Manes Moris
Nascut in 15 August 1932 la Stefanesti jud. Botosani.
1956 absolvent – Institutul de Arta “Nicolae Grigorescu”Bucuresti.
1956 Lauriat al Bursei si Premiului “Storck”
1958 Se stabileste in Israel .
1960 Profesor si Conferentiar de Istoria Artelor in invatamantul secundar.
1965 Se dedica exclusiv picturii de sevalet,organizand numeroase expozitii
personale si grup in Israel si peste hotare.
2009 Pana in prezent Director al Galeriei de Arta a Municipiului Herzelya.
Lucrarile artistului se afla in numeroase colectii particulare si Galerii de arta.
MORIS MANES – O PERMANETĂ REVELAŢIE ARTISTICĂ
articol de Dr. Dorel SCHOR (publicat in august 2010)
“În urmă cu mai mulţi ani, eram abonat la revistă „Imaj”. În ciudă faptului că denumirea te duce cu gîndul la frantuzescul image, era o publicaţie medicală, titlul fiind compus din iniţialele în engleză ale Jurnalului Asociaţiei Medicilor Israelieni. Probabil că editorii sesizaseră şi ei sonoritatea numelui pentru că au hotărît să ilustreze copertă cu tablouri ale unor foarte buni pictori israelieni. Aşa l-am „descoperit” eu pe Moris Manes.
Pe copertă unui număr de revistă era reprodus un tablou, reprezentind un violoncelist. Trebuie că violoncelistul lui Manes să fi fost un mare virtuos pentru că, privindu-l, auzeai aevea muzică de concert, arcuşul lui fremăta nervos, corpul aproape se desprindea de pe suportul inert pentru a-ţi popula imaginaţia. Dar virtuosul era, bineînţeles, pictorul care reuşise miraculos să redea mişcarea, transformînd o lucrare bidimensională într-un spectacol.
Atunci mi-am propus să cunosc mai bine creaţia lui Moris Manes. Este vorba de un pictor consacrat, cu performanţe remarcabile. Biografia să e lipsită de „evenimente” speciale, drumul lui în artă e acela al unui om serios, conştient de valoarea lucrărilor sale şi care nu caută cu orice preţ reclamă. Artistul pare să nu se grăbească nicăieri… Şi totuşi, ajuns în Israel puţin timp după absolvirea Academiei de Artă (Institutul Nicolae Grigorescu) din Bucureşti, s-a impus prin lucrări în pictură, sculptură şi ceramică, a predat că profesor şi conferenţiar, artele plastice în liceele din ţara, a fost unul din cei care au întemeiat galeria de artă a Herzliei…
Cine s-a familiarizat cât de puţin cu stilul propriu a lui Moris Manes îi va recunoaşte lucrările de la distanţă. Există ceva unic în compoziţiile sale, dominate în primul rînd, cum am afirmat, de energie debordantă, de culori năvalnice, de o perspectivă dirijată de nişte reguli proprii, numai ale lui. Culorile sunt calde, puternice dar familiare. Liniile sunt energice, cuceritoare, dar intime. Este justificată părerea exegeţilor, convinşi că toate aceste elemente îi permit pictorului să transmită privitorului, cu un plus de forţă, mesajul sau, experienţă să de viaţă, frumuseţea în care se sublimează ideile, personalitatea să puternică, concepţia despre existenţa. Toate acestea izbucnesc vulcanic, cucerind spaţii virtuale şi teritorii temporale.
Moris Manes a expus în nenumărate expoziţii individuale şi colective. În ţara şi peste hotare. Lucrările sale se află în galerii de prestigiu, în colecţii particulare ale iubitorilor de frumos din multe ţări. Recenta expoziţie de la Casă Artiştilor din oraşul sau vine să confirme artă în permanenţă revelaţie a unui neobosit mânuitor al penelului”.