Vine Noaptea Muzeelor: 18 mai 2013

Noaptea Muzeelor: 18 mai 2013

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) vă invită marți, 14 mai, orele 10.30, la conferința de presă prilejuită de cea de-a noua ediție a Nopții muzeelor care se va desfășura sâmbătă, 18 mai 2013.

Conferința are loc la Biblioteca Națională a României, sala Mircea Vulcănescu (Bd. Unirii nr. 22), cu participarea reprezentanților muzeelor din București implicate în eveniment. Vă rugăm să confirmați prezența dvs. prin e-mail la noaptea_muzeelor@yahoo.com sau contact@noapteamuzeelor.ro.

Data de 18 mai 2013 marchează o dublă sărbătoare: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, la care participă peste 100 de instituții culturale din România.

Noutatea de anul acesta constă în introducerea de circuite muzeale și la Baia Mare și Sibiu – orașe în care vor fi disponibile hărți tipărite cu instituțiile participante, după modelul implementat cu succes la București în ultimii cinci ani și la Cluj-Napoca anul trecut. Proiectul “Noaptea Muzeelor în 4 acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu” este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Parteneri în proiect: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

De asemenea, pentru prima oară colecții muzeale, colecții private și bisericești din zonele rurale ale Sibiului își așteaptă vizitatorii în nocturnă, alături de muzee din Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, București, Caransebeş, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Golești, Iași, Oradea, Ploiești, Reșita, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș si Timișoara.

Lista muzeelor și instituțiilor participante este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele și evenimentele speciale pregătite pentru această ocazie.

Noaptea Muzeelor la București

În București vizitatorii au de ales între 32 de muzee și organizații culturale care își deschid porțile până târziu în noapte și invită publicul la expoziții, concerte, proiecții de filme, activități pentru copii, spectacole etc., pentru experiențe de neuitat.

Muzeele care participă la eveniment încă de la primele sale ediții continuă să atragă anual mii de vizitatori: Muzeul Național al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar”, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului București, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Printre muzeele și instituțiile care s-au alăturat evenimentului în ultimii ani amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, Universitatea Spiru Haret, World Press Photo România, Arhivele Naționale ale României, Fundația Löwendal, Centrul Cultural Art Society, Muzeul Bellu, Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc sau Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

Nu lipsesc noutățile și prezențele inedite: anul acesta sărbătoresc pentru prima dată Noaptea muzeelor Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul „Theodor Aman”, Romanian Design Week Preview – Palatul Ştirbei, Galeria Galateca și Ferma Animalelor!
Noaptea Muzeelor continuă și în 2013 parteneriatul cu MINI. O flotă de automobile ale mărcii va fi disponibilă din nou în principalele locaţii din București pentru serviciu de taxi gratuit între muzee. MINI a pregătit suprize și concursuri pentru vizitatori, care pot câștiga un curs de „MINI DRIVER TRAINING”.
Instrumente deosebit de utile pentru vizitatori sunt hărțile tipărite cu organizațiile participante, disponibile la sediul muzeelor în noaptea evenimentului, precum și aplicația de smartphone concepută special pentru această noapte. Pentru a-și stabili însă din vreme propriul circuit în funcție de preferințe și de activitățile propuse de muzee, publicul este invitat  să viziteze www.noapteamuzeelor.ro.

IMPORTANT! După conferința de presă, publicul interesat este invitat, începând cu ora 13.00, să participe la o discuție liberă cu privire la aspecte ce ar trebui îmbunătățite sau adoptate în organizarea Nopții Muzeelor. Așteptăm idei și soluții inteligente și multă creativitate.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), la care participă anual aproximativ 3.000 de muzee din Europa. Afis_Noaptea_Muzeelor_2013