Cum se restaureaza un tablou (4/14): Nicolae Darascu “Venetia”

verso inainte de restaurare1_ansamblu inainte de restaurareAUTORUL: Darascu Nicolae
TITLUL LUCRARII: Venetia

DIMENSIUNI: 89×116 cm
TEHNICA: ulei
MATERIALUL: panza
PROVENIENTA: Pinacoteca MMB

Diagnostic:
Lucrare realizata in culori de ulei pe suport de panza preparata in comert. Este semnata si datata in culoare rosie, in dreapta jos, “Darascu 1926”.
Stratul de culoare prezinta murdarie superficiala. In partea stanga jos, este o interventie de restaurare prin completarea culorii lipsa. In prezent, culoarea adaugata este schimbata in ton si este sub nivel. In partea superioara stanga, lucrarea prezinta o deformare provocata de o lovitura dinspre spate spre fata. Pe latura dreapta-centru, lucrarea prezinta o deformare puternica provocata de desprinderea traversei orizontale a sasiului de pe latura dreapta a acestuia.
Versoul este puternic oxidat, murdar. Are aplicat un petic in partea dreapta jos si o deformare provocata de o lovitura. Are inscris numarul de inventar 390 in culoare de ulei albastru.
Sasiul este incorect confectionat. Nu are pene iar panta este mica. Traversa orizontala este desprinsa din cadrul sasiului.

Tratament:
Relocarea traversei orizontale in cadrul sasiului si fixarea ei, indreptarea suportului in zonele cu deformari, indepartarea peticului de pe spatele versoului, indepartarea prafului de pe verso, curatarea lucrarii de murdaria superficiala, indepartarea interventiei cromatice schimbata in ton, vernisare, integrare cromatica, vernisare finala.2_ansamblu inainte de restaurare ansamblu UV inainte de restaurare detaliu in timpul curatirii_det detaliu sasiu inainte de restaurare detaliu verso dupa tesere detaliu verso inainte de restaurare2_ansamblu dupa restaurare 3_ansamblu dupa restaurare darascu_artindex_02 darascu_artindex_01 darascu_artindex_04