“Incertitudinea economică stimulează interesul față de artă” (Deloitte)
Deloitte: Incertitudinea economică stimulează interesul față de artă și colecții de artă, pe măsură ce investitorii caută să-și diversifice riscurile
Luxemburg, 15 aprilie 2013 – Pe fondul incertitudinii economice, interesul investitorilor migrează de la acțiuni și obligațiuni spre active fixe, iar cererea pe piața obiectelor de artă crește; în acest context, la nivel global se conturează un nou palier de servicii profesionale, axat pe consultanța financiară în domeniul artei. Concluzia aparține celui de-al doilea raport Art & Finance 2013, publicat recent de firma membră Deloitte din Luxemburg, împreună cu Art Tactic.
Raportul, reprezentând opiniile a peste 200 de bănci private, colecționari de artă și galerii, arată că odată cu dezvoltarea pieței globale de profil, obiectele de artă devin o categorie aparte de active.
„Arta nu mai este doar o diferență competitivă în structura de investiții pe care o propun în mod tradițional administratorii de averi, ci o cerință exprimată de client”, spune Adriano Picinati di Torcello, Directorul diviziei Art & Finance, Deloitte Luxemburg. „Este o tendință pe care industria privată de administrare a averilor nu o poate ignora, în contextul în care clienții lor au active estimate la 4.000 de miliarde de dolari”.
În plus, indicele de încredere Deloitte Art Tactic Art & Finance arată încredere sporită în ultimele 12 luni în rândul administratorilor de active în ceea ce privește dezvoltarea industriei de consultanță financiară în domeniul artei. Barometrul, ce evaluează atitudinea față de arta ca investiție, creditarea în scopul investițiilor în artă și mediul economic general, a urcat în acest an de la 32% la 42%. Raportul proiectează de asemenea o cerere în creștere: 60% dintre administratorii de averi implicați în studiu consideră că interesul față de activele de colecție și cu valoare emoțională va fi în creștere.
La această evoluție a contribuit foarte mult și tehnologia. Raportul de față arată că în ultimii ani s-au lansat peste 300 de inițiative de promovare a artei în mediul online, acoperind segmente diverse precum baze de date, informații și motoare de căutare, comunități sociale, galerii și case de licitații, platforme de tranzacționare pe modelul business-to-business sau consumer-to-consumer.
„Progresul tehnologic generează schimbare în toate industriile”, spune Roger Dassen, Global Managing Director, Clients, Services & Talent, Deloitte Touche Tohmatsu Limited. „Industria de față nu are decât de câștigat în acest context. Noile platforme de tranzacționare online înseamnă infuzii de lichiditate pe piața artei, lărgind totodată aria de acoperire și complexitatea datelor disponibile, îmbunătățind transparența și facilitând evaluări mult mai precise ale obiectelor în sine”.
Raportul Deloitte prezintă potențialul de investiții în funcție de regiune:
• China: În pofida scăderii vânzărilor, piața a crescut cu 69% la 1,62 miliarde de dolari, la sfârșitul anului trecut. 83 de fonduri de investiții în artă sau instrumente financiare similare activau pe piața locala, în 2012, 58 dintre ele fiind înființate în 2009.
• America Latină: Se menține în categoria regiunilor în plină creștere, vânzările prin licitație reprezentând 25% din piață. O pondere de 67% dintre cumpărătorii de artă chestionați preconizează creștere și în 2013.
• Statele Unite: Cel mai probabil, atenția investitorilor de aici se va orienta către Europa.
• Europa: Instituții tradiționale de creditare pe piața artei, precum Emigrant Bank Fine Art Finance, continuă să își consolideze poziția.
• Marea Britanie: Vânzările de artă rusească generează un nou val de interes. Platforma de licitații de Artă Rusească Modernă și Contemporană din Londra a crescut cu 18%.
Evoluția artei în portofoliul activelor administrate
Conform Deloitte, aprecierea valorii obiectelor de artă ar putea determina băncile să lanseze noi servicii de administrare a activelor. În 2011, niciuna dintre băncile implicate în studiu nu anticipa că va adăuga fondurile de investiții în artă la platforma sa investițională în următorii doi – trei ani. În 2012, 18% dintre băncile chestionate au indicat că ar putea lua această decizie, în următorii doi ani.
„Diversificare cererii are ca efect o schimbare a rolului pe care arta îl are în contextul administrării averilor, pe măsură ce se transformă din obiect al afectului într-un serviciu de administrare a activelor”, spune Picinati di Torcello.
În plus, raportul sugerează că băncile private se vor implica mai mult în domeniul artei și filantropiei în următorii doi – trei ani. În contextul în care transferul de avere de la o generație la alta implică uneori sume foarte mari (active financiare și non-financiare), administratorii de averi vor oferi asistență în domeniul moștenirilor de obiecte de artă și a modalităților în care valoarea emoțională, financiară și culturală se poate păstra cât mai bine.
O altă tendință identificată de raportul Deloitte este garantarea creditelor prin colecțiile de artă, 41% dintre colecționarii implicați în studiu recunoscând că ar face acest lucru; 36% dintre ei ar folosi acești bani pentru a investi în alte activități de business; 39% – pentru a cumpăra noi opere de artă; 18% – pentru a refinanța alte credite.
Raportul complet, care a fost prezentat la a șasea ediție a conferinței Art & Finance în fața a 200 de profesioniști, poate fi descărcat de pe site-ul Deloitte Luxemburg, la acest link.
###
Despre Deloitte în Luxemburg
În Luxemburg, Deloitte are 70 de parteneri și peste 1.500 de angajați, fiind una dintre cele mai importante firme de servicii profesionale de pe piață. Având peste 60 de ani de activitate, Deloitte oferă consultanță de calitate clienților naționali și internaționali. Echipa sa multidisciplinară este formată din specialiști pe diverse sectoare, garantând astfel calitatea consultanței de care beneficiază clienții săi, pe fiecare dintre ariile lor de activitate. Deloitte General Services, societate cu răspundere limitată, este afiliată a firmei din Luxemburg membră a rețelei Deloitte Touche Tohmatsu Limited, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din lume.
###
Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.
Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.
Economic uncertainty drives global interest in art and collectibles as investors look to spread risk, according to Deloitte report
Luxembourg, 15 April 2013 – As economic uncertainty has led investors to shift focus from equities and bonds to physical assets, and demand in arts and collectibles has risen, a new type of global professional services in art and finance has emerged. This is according to the second annual Art & Finance Report 2013, published by Deloitte Luxembourg with Art Tactic.
The report surveyed more than 200 private banks, art collectors and galleries1 and found that, along with the rise of the global art market, comes with it an increase in attention to the concept of art as an asset class.
“For wealth managers, competition is no longer the main motivation for including art in traditional wealth structuring: the key driver is client demand,” said Adriano Picinati di Torcello, Art & Finance Practice Director, Deloitte Luxembourg. “This is a trend the private wealth management industry cannot ignore, considering that clients are sitting on an estimated US$4 trillion of assets.”
In addition, the Deloitte Art Tactic Art & Finance Confidence Indicator revealed an increase in confidence in the next 12 months among wealth managers in the development of the art & finance industry. The barometer, which measures sentiments towards art as an investment, art secured lending and the general economic environment, was up this year from 32 to 42 percent. The report also projects demand to grow: 60 percent of wealth managers surveyed believe the industry will see even stronger demand in the future for ‘collectible and emotional’ assets.
Technology has also contributed to the growth of art as an asset class. According to the report, more than 300 online art ventures have been launched in recent years, covering segments such as data, information and research, social communities, auctions and galleries, business-to-business and consumer-to-consumer art transaction platforms.
“Technological advancements are driving change within all industries,” said Roger Dassen, Global Managing Director, Clients, Services & Talent, Deloitte Touche Tohmatsu Limited. “This is a development from which the industry can only benefit. New online transaction platforms add liquidity to the art market and will broaden the scope and depth of art market data available, potentially improving transparency and facilitating more accurate art valuations.”
The report also provided a snapshot of this new investment fund by market:
China: Despite a drop in sales, the market fueled growth registering a 69 percent increase and reaching US$1.62 billion at the end of the year. Last year, an estimated amount of 83 art funds and art investment trusts were in operation, among which 58 have been set up in China since 2009.
Latin America: Remained a growth region, with 25 percent reported auction sales. Sixty-seven percent of art buyers surveyed expected expansion to continue into 2013.
United States: Market attention will turn to, and likely move, into Europe.
Europe: Traditional art lenders such as Emigrant Bank Fine Art Finance that offer art finance in Europe strengthened its market presence.
United Kingdom: Russian sales raise renewed interest. The Russian Modern and Contemporary art auction market in London grew by 18 percent, signaling increased attention in this collecting segment.
Evolution of art in wealth management
The report also found that the increasing value of art might trigger banks to provide new wealth management services. In 2011, none of the banks surveyed were projecting to add art investment funds to their investment platform in the next two to three years. However, in 2012 18 percent of banks surveyed indicated they might include art investment funds as part of their product platform in the next two years.
“As a consequence of changing client demand, the role of art in wealth management is evolving and moving from client entertainment to art wealth management services” said Picinati di Torcello.
In addition, the report found that private banks will also increase their focus on art and philanthropy in the next two to three years. With significant sums involved in the intergenerational transfer of wealth (financial and non-financial assets) taking place, the report found that wealth managers will have to offer advice regarding art legacies and the most effective way of preserving their emotional, financial and cultural value.
Additionally, according to the report there is a rising tendency for collectors to use their art collection as collateral for loans with 41 percent of collectors surveyed saying they would use their collection for this purpose; 36 percent of collectors would use it to invest in other business activities; 39 percent to buy more works of art; and 18 percent to refinance other loans.
The complete version of the report, which has recently been presented at the 6th annual Art & Finance conference in front of an audience of 200 professionals, can be downloaded from the Deloitte Luxembourg website, at http://www.deloitte.com/lu/whitepaper/art-and-finance-report/2013.