Inima Reginei Maria vine la Peleş în cadrul expoziţiei “Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic”

 

regina_maria_balcic_peles_21Muzeul Peles
Sinaia, Romania, 13 mai, 2013: Muzeul National Peles anunta deschiderea expozitiei temporare “Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic” in cadrul festivitatii “Noaptea Muzeelor”, sambata 18 mai.
In cadrul expozitiei se va regasi caseta inimii Reginei Maria, confectionata de Pierre Henri Emile Froment-Meurice din argint aurit, email, diamante, smaralde si rubine. Aceasta va fi completata de peste 100 de piese din tezaurul Muzeului National Peles, cladind interioare de epoca ale resedintei regale de la Balcic.
Expozitia este completata de un catalog de peste 130 de pagini publicat intr-un tiraj limitat, care prezinta in detaliu toate aspectele domeniului regal de la Balcic, alaturi de un album foto cu imagini de epoca inedite din arhiva muzeului care nu au mai fost publicate pana acum.
“Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic” este deschisa publicului din 18 mai pana la 18 august 2013.
Video-ul expozitiei: https://vimeo.com/64625323
Pagina de web a expoziţiei: http://peles.ro/casele-de-vis-ale-reginei-maria-balcic/
Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | contact@peles.ro regina_maria_balcic_peles_26regina_maria_balcic_peles_23

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ
Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I  şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.
A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.
Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.regina_maria_balcic_peles_07