“Solve et coagula” – Matei Enric la Alchemia

Va invitam joi, 13 iunie, ora 19.00 la Galerie Alchemia, la vernisajul expozitiei personale Solve et coagula a artistului Matei Enric, curator Madalina Mirea. Expozitia va putea fi vizitata în intervalul 13 – 19 iunie, intre orele 10 – 20, la adresa Calea Mosilor, nr. 95(zona Biserica Armeneasca, in spatele Bursei de Valori Bucuresti).
_____________________________________________________________________________
afis-pt. web
Opera lui Matei Enric este precum  un roman al lui Boris Vian: reda  realitatea proiectata “ prin atmosfera piezsa si fierbinte, pe un plan referential neuniform, ondulat si prezentand distorsiuni”, dupa cum spunea, despre sine insusi, autorul romanului Spuma zilelor.
La capatul unui deceniu de schite, texte si desene, in care artistul reface demersul alchimistului medieval, ne aflam in fata  unui poem trist, incarcat de un lirism profund si grav. Matei Enric cultiva, cu o eruditie implicita, un echivoc fundamental. Ne propune o viziune mistica, insa netributara unei religii anume, o viziune care revendica repertoriul iconografic de motive comune tuturor religiilor, in care fiecare citeste ce vrea. Dincolo de filonul tragic, fatalist, privitorul perplex este, in fata lucrarilor sale, martorul unui moment de har. Tacerea profunda si necesara contemplarii ii dezvaluie acestuia sensurile cele mai tulburatoare ale acestei opere, sensuri etern umane si universal valabile.
Solve et coagula nu este formula procesului alchimic menit sa inchege piatra filozofala, sa gaseasca elixirul tineretii, sau sa prefaca un metal comun intr-unul nobil.  Solve et coagula este acel proces magic, incarcat semantic la sursele misticismului medieval, in care religia si spiritualitatea se suprapun. Si nu în ultimul rând, Solve et coagula este un tribut platit de artist atractiei fata de modul de a intelege lumea alchimistului, pentru care orice lucru trebuie sa treaca printr-un proces indelungat de facere, coacere si prefacere. Natura isi ia timpul ei, nimic nu tasneste din nimic, fiecare mugur creste, devine, evolueaza. Dupa un proces îndelungat, în care artistul a zamislit forme si idei congruente au rezultat zece lucrari, citibile deopotriva impreuna si separat, pe principiul unitate în diversitate.
Solve et coagula este intai de toate un demers spiritual, care propune o glossa pe marginea ideilor de destin, destinatie, evolutie spirituala si cautarea unui sens al devenirii.
Omul, mistuit de propria-i dorinta de viata, asuma destinul sau trecator in acesta lume. Precum un foc consuma  în totalitate combustibilul care ii este sursa, în lipsa unui reper transcendent, aceasta patima devine propriul rug, ardere de tot, fara putinta de tagada sau eschiva. Si, desi  este dublata de angoasa, consumarea  pana la capat a propiului destin îl apropie  pe om de purificare.
Spovedania , ca si Sclavul, vorbesc despre raportul de putere dintre personajul dominant si cel dominat, in care senzualitatea este una nereticenta si esentializata.
Priveghi este despre memento mori, atât de crunt si abrupt, incat nimeni, în afara unui muzeu, nu si l-ar lua acasa, pe perete.
Autoflagelarea (A doua piele) este, în viziunea lui Matei Enric, dar nu numai a lui, o  forma de devenire. Autoflagelarea vorbeste despre trei stadii ale aceluiasi trup, purificat de suferinta, cu valul de pe coapse – ghilimele ale unui prea bine cunoscut citat.
Solve et coagula  o este formula cu caracter universal, o lege imuabila, programatica. Solve et coagula vorbe?te despre omul contemporan, umil razboinic pornit la o lupta deja pierduta, cu timpul care se scurge inexorabil, cu devenirea sa si a alor sai, cu  propria viata care trece pe langa el. El isi striga frica în trompeta, spiralata precum sarpele Uroboros si este tras inainte de femeia sa, care a purces grea (asa precum opera creste inlauntrul propriului creator). Ei sunt inconjurati de haite flamande, care devora spatiu si timp.

Jur imprejurul scenelor crude, pentru a le compensa sau sublinia, gasim detalii de decoratie de un insuportabil rafinament.

Inainte de a da posibilitatea timpului sa valideze demersul artistic al lui Matei Enric, imi arog dreptul de a afirma azi, aici si acum, ca ne aflam in fata unui destin artistic de exceptie.  Forta viziunii sale nu este tradata, ci potentata de capacitatea mijloacelor de expresie pe care le detine. Truda si framantarea il iau partas pe privitor, al carui ochi interior va cere de aici incolo sa vada mult mai mult.

Curatorul expozitie,
Madalina Mirea

Atasat, linkul catre catalogul expozitiei:
http://issuu.com/matei-enric/docs/solve_et_coagula-catalog/1?e=8417718/2989785