“SUSȚINUT DE POPORUL ROMÂN” – Expoziție de artă a artistului MONDO

logo uap2     Uniunea Artiștilor Plastici din România
Biblioteca Națională a României

“SUSȚINUT DE POPORUL ROMÂN” –
Expoziție de artă  a artistului MONDO  (alias
Edmondo Zanolini)
16 – 24 mai 2013
Vernisaj: 16 mai, ora 17.00, sala “Muzeul
Cărții”, Mezanin, Biblioteca Națională a
României, Sediul Nou, Bd. Unirii nr. 22

logo bnar2

“SUSȚINUT DE POPORUL ROMÂN” de Mondo

Uniunea Artiștilor Plastici din România și Biblioteca Națională a României au plăcerea să prezinte prima expoziție a artistului Mondo (alias Edmondo Zanolini) în România, cu cele mai recente lucrări ale acestuia.
Mondo este un artist nomad multimedia (performance, video, instalații și pictură).
Artistul explorează identitatea altora rămânând în poziția de producător, consumator și manipulator în interacțiune cu aceștia.
Căutarea subiectului este în continuă dezvoltare, în special în locurile unde vulnerabilitatea acestora este intens exprimată (campusuri de concentrare, bordeluri, străzile cu cerșetori).
Unicul medicament oferit subiectului este atenția dată de artist acestuia.
Artistul este un cufăr plin de povești și experiențe acumulate de-a lungul anilor, gata să fie scoase la vedere și să fie remodelate.
În lucrările cele mai recente Mondo încercă să exorcizeze dezintegrarea memoriei , creând situații noi în care subiectele fotografiate sunt tăiate, reasamblate, îndoite, modificate și puse în scenă pe pânză.
Precum el însuși descrie, jucându-se cu pictura:
“Acestea sunt siluete al căror contur provine din fotografii ale unor modele din trecut care:
îngenunchează pe scaun ridicând mâinile,
se lasă pe scaun, cu mâinile și picioarele în aer,
se ridică și salută în marș militar,
stau in picioare trăgând de cordonul unui ventilator,
se deplasează purtând un balon luminos pentru celebrarea anului Chinezesc,
stau în picioare ținând cu o  mână o mască peste față, iar cu cealaltă un colac de salvare .
Toate sunt nuduri, în junglă, un cuib mental, abstract în devenire, figurine bidimensionale din plastic, tăiate și întinse pe pânză, peste care suflu culoare ….folosesc oase și corali în locuri alese strategic între plastic și pânză, cu intenția de a lăsa zone deschise unde apa și culoarea pot pătrunde și se pot combina în timpul ploii, lăsând urme care devin pictură.“mondo
Legătura dintre artă si viață este evidența.
Legătura umană cu subiectul se extinde în spațiul înconjurător.

“Mă joc afară în jungla gradină, jungla mea, iar după o noapte ploioasă, de obicei în ziua următoare pânza se coace la soare pentru 5-6 ore…. În final, extrag figurinele din plastic și contemplu epifania…”

Artistul este interesat într-un proces semi-controlat al formării picturii. Dacă prima fază constă într-un aranjament metodic al figurinelor, coralilor, plantelor etc pentru a crea o situație de ”scenă”, în a doua fază lucrarea este lăsată liberă să interacționeze cu mediul și clima subtropicală unde artistul locuiește.
În acest fel artistul, împreună cu mediul, dau naștere unor noi picturi post exotice .

Pentru expoziția din România, artistul dorește participarea activă a publicului, creând situații în care lucrările vor fi deschise și susținute fizic de public, dând lucrărilor posibilitatea extinderii dincolo de granițele lor artificiale, în spațiul înconjurător,  creând  “tableaux vivants”.

Mondo, alias Edmondo Zanolini este născut în Italia. În momentul de față locuiește și lucrează în Bali, Indonesia. Lucrările lui au fost subiecte pentru expoziții internaționale ca: Moderna Museet, Stockholm; Zuercher Theater Spektakel, Zurich; De Appel Gallery, Amsterdam; Kunst Accademie, Dusseldorf; Folkwang Museum, Essen; Ludwick Gallery Aachen; Kolnischer Kunstverein, Koln; The Drawing Center, New York.
De asemenea, artistul a fost produs de Film Form Foundation, Svenska Film Industri, Moderna Museet Stockholm RTB (Radio Televisiunea Belgia) Liege and Continental Video Productions.

Info:
Biblioteca Națională a României – Sediul Nou: Sala “Muzeul Cărții” – Mezanin
Adresa: Bd. Unirii, 22
Vernisaj: 16 Mai 2013 17.00 – 20.00
Perioada expoziției: 16 – 24 Mai
Prezența zilnică a artistului: 17.00 – 19.00