“Comorile Chinei” la Muzeul National de Istorie – Imagini de la vernisaj

comorile_chinei_artindex_04comorile_chinei_artindex_17

E deschis! Pana la 1 august, Muzeul National de Istorie gazduieste “Comorile Chinei”, o spectaculoasa expozitie dedicata arheologiei si culturii chineze care are in centru patru soldati de teracota din mormantul imparatului Shi Huang de la Xian. Acum, nu credeam ca premierul – indiferent cum l-ar chema – va sta mot intr-un articol pe site-ul meu de arta dar nu am incotro. Vernisajul a fost un prilej (pe buna dreptate) pentru o etalare politico diplomatica romano-chineza, asa ca oficialii au stat aliniati pe scena si in public iar vizitarea propriu zisa a fost mult ingreunata de afluxul de invitati. Asa ca voi reveni cu fotografii care sa descrie expozitia pe indelete in curand. Asta e ce am reusit sa fotografiez azi. (text/foto: Mihai Constantin)

comorile_chinei_artindex_01comorile_chinei_artindex_03comorile_chinei_artindex_06comorile_chinei_artindex_07comorile_chinei_artindex_10comorile_chinei_artindex_15comorile_chinei_artindex_13comorile_chinei_artindex_12comorile_chinei_artindex_14comorile_chinei_artindex_09comorile_chinei_artindex_16
Comunicatul MNIR:

Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Art Exhibition China, sub egida Administraţiei de Stat a Patrimoniului Cultural din Republica Populară Chineză, a Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi a Ministerului Culturii din România, anunţă inaugurarea expoziţiei-eveniment “Comorile Chinei”, organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei şi al Guvernului României.

Deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, în perioada 30 aprilie – 1 august 2013, expoziția reprezintă expresia unui demers major de diplomație culturală și, deopotrivă, un eveniment muzeal de referință având co-organizatori Muzeul Palatului, Muzeul din Shanghai şi Centrul pentru Promovarea Patrimoniului Cultural din Shaanxi.

Înainte de a fi deschisă pentru public (începând de marţi, 30 aprilie, între 10.00 – 18.00), invităm reprezentanţii mass-media acreditaţi în prealabil, să participe la Conferința de presă şi previzionarea expoziţiei, ce vor avea loc vineri, 26 aprilie 2013, începând cu ora 17.00 (între 17.00 – 17.30 – conferinţa; între 17.30 – 18.00 – previzionarea), în prezenţa domnului dr. Ernest Oberländer –Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României. Detaliile privind acreditarea sunt disponibile pe site-ul: www.mnir.ro.

Seria evenimentelor dedicate expoziţiei-eveniment “Comorile Chinei” va continua luni, 29 aprilie 2013, începând cu ora 17.00, când va avea loc Vernisajul oficial al expoziției, în prezenţa Excelenţei Sale Doamna Huo Yuzhen, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Domnului Daniel Constantin Barbu, Ministru al Culturii, Domnului Dong Baohua, Director general adjunct al SACH (Administrația de Stat a Patrimoniului Cultural din Republica Populară Chineză) şi Domnului dr. Ernest Oberländer–Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României. Evenimentul este organizat exclusiv pentru distinșii invitați din corpul diplomatic al României, precum și pentru înalte oficialități ale statului şi, desigur, pentru reprezentanţii mass media care se acreditează la muzeu, în prealabil (detaliile privind acreditarea sunt disponibile pe site-ul: www.mnir.ro).

Proiectul expoziţional “Comorile Chinei” constituie cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din Republica Populară Chineză. Reflectând natura atotcuprinzătoare şi inovativă a civilizaţiei chineze, această expoziţie oferă vizitatorilor prilejul de a aprecia din diferite perspective istorice profunzimea şi bogăţia culturii şi tradiţiilor chineze.

Expoziția va fi deschisă pentru public de marţi, 30 aprilie, începând cu ora 10.00 până la orele 18.00 și va putea fi vizitată până în data de 1 august 2013. În perioada 30 aprilie – 1 august 2013, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00.

În acestă perioadă, se vor aplica noi condiţii şi tarife de acces diferite de cele aplicate până acum. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu care include vizitarea expoziţiilor “Comorile Chinei”, “Tezaur Istoric” , “Lapidarium-Copia Columnei lui Traian” și a expozițiilor temporare va fi de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, 50 lei pentru pachet familial care include 2 adulţi şi maxim 3 copii cu vârsta până în 18 ani. Va exista de asemenea, în această perioadă, opţiunea “acces rapid” în muzeu – 50 lei.comorile_chinei_artindex_02