Atitudini contemporane la Miercurea Ciuc
Articolul apărut în ziarul in limba maghiara Hargita Népe din 4 aprilie.
Semnat de artistul plastic Botár László, vicepresedinte al Filialei UAP Miercurea Ciuc.
ATITUDINI CONTEMPORANE VI.
Salon naţional itinerant
Proiectul a pornit din Miercurea Ciuc, se poate vedea la Odorheiu Secuiesc iar prezentarea finală va avea loc în Bucureşti cu staţii intermediare la Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu-Severin, Giurgiu, Constanţa, Mangalia, Curtea de Argeş, Slobozia, Călăraşi, Târgu Jiu apoi Bucureşti.
Expoziţia este la a VI-a ediţie şi a fost realizată ca rezultat al muncii curatoriale a lui Dan Tudor Truică. Se intitulează “Atitudini contemporane”
Da, în fond este vorba de necesitatea luării unei atitudini. Această necesitate rezultă însăşi din vizionarea expoziţiei.
Prima atitudine trebuie luată de însăşi artiştii participanţi care printr-o abordare profesională specifică vizualului trimit impulsuri către public. O atitudine inversă care trebuie luată în seamă vine din patrea spectatorului şi vizează fenomenul artistic oferit spre vizionare.
Avem ocazia de a viziona o mică colecţie. Cu această ocazie inevitabil se iveşte momentul în care trebuie să ne afirmăm prin a lua o atitudine, prin a ne exprima într-un fel
Pur şi simplu decidem asupra vizionării expoziţiei sau dând glas indiferenţei şi nepăsării, trecem pe lângă acest eveniment cultural? Trebuie să conştientizăm faptul că expoziţa reuneşte în jur de 40 de artişti cu circa 70 de lucrări din diferite colţuri ale ţări, nepunând restricţii tematice de gen sau de tehnică. Puterea de convingere a expoziţiei constă în diversitatea lucrărilor privind atât tematica propusă de diferiţi artişi, tehnicile de abordare sau dacă luăm vârsta creatortilor.
Pentru publicul avizat din zona noastră acest eveniment serveşte ca un desert cultural din domeniul vizualului şi serveşte ca prilej pentru a compara valorile locale cu cele prezentate din alte părţi ale ţării.
Se pot ivii asemănări concludente care ne leagă şi se leagă prin existenţa nevoilor zilnice commune sau pe alocuri pot apărea cugetări filosofice de înaltă clasă materializate în limbajut atot comun al vizualului. Iubitorul de artă vrân-nevrând realizează o paralelă între artiştii locului şi cei veniţi de pe alte meleaguri.
O asemenea expoziţie este prilejul optim atât pentru specialişti cât şi pentru public pentru a se identifica cu problematicile prezentate sau să manifeste tocmai opinii contrare.
În fine, această expoziţie te obligă la luarea unei atitudini şi conştientizează faptul că nu poţi trece cu nepăsare pe lângă această manifestare artistică. Te pune într-o situaţie neplăcută. Trebuie să te afirmi.
Nu se cere o poziţie comodă de a cădea la învoială, de a fi de accord, ci lasă loc şi părerilor care nu merg pe acel parallelism comod al convenţiei ci dau glas mâniei, a mâhnirii, pe alocuri a urii. Specificul acestor opinii este că ele pot fi de orice fel în afara nepăsării.
Ce însemnă de fapt să fi contemporan? Prin ce atitudini poţi exprima această stare? Cum te exprimi în cazul recentei expoziţii?
Atitudinea spectatoruilui este determinată de lumea vizuală, virtuală concepută şi prezentată de artist sau putem analiza şi din punctul de vedere ale proiecţiilor emanate de artist şi percepute în moduri foarte nuanţate de spectator. Acest dualism este factorul determinant în luarea unei decizii concrete.
Eu, ca contemporan mă pot izola de spectacolul vizual oferit sau mă pot implica generând discuţii. Pot genera impulsuri pentru atingerea unei prezenţe active prin a participa de exemplu la iniţierea unui dialog spontan.
Fiecare operă expusă, fie ea pictură, grafică sau plastică mică, are ca ţel disecarea acestei atitudini multiple. Ele te obligă la luarea unor decizii şi la prezentarea lor ca eventuale variante de manifestare a eului faţă de evenimentul artistic prezentat.
Pentru găsirea răspunsurilor adecvate, putem studia propunerile exprimate în maniera gestualităţi spontane, chiar agresive sau avem exemple pentru lirismul senzual, care comunică printr-un conformism comod, ori în alte cazuri putem întâlnii consecvenţa univocă a expresionismului.
Expoziţia este un prilej de savurare a unei manifestări naţionale care este o ocazie unică de cugetare atât pentru public şi specialişti dar este ocazie unică de vizionare şi pentru elevii şcolilor de specialitate.
Este un act cultural gratuit oferit de eorganizatori.
Vă aşteptăm cu drag.