. Georgios Lazaridis – Salonic / Grecia
8. Lacme Ifrim – Constanta/ Romania
9. Marcel Munteann – Cluj / Romania
10. Maria Milioti – Salonic / Grecia
11. Mariana Constantinescu – Constanta / Romania
12. Vinald Gjino – Korce/ Albania
Impresii ale unor artisti participanti in Tabara
Maria Milioti (Tesalonik Grecia)
Am dorit sa exprim in lucrarile pe care le-am facut expresia puternica a stilului Grecesc si a culorii asezand o forma langa cealalta integrandu- le intr-un intreg, lasand puritatea culorii, le-am pus intr-un peisaj pe care l-am numit „Dervent”. Multumesc din adancul sufletului meu pentru ospitalitatea deosebita pe care am simtit-o si de asemenea pentru unica idee a realizarii unei tabere de creatie intr-o manastire ca aceasta. Voi pleca simtind Biserica inlauntrul meu! Multumiri aduc in mod special Parintelui Staret Andrei, Dnei. Alice Dinculescu si Dlui. Prof. Dr. Marcel Muntean. Deasemeni multumesc parintelui Efrem si colegilor care au format „o familie” in tabara de la Dervent.
Scorocarja Daria – Dorina (Rep. Moldova)
Mi-a placut mult in aceasta tabara, deoarece oamenii de aici sunt speciali, simti cum dragostea Lui Dumnezeu e indreptata spre tine. Nu poti ramane indiferent , esti strapuns de inspiratie si emotie pentru a fi si tu creator. Dervent, e o alta lume in care si timpul este diferit, spiritul artistic aici, este ca parfumul unei campii pline de flori. Si daca esti constient, admiratia si adorarea iti cuprind toata fiinta. Linistea de aici nu e doar tacere, dar si pace! Astept cu nerabdare urmatoarea tabara. Multumesc tuturor pentru slujire, rabdare si dragoste. Va port in inima!
Catrin Bespaliuc (Rep. Moldova)
Pentru mine, experienta Derventului e una din cele mai deosebite. Am incercat, ca prin lucrarile mele sa redau cat mai mult din puritatea spiritului dobrogean. Aici am intalnit oameni cu cele mai minunate suflete. Voi raspunde cu dragoste fiecarei invitatii Dervent, pentru ca aici este locul unde vrei sa te reintorci, oriunde ai fi. Odata cu plecarea, voi lasat o parte din mine aici, care va ramane mereu in asteptarea reintrecirii sufletului meu.
Lacme Ifrim (Constanta)
Dervent ,taram de vis si de inaltare sufleteasca,loc in care ma reintorc de fiecare data cu emotie si speranta ca voi reusi macar un pic sa gasesc raspunsuri la framantarile sufletesti si bucuriile vietii ,bucurii pe care le poti impartii cu oameni deosebiti, care te invata daruindu ti iubire de semeni ,cum sa faci si tu acelasi lucru cu bucurie si pace interioara.Privindu i imprejurimile cu dealuri molcome si ape linistite ,dar care sunt invaluite in mister indemnandu te parca sa le descoperi pentru a ti imbogatii simturile si imaginatia.Sunt un suflet agitat in cautari neobosite, dar privind aceste dealuri, ma lasam cuprinsa de melancolia unduitoare a formelor si culorilor care linistindu ma parca ma faceau sa simt inaltare si impacare sufleteasca.
Armonia culorilor ce te inconjoara te imbie catre netezirea si clarificarea gandurilor a trairilor launtrice. Energia Derventului este atat de benefica si de cautata de multi oameni care uneori fac cale lunga numai pentru a putea simti macar pentru cateva clipe acea bucurie a vederii sau a revederii acestor locuri.
Am incercat sa surprind prin pictura mea forta emotiilor traite si in acelasi timp taramul de vis in care imi era dat sa traiesc cu mare bucurie cateva zile.Multumesc Domnului ca a ingaduit ca si eu sa ma bucur de atatea trairi frumoase si sa inteleg mult mai bine Iubirea de aproape ,o tema draga mie si care are inca multe lucruri pe care prin cautarile mele sper sa le pot descoperii.
Eugenia Georgescu (Tulcea)
Bucurie netarmuita mi-a starnit primirea invitatiei de participare in Tabara de la Dervent. Sa ma aflu ca artist intr-un loc atat de special pentru a doua oara, este un dar pa care Dumnezeu si oamenii mi-l randuiesc si carora cuvintele-mi sunt prea sarace sa le pot multumi. Tema „Peisaj si portret la Dervent” este atat de generoasa ca este greu sa te opresti asupra uneia sau alteia, dar privind fiecare piatra asezata cu truda si rugaciune intr-un mirific colt de natura, gandul mi-a alunecat la ctitorii locului de la cel ce a donat terenul pentru construirea manastirii pana la ctitorii contemporani.
Marcel Muntean (Cluj)
Impresiile pe care le-am trait sufleteste in aceasta perioada participand la cea de-a 8-a editie a Taberei Internationale de la Dervent, stau sub semnul comuniunii, a armoniei si a creatiei. M abucur ca lumina blanda a soarelui, de aici de la Dunare, peisajul ce te imbie la visare si biserica ce ne reuneste la fiecare rugaciune a ei, mi-au dat inspiratie celor trei lucrari pe care le-am realizat in acest spatiu. Frumusetea icoanelor Maicii Domnului mi-au calauzit penelul in infaptuirea lor, si le aduc prinos de multumire credinciosilor si iubitorilor de arta. Multumesc Parintelui Andrei, vietuitorilor acestui asezamant Sfant, gratitudine doamnei Alice Dinculescu, pentru ca am mijlocit sa ne aflam impreuna cu artisti de la noi si din alte tari intr-o „rostire plastica” creatoare si daruitoare de credinta si frumos.
Giorgeos Lazaridis (Salonik Grecia)
Mănăstirea Dervent nu este un simplu lăcas monastic si nu este locuită de călugări, asa cum am crede la prima vedere, ci ea cuprinde monahi deosebiti aidoma cum l-am cunoscut pe Părintele Efrem. Nu cred că mai există o mănăstire asemenea Derventului care să initieze si să sustină o manifestare de creatie, precum această tabără internatională de artă; si aceasta o face cu un scop bine definit si bine intentionat, ajungând la realizări remarcabile. Poate si pentru acest lucru ar trebui oricine să o cunoască (să o viziteze), chiar dacă se găseste la mii de kilometri distantă de Grecia.
Orice vizitator- călător îsi va găsi linistea, alinarea sufletească, privind în grădina înflorită si verde ce este întesată de istorie si lucrări de artă.
Nu mi-a fost deloc greu să îmi găsesc inspiratia, mai cu seamă că în permanenta mă aflam într-un dialog despre artă, dialog ce se regăsea într-o deplină armonie, pace si ospitalitate a acestui spatiu dominat de prezenta lui Dumnezeu.
Nu as pregeta să revin în mănăstire, doar că mi-e teamă că nu aș mai putea pleca niciodată de acolo.
Gelu – Efrem Bandarica (Manastirea Dervent, Constanta)
In acesta editie timpul nu mi-a permis pre mult sa ma desfasor artistic deoarece am facut-o si pe bucatarul manastirii dar si a colegilor mei artisti pe care i-am ingrasat cu ceva grame in plus. Insa am reusit sa realizez si eu o compozitie care vorbeste despre crucea pe care a fost rastignit increstinatorul Dobrogei, a Romaniei, Sf. Ap. Andrei.
Apoi am incercat sa suprapun cele doua simboluri ale Derventului (Am realizat o pictura abstracta, bazata pe simboluri crestine, mai cu seama simboluri ale Derventului), constand in cele doua cruci care traditia spune ca in urma cu 2000 ani au crescut pe locul unde au fost martirizari ucenicii sf Andrei. Pe tema acestei lucrari se pot starni multe discutii insa „doar” in fata picturii. Sigur, am avut si eu ocazia sa impart cu colegii din experientele artistice, din experientele duhovnicesti.
Am avut multe discutii creative dar si discutii cu caracter folositor sufletului. In discutiile cu unul din colegii mei taberagii, care se arata la inceput putin filozof, putin ateu, am inteles ca tinerii din zilele noaste sufera si nu stiu sa faca diferenta dintre adevar si minciuna; asta pentru ca societatea de astazi le da uneori posibilitatea sa traiasca in „minciuna”. …Dupa lungi si uneori plictisitoare (datorita incapatanarii) discutii cu acest tanar, in ultima zi de petrecere aici mi-a marturisit ca…Dumnezeu i-a raspuns la unele intrebari, ca..iata Efrem,eu il iubesc pe Dumnezeu dar poate societatea, anturajul in care am trait pana acum a facut sa vad cu ochi rai lumea, ba mai mult pe Dumnezeu. Acum stiu unde si Cine este adevarul!
In felul acesta putem trai, ne putem ruga unii pentru altii, si putem pune o foarte mica pietricica la temelia artei contemporane, noi, aceasta mica comunitate de calugari impreuna cu artistii participanti care vor ramane vesnic in rugaciunile noastre.