Structure&Energy la 418 Contemporary Art Gallery

Galeria 418 Contemporary Art Gallery are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziţiei STRUCTURE & ENERGY. THE NEED FOR ABSTRACTION cu lucrări ale artiștilor Vincențiu Grigorescu, Romul Nuțiu și Diet Sayler ce va avea loc joi 13 iunie 2013 la ora 18:00 la sediul Galeriei din Intrarea Armașului nr. 12, București.
Cuvântul de deschidere la acest eventiment îl va avea Prof. Ruxandra Demetrescu.
Curatorii acestei expoziții sunt criticul de artă Liviana Dan și dr. Joana Grevers director al galeriei de artă 418 Contemporary Art Gallery, București.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 13 iunie – 16 septembrie 2013, de luni până vineri, între orele 11:00 – 19:00. home1

Alăturarea lui Vincentiu Grigorescu, Romul Nuțiu și Diet Sayler  în expoziția Structure&Energy capătă o semnificație depășind simpla conjunctură. Dincolo de destinele diferite, de viziunile și opțiunile formale distincte, ceea ce-i (re)unește pare a fi, în primul rând, opțiunea clară pentru abstracție: sever geometrică și rațională în “arta concretă” a lui Diet Sayler  (remarcată de timpuriu de Max Bense), expresiv/expansivă în tumultul formal la Romul Nuțiu. Între aceste două biografii artistice extreme pare a se insinua Vincențiu Grigorescu, ca o fericită cale de mijloc ce (con)duce de la mimesis la poesis.
Aș sublinia, în acest context, subtitlul expoziției – the need for abstraction – ce pare a sugera o opțiune existențială, nu doar artistică, a celor trei protagoniști. Din această perspectivă, cultivarea obstinată a nonfigurativului poate fi descifrată ca o nevoie imperioasă de libertate: de gândire, de acțiune, de creație. (Prof. Ruxandra Demetrescu)

Ca idee și ca practică artistică abstracțiunea devine un limbaj și în arta din România.
Vincențiu Grigorescu, Romul Nuțiu și Diet Sayler au optat decisiv pentru abstracționism. Contextul politic i-a obligat să întrerupă însă identificarea cu un aranjament agreabil de linii, forme, culoare. Agresivi vizual toți trei au avut mari ambiții revoluționare și / sau utopice. Repertoriul de forme le-a impus un singur lucru cert: controlezi un sistem, dacă ai o distanță acceptabilă față de el.
Vincențiu Grigorescu a trăit la București și apoi din 1971 în Italia. Romul Nuțiu și Diet Sayler au trăit la Timișoara. Diet Sayler pleacă în 1972 în Germania, Romul Nuțiu rămâne toată viața în Timișoara. Vincențiu Grigorescu și Diet Sayler aleg Liguria, Italia pentru experimentele lor și amândoi sunt remarcați de Gillo Dorfles. Rămas, printr-un eroism subiectiv, la Timișoara Romul Nuțiu, printr-un sceticism politic igenic, nu a realizat cât de aproape a fost de Școala de la New York.
Decodând conceptual regulile, constructivismul și arta concretă devin măsura logică pentru Diet Sayler, iar speranța devine categorie poetică. Despre ‘realitatea poeziei’ și geometria individuală impuse de Diet Sayler în expoziția de la Noul Muzeu din Nurnberg scrie și curatorul Thomas Heyden.
Conectat la spațialism și la Lucio Fontana, Vincențiu Grigorescu și-a folosit intuiția pentru alegerea culorilor, introducând instabilitatea în stabilitatea structurilor și texturilor.
Geometria casuală, memoria da / nostalgia nu, culorile conclusive, procesul de reducție, vibrația luminii mereu calculate formează un parcurs constant pentru Vincențiu Grigorescu, Romul Nuțiu și Diet Sayler.
Diferit apare gestul cu un anumit impact asupra materialului, conținutul emoțional la Vincentiu Grigorescu, raționalitatea lui Diet Sayler și subiectivitatea care înseamnă libertate la Romul Nuțiu.
(Liviana Dan – critic de artă)

Galeria 418 Contemporary Art Gallery este deschisă de luni până vineri între orele 11.00 și 19.00, dar vă rugăm să vă anunțați vizita contactând personalul galeriei – director Dr. Joana Grevers, mobile: +40 747 480 630, manager: Raluca Tănăsescu  +40 21 211 78 33.

Intrarea Armașului, Nr.12, Et.2
Sector 1, București
www.418gallery.com
www.facebook.com/418contemporary.art.gallery