CERCUL MILITAR NAŢIONAL Săptămâna 25 – 31 martie 2013
INTERFERENŢE CULTURALE – Antropologie
Joi, 28 martie, ora 17.15, Sala de Cinema.
Expunere cu tema Viaţa privată în Novecento din cadrul programului cultural GEOGRAFII EMOŢIONALE, susţinută de istoricul Adrian MAJURU.
Expozitii
Galeria Artelor. Expoziţia de pictură şi şi sculptură „Complicităţi figurative” a artiştilor plastici Eugen ILINA şi Laurenţiu MIDVICHI.
Discursul artistic, în măsura în care mediul vizual este şi unul discursiv, propune, în această expoziţie, cîteva întrebări cu privire la relaţia artei cu imaginarul politic, antropologic şi literar. Duplicitatea expresiei survine din complicitatea dintre interogaţie şi imersiune: imaginile deschid posibilitate imersiunii în spaţiile picturale şi discută posibilitatea interogativă a gestului artistic. Figura devine referinţă şi întrebare. „Apariţia dublului aduce cu sine contrastul: imaginaţia vizuală nu se poate înţelege fără chestionarea acestuia, de numeroase tipuri. Fie că ţine de culoare, textură sau tuşă, m-a preocupat mai ales contrastul ca joc de-a reconstrucţia figurii, ca formulă autoreferenţială şi, în acelaşi timp, simbolică”, a mărturisit Eugen Ilina.
Pe de altă parte, Laurenţiu Midvichi a punctat legătura creaţiilor sale cu atmosfera unuia dintre cele mai cunoscute romane ale laureatului cu Premiul Nobel pentru Literatură, José Saramago: „Printre elementele de noutate se află şi expunerea primelor picturi dintr-o serie mai amplă, inspirată de Eseu despre orbire al lui José Saramago. Lucrările din această serie caută să interpreteze textul şi să dea seama de impresiile lăsate de acesta. Restul lucrărilor sînt reprezentări ale corpului omenesc imaginat, ale expresiilor manieriste ori expresioniste: corpul convulsiv, claustrat şi surprinzător.”
Eugen Ilina (n. 1965) este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A urmat studii de gravură (Marcel Chirnoagă), studii de sculptură (Ioan Duman) şi studii de pictură (Eugen Bratfanof), completate de cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (2004-2009), precum şi Master pe tema Managementul bunurilor culturale. A realizat zece expoziţii personale de pictură şi sculptură şi a participat la peste 20 de expoziţii de grup.
Laurenţiu Midvichi (n. 1979), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă, Bucureşti, Secţia Artă Murală, clasa profesor Viorel Grimalschi (2002). Are în palmares nouă expoziţii personale de pictură şi grafică, în ţară şi străinătate, şi participare la numeroase expoziţii de grup.
Expoziţia cuprinde un număr de 34 de lucrări, realizate în tehnici tradiţionale şi din materiale convenţionale (ulei pe pînză, bronz şi marmură), şi este deschisă în perioada 18 martie – 5 aprilie 2013.
Sala Rondă. Expoziţia de pictură digitală a artistei Elena PAULIAN, deschisă în perioada 18-31 martie 2013.
Sala Foaier. Expoziţia de pictură Bucureştiul vechi şi nou a Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor Ion
Ţuculescu, deschisă în perioada 18-31 martie 2013.
Expoziţiile pot fi vizitate zilnic, între orele 10.00 – 18.00.