Piaţa de artă ţine pasul cu arta contemporană

Licitatia de Contemporana 3Cea mai bună licitație pentru arta contemporană românească
– la doar 3 luni de la recordul prealabil înregistrat în ianuarie 2013
Piața românească de artă contemporană reconfirmă trendul ascendent după fiecare nouă licitaţie Artmark, cel puțin cu începere din vara lui 2012. În seara de 16 aprilie, evenimentul care a deschis Sesiunea de licitaţii a lunii aprilie, Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană, a adus cel mai bun rezultat de până acum pe acest segment: vânzări totale de  aproximativ 300.000 de euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 5% faţă de rezultatul precedent, înregistrat în ianuarie 2013, respectiv un salt de 30% comparativ cu media licitaţiilor de profil organizate de Artmark anul trecut.

București, 17 aprilie  2013
Piaţa de artă ţine pasul cu arta contemporană

În sala cea mare a hotelului Athénée Palace Hilton din București, numărând peste 300 de spectatori și aproape 100 de palete participante distincte, prima licitație din Sesiunea lunii aprilie, Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană, a avut o rată de adjudecare de 84,85%, interesul participanţilor pentru artişti de valoare reflectându-se îndeosebi prin adjudecarea unor opere ca: „Soarele nopţii” de Ion Ţuculescu (32.500 de euro), ”Edgerunner” de Paul Neagu (16.000 de euro), „Natură moartă cu lalele roşii” de Alexandru Ciucurencu (14.000 de euro) sau „Eden” de Sabin Bălaşa (11.000 de euro).

Evoluția pieței românești de artă contemporană a punctat din nou prin câteva recorduri absolute de autor (în licitații): Georgeta Năpăruş cu 8.000 de euro pentru „Nocturne”, Horia Damian cu 8.000 de euro pentru „Sarcofagul roz”, Vladimir Zamfirescu cu 4.000 de euro pentru „Arlechin”, Wanda Sachelarie Vladimirescu cu 2.250 de euro pentru „Ritualuri” ori Paul Neagu cu 16.000 euro pentru “Edgerunner”.

La secțiunea de Sculptură şi Mobilier de Grădină, surpriza serii a venit din partea unei mese de grădină în stil Edwardian, al cărei preţ de adjudecare (4.250 de euro) a fost de 17 ori mai mare decât preţul de pornire (250 de euro). Şi aici a fost stabilit un nou record absolut de autor, sculptura “Umbra” a lui Nicăpetre (Petre Bălănică) adjudecându-se cu 3.250 euro.

Sesiunea de licitaţii Artmark continuă azi, 17 aprilie, cu Licitaţia de Art Nouveau și Romantism & Licitaţia „Militaria şi Antichităţi” (Athénée Palace Hilton, ora 19) şi mâine, joi, 18 aprilie, cu Licitația de Pictură și Sculptură Europeană, inclusiv o parte a Colecției de Artă Clasică a diplomatului Vasile Stoica & Licitaţia „Cabinetul de curiozități” (JW Marriott Bucharest Grand Hotel, ora 19). Licitatia de Contemporana 3, Artmark