Retro-expozitii: “Soma” de Alexandru Radvan
Cu aceasta privire inapoi, care merge pana in 2005, incep o noua serie recuperatoare pentru arhiva Artindex. Va propun, intr-o ritmicitate saptamanala, o retrospectiva a expozitiilor organizate de AnaidArt. Primii artisti sunt Alexandru Radvan si Tara. So, let’s go down the memory lane… (Mihai Constantin)
Anaid Art Gallery – prezintă SOMA semnată Alexandru Rădvan
Luni, 16 mai 2005, ora 19.00 va avea loc la ANAID ART GALLERY vernisajul expoziţiei „SOMA” semnată Alexandru Rădvan. Amatorii de artă contemporană vor putea viziona expoziţia in perioada 16 mai – 16 iunie 2005.
„SOMA” rememorează mitul grecesc al Minotaurului, aducând în discuţie dimensiunea sa umană. Legenda Minotaurului, fiinţa monstruoasă – jumătate taur jumătate om – este pusă sub semnul interogării şi trimite la sondarea interioară. Alexandru Rădvan propune un Minotaur frământat de propria sa condiţie, un răzvrătit, conştient de propriul sau destin. Simbol al întunericului, al răului, Minotaurul se confruntă cu dorinţa de a fi acceptat. Minotaurul se simte stingher, blestemul sau îl condamnă la singurătate si întuneric, condamnat de lume fără a fi vinovat. Automutilarea este văzută ca o eliberare, supliciile administrate propriului corp ca o iertare a păcatelor. Dimensiunea aceasta de autoflagelare si compătimire este exploatată de Alexandru Rădvan.
Expoziţia, conturată din picturi de mari dimensiuni, recreează labirintul din Knossos construit de Dedalus, pentru regele Minos. Labirint al propriei fiinţe, în care fiecare se poate regăsi, o explorare a sinelui. Un labirint al incertitudinilor.
„SOMA” provoacă şi totodată sondează cele mai ascunse cai ale sinelui, conducând la conştientizarea şi acceptarea propriului destin. Este o interogare a sorţii
si a vieţii însăşi, o căutare perpetuă de înţelegere a propriei condiţii. Minotaurul îşi doreşte acceptarea, sunt momente, când o implora chiar. În fiecare tablou există un labirint, din care nu se poate fugi, din care nu se poate scăpa decât prin mutilare. De data aceasta mutilarea trupească este cea care vindecă mutilarea sufletească.
Programul de funcţionare al galeriei este de luni pană vineri între orele 11-19, sâmbăta între orele 10-18. (Diana Dochia)