Bruma Lucian

 

bruma(this photo by Genovia Tina Obreja)

I have discovered this talent since childhood, I highlighted with a keen aesthetic sense of line and color and I was looking for a new technique and vision to define my style. At 9 years, I came under the protection of Dionisie Gradu who is master painter and illustrator, professor at the School of Music and Fine Arts Nicolae Tonitza of Barlad. At 14 I got recognized nationally, winning first place in the country to internationale painting and numerous awards.

I followed three years of Art School, where I grew up the style that defines me: combined American pop with abstract art. The language that I used in my work is filled with bursts of vibrant colors, explosions that stirs images, emotions and thinking, detached from everyday life.

1986-1987    Awards in France and Germany Blog
1989    First place in the country, painting
1990-1993    Three years of Art School
1992    Collective exhibition in Romania
1995-1998    Personal and collective exhibitions in Romania
2002-2006    Personal exhibitions in Bucharest
2007-2008    Exhibition in London and Vienna
2011    Personal exhibition in Bucharest
2011    Personal exhibition in Bucharest
2012    Collective exhibition in Bucharest
2012    Personal exhibition in Sibiu

College of Art & Fashion (1990-1994)

Studies: Anatomy & Figure Drawing, Monumental Design, Oil Painting, History of Art, History of Costume, Colour Theory, Design & Draping, Photography
Tablouri in colectii private din statele unite,franta, Marea Britanie, Austria, Romania

_DSC1185 a part of her andragynous line

Interviu:  http://www.femeiastie.ro/destine-fara-sablon/interviuri/ratacind-in-lumea-culorilor-cu-pictorul-lucian-bruma

Spune ca Dumnezeu l-a inzestrat cu cel mai minunat dar din cate exista. Daca am incerca, in schimb, sa cautam o explicatie mai lumeasca, Lucian Bruma mosteneste talentul din familie, mai exact, de la bunicul sau. De copil, a patruns in tainele picturii, iar de atunci traieste si respira in “lumea culorilor”.
Si-a expus lucrarile in tari precum Anglia, Austria, Franta, iar o parte din colectii le-a vandut deja. Marturiseste cu un regret in glas ca a fost mai bine primit si sprijinit in strainatate decat la noi deoarece strainii sunt mult mai deschisi in ceea ce priveste arta. Panzele sale spun mereu cate o poveste, ba mai mult decat atat, tanarul pictor da glas picturilor si prin poezie, o alta pasiune de-a sa.
Mereu m-am intrebat oare ce simte un pictor, ce traieste cand se afla in plin proces de creatie. Lucian ne-a dezvaluit. “In primul rand e senzatia de libertate, cand creez imi astern gandurile si framantarile pe panza, iar cand ele capata viata, ma simt implinit. Este o satisfactie care nu poate fi descrisa in cuvinte”, ne spune artistul. Femeia ii serveste drept muza, iar el o rasplateste aducandu-i, in dar, nemurirea. Frumusetea naturala a femeii este inchisa pe vecie in portretele pe care le creeaza. Sunt doua lucruri importante la un pictor, ochii si mintea; fiecare din ele trebuie sa il ajute pe celelalt. Dupa cum el insusi recunoaste “ca artist trebuie sa fii mereu in cautare, nu exista limite”. Va invit, asadar, sa patrundeti in lumea fascinanta a culorii alaturi de pictorul Lucian Bruma.

FemeiaStie.ro: Ai studiat pictura? Cine ti-a fost mentor?
Lucian Bruma: Da, am facut 14 ani de pictura. Mentorul meu a fost profesorul Dionisie Gradu care m-a ajutat sa-mi gasesc calea cea mai scurta spre lumea culorilor.

FemeiaStie.ro: De mic ai aceasta inclinatie catre desen / pictura? De la ce varsta pictezi?
Lucian: Aveam 3 ani cand am inceput sa mazgalesc peste tot si am descoperit ca imi place. Tatal meu mi-a vazut acest potential si mi-a indrumat pasii spre pictura ca sa-mi pot valorifica acest talent, sa ma pot forma ca om, si, mai tarziu, ca artist si pentru asta, ii multumesc.

FemeiaStie.ro: Mostenesti talentul din familie?
Lucian: Se pare ca mostenesc acest talent din familie, bunicul meu picta.

FemeiaStie.ro: Pe ce suport pictezi?
Lucian: Cred ca am pictat pe tot felul de suporturi: hartie, carton, sticla, lemn, panza, perete.

FemeiaStie.ro: Ai obtinut premii?
Lucian: Am obtinut cateva premii la sectiunea pictura si grafica.

FemeiaStie.ro: Ce stiluri regasim in picturile tale?
Lucian: Gestual, abstract, suprarealism. Incerc tot timpul sa aduc ceva nou in lucrarile mele. Ca artist trebuie sa fii mereu in cautare, nu exista limite.

FemeiaStie.ro: Ti-ai expus o parte din opere la Londra si la Viena, iar mare parte din acestea le-ai vandut. Cum ai fost primit in strainatate, ai mai expus si-n alte tari?
Am lucrari in colectii private din Cehia, Germania, Statele Unite, Franta si altele. Ceea ce pot sa va confirm este ca sunt mult mai bine primit in strainatate decat aici, strainii sunt mult mai deschisi in ceea ce priveste arta. Din pacate, cei care ar trebui sa faca ceva in acest domeniu, la noi in tara, sunt mult prea indiferenti.

FemeiaStie.ro: Cum era copilul Lucian?
Lucian: Recunosc, nu am fost un copil prea linistit, in schimb, eram foarte sociabil si prietenos. La 11 ani cand am inceput sa frecventez cercurile de pictura, am fost fascinat atat de mult ca de atunci a devenit singura mea preocupare si m-am dedicat 100%.

FemeiaStie.ro: Pregatesti o noua expozitie?
Lucian: Da, pregatesc o noua expozitie si este o surpriza. Mi-ar face o deosebita placere sa veniti la primul vernisaj, din acest an, si sa va convingeti.

FemeiaStie.ro: Femeia este muza pictorilor si a altor artisti, in general. Cum este redata frumusetea feminina prin picturile tale?
Lucian: Ma inspira liniile cu usoare asimetrii, soldurile, lungimea bratelor si a picioarelor. Pe panzele mele, femeia dobandeste frumusetea naturala.

FemeiaStie.ro: Ce pictori admiri? Cine te-a influentat puternic in calatoria spre pictura?
Lucian: Sunt cativa… As incepe cu Salvador Dali care e un punct de referinta pentru mine, dar la fel de mult imi place Edgard Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Jackson Pollock.

Golul femeii cu turban Hidden

Jeux de silhouettesFemeiaStie.ro: Ce simti atunci cand creezi?
Lucian: In primul rand, e senzatia de libertate, cand creez imi astern gandurile si framantarile pe panza, iar cand ele capata viata, ma simt implinit. Este o satisfactie care nu poate fi descrisa in cuvinte.

FemeiaStie.ro: In special, te-ai orientat catre portrete. De ce?
Lucian: Intr-un fel sau altul, cred ca poti sa dai viata vesnica personajelor si asta ma fascineaza.

FemeiaStie.ro: Este mai usor sa redai o figura umana decat un peisaj?
Lucian: Cand esti pasionat de ceea ce faci nimic nu este greu.

FemeiaStie.ro: Ai nevoie de o atmosfera anume cand pictezi?
Lucian: Cateodata am nevoie de muzica, alteori am nevoie de liniste. Depinde de starea pe care o am.

FemeiaStie.ro: Ai un atelier unde pictezi? Cum arata acest loc?
Lucian: Atelierul este un univers intim al artistului, este o alta lume. Pentru mine e unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, va astept, intr-o zi, sa-i treceti pragul.

FemeiaStie.ro: “Pictura este doar un alt fel de a ţine un jurnal”. Cum comentezi acest citat?
Lucian: Da, putem spune ca pictura e un jurnal personal pentru ca artistul isi deschide sufletul in fata panzei, iar in timpul creatiei reuseste, de multe ori, sa se confeseze si sa spuna ceea ce simte.

FemeiaStie.ro: De unde te inspiri pentru lucrarile tale? Ai modele pentru nuduri?
Lucian: Inspiratia vine din tot ceea ce ma inconjoara. Cel mai mult ma inspira viata, in ceea ce priveste nudurile, am nevoie de modele.

FemeiaStie.ro: Care sunt artistii preferati?
Lucian: Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu si multi altii.

FemeiaStie.ro: Cum este femeia in viziunea ta?
Lucian: Femeia intruchipeaza frumusetea, echilibrul si sexualitatea. O inglobare perfecta intre cele trei elemente.

FemeiaStie.ro: Ce il recomanda pe un pictor bun? Numarul lucrarilor vandute, persoanele care-i apreciaza munca, parerile criticilor, atentia mass-mediei sau propria satisfactie?
Lucian: Din punctul meu de vedere, propria satisfactie si persoanele care ii apreciaza munca si il sprijina. La Bohème The Diary of a Young GirlFemeiaStie.ro: Te consideri un om implinit?
Lucian: Este un drum lung de parcurs pana intr-acolo.

FemeiaStie.ro: Care este cea mai mare dorinta a ta?
Lucian: Sa calatoresc si sa traiesc din culoare. Atunci cand pictez sunt implicat trup si suflet, e lumea mea care difera putin de cea reala, incerc sa realizez transferul intre lumea spirituala si cea reala. Pictura pentru mine este ca aerul pe care il respir, nu puteam sa primesc un dar mai frumos de la Dumnezeu.

FemeiaStie.ro: Ai primit propuneri de la persoane publice, sa le faci portretul?
Lucian: Nu, pana in acest moment, nu am avut nici o propunere.

FemeiaStie.ro: Cum e viata unui artist?
Lucian: Boema…

FemeiaStie.ro: Calatoresti mult? Iti place sa cunosti oameni noi?
Lucian: Da, calatoresc destul de mult. Sunt o persoana deschisa, sociabila, imi place sa cunosc oameni noi.

Interviu realizat de: Andreea Samoila

Vindecarea melancoliei prin culoare