Cum se restaureaza un tablou (1/14): Eustatiu Stoenescu “Coada la paine”

15.04.2013 005 15.04.2013_x

Ioan D. Popa si Simona Predescu sunt probabil cei mai buni restauratori de pictura din Romania. CV-ul lor este impresionant in acest domeniu iar atelierul-laborator din cadrul Muzeului Municipiului Bucuresti este mereu plin de provocari din cele mai imprevizibile. Ei sunt cei datorita carora ArtSociety a putut face expozitia curenta care etaleaza 14 picturi readuse la viata din pinacoteca Bucurestiului. Pentru ca tirajul catalogului acestei expozitii este limitat iar paginile publicatiei oricum neincapatoare, am sa postez pe Artindex, una cate una, fisele tehnice ale picturilor restaurate si fotografiile de etapa care mi-au fost puse la dispozitie. Primul episod: Eustatiu Stoenescu – “Coada la paine”ansamblu chituire ansamblu dupa restaurare1. AUTORUL: Stoenescu, Eustatiu
TITLUL LUCRARII: Coada la paine

DIMENSIUNI: 60×92 cm
TEHNICA: ulei
MATERIALUL:  panza
PROVENIENTA: Pinacoteca MMB

Diagnostic:
Lucrarea a fost realizata in culori de ulei pe suport de panza preparata in comert. Este semnata in partea dreapta jos cu  brun “E Stoenescu” . Culoarea de la semnatura este subtire si difuza.
Lucrarea a fost redimensionata, micsorata pe latura stanga si latura de jos.
In partea stanga sus lucrarea a fost puternic lovita cauzind pierderea culorii, deformarea si spargerea suportului pe o suprafata de 4 cm patrati. De asemenea, sunt prezente lipsuri de strat pictural, in partea superioara si dreapta, ca urmare a altor lovituri. Pe margini sunt prezente lacune de strat pictural provocate de sederea  in rama.
Verniul, aplicat dupa redimensionarea panzei, este inegal distribuit, ingalbenit si acoperit de murdarie aderenta.
Versoul este oxidat si murdar. In partea dreapta sunt urme de la o scursura de apa si urme de atac de mucegai. In coltul stanga jos este scris in culoare de ulei albastru numarul 368.
Sasiul este corect confectionat si este in stare buna. Pe sasiu exista o eticheta de participare la Expozitia retrospectiva Eustatiu Stoenescu din 22 mai – 11 iulie 1998 Craiova.

Tratament:
Consolidarea locala a stratului pictural in zonele afectate, teserea suportului in zonele afectate, indepartarea murdariei aderente si a verniului ingalbenit, vernisare, chituire, integrare cromatica, vernisare finala.

ansamblu in timpul curatirii ansamblu inainte de restaurare ansamblu UV in timpul curatirii detaliu in timpul restaurarii_1 detaliu in timpul restaurarii_2 detaliu inainte de restaurare_1 proba de curatire UV proba de curatire versoeustatiu_stoenescu_artindex_1eustatiu_stoenescu_artindex_2