Sa fie oare adevarat? Pinacoteca Bucuresti are spatiu de expunere?

pinacoteca_bucuresti_sediu_05M-am frecat la ochi cu neincredere dupa ce am citit stirea Mediafax de mai jos. Stiam despre punctul 19 de pe ordinea de zi a Consiliului General dar nu credeam sa vad si un astfel de rezultat. Se pare insa ca Primaria Generala a facut ce a facut si a pus mana pe o mandrete de cladire fix vizavi de Banca Nationala, pe Lipscani, pentru un viitor sediu al Pinacotecii Municipiului Bucuresti. Am incercat sa identific mental cladirea cu pricina si, cu putin ajutor, parca parca mi-am amintit de o cladire care era prin anii 90 o galerie comerciala cu magazine si o mandrete de sala centrala acoperita cu o cupola de sticla. Azi am ajuns si la fata locului pentru a vedea cladirea cu pricina si pentru a o fotografia.pinacoteca_bucuresti_sediu_06 pinacoteca_bucuresti_sediu_02 pinacoteca_bucuresti_sediu_01 pinacoteca_bucuresti_sediu_04

Redau mai jos stirea Mediafax:

“PMB schimbă un imobil din Calea Victoriei cu o clădire din Centrul Vechi pentru amenaja o Pinacotecă

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Primăria Capitalei va schimba un imobil din Calea Victoriei cu o clădire monument istoric de pe strada Lipscani, proprietate a BCR, pentru a amenaja Pinacoteca Municipiului Bucureşti şi va plăti la schimb o diferenţă de 5,78 milioane de euro, potrivit unui proiect aprobat vineri în CGMB.
În expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se arată că pentru realizarea programului multianual Pinacoteca Municipiului Bucureşti era necesară identificarea unei clădiri în care să fie expus patrimoniul de artă al Pinacotecii, care este constituit din 2.546 de lucrări de pictură românească şi europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 de lucrări de artă decorativă, 2.445 de lucrări de grafică, care în prezent este oferit publicului “în expoziţii temporare şi în spaţii care aparţin altor instituţii”.
Astfel, a fost identificat imobilului din strada Lipscani nr. 18-20, din Sectorul 3, care este o clădire monument istoric din grupa A, proprietate privată a Băncii Comerciale Române (BCR). Municipalitatea şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra imobilului din strada Lipscani şi va da la schimb un teren situat în Calea Victoriei nr. 15.
În vederea schimbului a fost făcut un raport de evaluare care a stabilit că valoarea de piaţă a terenului construit în suprafaţă de 4.210 metri pătraţi din Calea Victorie este de 8.147.000 de euro, iar valoarea construcţiei, cu terenul aferent, din strada Lipscani nr. 18-20, care are parter, două etaje şi pod, este de 13.933.000 de euro.
Potrivit raportului de evaluare, diferenţa dintre cele două obiective, de 5.786.000 de euro, constituie contravaloare sultei care trebuie achitată atunci când va fi efectuat schimbul de proprietăţi.
Pe terenul situat în Calea Victoriei nr. 15, aflat în proprietate municipiului Bucureşti, este o construcţie proprietate a SC Bucharest Financial Plazza SRL, imobil ce aparţine domeniului privat al Capitalei.
Clădirea din strada Lipscani, acolo unde va fi amenajată Pinacoteca Bucureşti, este contruită între anii 1910-1913 pentru Societatea Dacia, pe locul unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul (a grecilor, n.r.) şi Hanul Grecilor. Clădirea a fost restaurată între anii 1977 şi 1983 şi se află la intersecţia străzilor Lipscani, Smârdan şi Stavropoleos.
Pinacoteca Municipiului Bucureşti, din 1984 devenită Secţie de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti, este unul dintre aşezămintele de cultură cu tradiţie din Capitală. Pinacoteca a fost înfiinţată pe 1 iunie 1933, ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă) pe care Capitala le adunase în decursul timpului.”
Roxana Alexepinacoteca_bucuresti_sediu_17 pinacoteca_bucuresti_sediu_13 pinacoteca_bucuresti_sediu_07

 

Buun, asa sa fie. Mai e de lucru enorm insa si multi bani de scos din buzunar pentru incheierea schimbului si pentru amenajarea spatiului. Dar macar sa vedem luminita de la capatul tunelului: aceea ca Bucurestiul sa aiba propriul Muzeu de Arta de calibru mediu spre mare si poate un centru expozitional vibrant in jurul sau.pinacoteca_bucuresti_sediu_08 pinacoteca_bucuresti_sediu_09Nu mi-e clar daca intelegerea se refera la toata cladirea, care nu e mica deloc si are cumva doua fete, una pe Lipscani si alta la fel de lunga pe strada Stavropoleos. Nici ca se putea gasi un loc mai potrivit pentru Pinacoteca. pinacoteca_bucuresti_sediu_10 pinacoteca_bucuresti_sediu_11 pinacoteca_bucuresti_sediu_12

Text/Photo: Mihai Constantin