Cum se restaureaza un tablou (3/14): Aurel Baesu “Portret de tanar (autoportret)”

muzeul_aman_3muzeul_aman_2restaurare_artsociety_artindex_04La capitolul fapt divers, este de notatinformatia ca lucrarile expuse acum la ArtSociety au fost restaurate peste drum, la propriu, in atelierul de restaurare al Muzeului Municipiului Bucuresti, atelier condus si operat de Ioan D. Popa si Simona Predescu. Atelierul cu pricina este cel in care a lucrat si Dimitrie Paciurea care a fost o vreme directorul Muzeului Aman. Atelierul are povestea lui dar va fi spusa altadata. Acum iata fisa tehnica si fotografiile de etapa ale unui superb portret semnat Aurel Baesu.baesu_artindex_01baesu_artindex_05AUTORUL: Baesu, Aurel
TITLUL LUCRARII: Portret de barbat

DIMENSIUNI: 46,6×39,4 cm
TEHNICA: ulei
MATERIALUL:  carton
PROVENIENTA: Pinacoteca MMB

Diagnostic:
Lucrare realizata in culori de ulei pe suport de mucava subtire. Lucrarea este semnata in partea stanga jos prin zgariere pe uscat “Baesu 1918”.
Lucrarea a fost redimensionata prin taiere mult dupa terminarea lucrarii, marturie stind faptul ca pensulatia este retezata pe margini iar in partea inferioara este prezenta o taietura in arc, provenita de la alunecarea caterului de la linia dreapta de taiere, care a penetrat stratul de culoare si superficial suportul.
Suportul este subtire, deformat concav, cu pictura in interiorul concavitatii din cauza fluctuatiei de temperatura-umiditate, manipulare si depozitare defectuoase pe fondul unei preparatii de clei dur care, in timp s-a contractat. Tot din cauza manipularii defectuoase s-au produs doua fracturi pe verticala (prin presarea lucrarii pe o parte asezata fiind pe o suprafata mai mica decat suprafata ei)  in jumatatea inferioara a lucrarii cu spargerea pe fata a stratului pictural si a suportului in cateva dintre straturile de mucava.
Suportul prezinta exfolieri cu lipsa de strat pictural pe margini in partea inferioara, lateral dreapta si in partea inferioara. Coltul din stanga sus este lovit, cu suport exfoliat si deformat prin presare si cu lipsa de strat pictural. De-a lungul fracturilor parte din stratul pictural lipseste cu tot cu suport.
Stratul de culoare este aplicat in pensulatii subtiri, pe alocuri fiind vizibila preparatia de clei.
Lucrarea nu a fost vernisata. Prezinta matizari in zonele cu strat de culoare mai subtire.
Prezinta murdarie aderenta, stropituri, murdarie de musca, zgarieturi superficiale si pete albicioase provenind de la un atac de mucegai.

Tratament: Consolidarea stratului pictural si a suportului in zonele cu fracturi si exfolieri, indreptarea suportului cu presa si umidificare/dezumidificare, chituire, vernisare, reus, vernisare finala.

 Restauratori: Ioan Popa, Simona Predescuansamblu in timpul restaurarii_1 ansamblu in timpul restaurarii_2 ansamblu inainte de restaurare_1 detaliu _semnatura detaliu inainte de restaurare_1 detaliu inainte de restaurare_2 detaliu inainte de restaurare_3 detaliu inainte de restaurare_4 detaliu inainte de restaurare_5 detaliu inainte de restaurare_6  verso inainte de restaurarebaesu_artindex_02baesu_artindex_04