Noaptea Muzeelor la Fundația Löwendal

fundatia lowendal logo_1Noaptea Muzeelor la Fundația Löwendal
De la maestru la discipol: George Löwendal și Nicolae Săftoiu în expozițiile Fundației Löwendal
18.05.2013

Adresa: Fundația Löwendal, str. Gheorghe Cantacuzino, nr.1
Sector 2, București

De la maestru la discipol: George Löwendal și Nicolae Săftoiu în expozițiile Fundației Löwendal

Pe data de 10 mai, s-au împlinit 116 ani de la nașterea artistului plastic și scenografului George Löwendal (1897-1964) – figură emblematică a artei plastice românești, în numele căruia, la 10 mai 2010, a fost înființată Fundația Löwendal, de către Ariadna Avram, nepoata artistului.
Cu ocazia acestor momente importante ale familiei Löwendal, vineri, 10 mai 2013, a avut loc vernisajul expozițiilor, reunite sub titlul ,,De la maestru la discipol: George Löwendal și Nicolae Săftoiu“ – de grafică și scenografie a maestrului George Löwendal si de grafică a artistului plastic Nicolae Săftoiu.
Nicolae Săftoiu care încă din studenție devine ,,discipolul preferat” al maestrului său, îl va însoți pe baronul George Löwendal pe toată durata vieții acestuia, într-o devotată prietenie și adorație.
Cei peste 120 de prieteni și iubitori de artă, participanți la eveniment, au putut descoperi legătura sensibilă, de la maestru la discipol, ce-i leagă pe cei doi artiști: George Löwendal și Nicolae Săftoiu.
Expozițiile găzduite de Fundația Löwendal, ,,De la maestru la discipol: George Löwendal și Nicolae Săftoiu“, fac parte din seria de evenimente: Studenții maestrului Löwendal în vizită la Fundația Löwendal, și vor fi deschise până în data de 16 iunie 2013, de luni până vineri, orele 10.00 – 18.00, iar sâmbata și duminica, între orele 10.00 – 14.00.
Despre George baron Löwendal, filozoful existențialist german modern Karl Jaspers (1883 – 1969), spunea că ,,face parte dintre acei oameni care dau măsura umanului unei națiuni”.
,,Nicolae Săftoiu a încercat să fie susținătorul constant al unei arte deschise adevărului, în numele căruia să nu tolereze nici o concesie. Artistul aparține acelei categorii mereu nemulțumită de propria-i operă, ce se alimentează din reformulări, dintr-o permanentă, superioară nevoie de regăsire și confirmare prin cultură, așa cum a fost și maestrul său George baron Löwendal” – Dorana Coșoveanu, istoric și critic de artă, curatorul expozițiilor.
*
Expozițiile de grafică ,,De la maestru la discipol: George Löwendal și Nicolae Săftoiu“, sunt deschise publicului în Noaptea Muzeelor, 18 mai 2013, între orele 18.00 – 02.00, iar vizitatorii vor avea ocazia să-l întâlnească pe artistul plastic Nicolae Săftoiu și vor putea viziona un film documentar cu mărturii ale artistului, despre maestrul său George Löwendal.
Începând cu ora 21.00, în aceeași seară, va avea loc un recital de vioară și pian susținut de Duo Atris, compus din: Raluca Stratulat – vioară și Adriana Toacsen-Ponta – pian. Repertoriul acestora va cuprinde: Temă cu variațiuni pentru vioară și pian de Olivier Messiaen, Cadenza lirică pentru vioară solo de Sabina Ulubeanu și Sonată pentru vioară și pian de Francis Poulenc.

Parteneri: Galeriile Artmark, Top Diagnostics, DallArte
Parteneri media: Revista Accente, Artindex.ro, Modernismafis noaptea muzeelor 2013_lowendal_1 4A9ED0C2-B591-41F2-9298-482289DB1160[2]