O lucrare Adrian Ghenie scoasa la licitatie la Sotheby’s
Folosesc datele din Adevarul de Cluj care semnaleaza cu intemeiata mandrie performanta “vecinului” lor:
Pictorul clujean Adrian Ghenie (35 de ani) se află printre artiştii ale căror lucrări vor fi scoase la licitaţie în 12 februarie la celebra casă Sotheby’s din Londra. Cap de afiş este o lucrarea a lui Francis Bacon, estimată la 15 milioane de lire sterline. Se va licita şi pentru capodopera lui Gerhard Richter, cel mai bine vândut pictor în viaţă.
Licitaţia, care se va desfăşura la Londra, în 12 februarie, are o ofertă impresionantă de capodopere ale unor
artişti impresionişti şi contemporani, precum Francis Bacon, Gerhard Richter, Jean-Michel Basquiat, Alexander Calder, Rothko Mark şi Fontana Lucio. Cap de afiş este lucrarea lui Francis Bacon Three Studies for a Self-Portrait (Trei studii de autoportret-nr), estimată la 10-15 milioane de lire sterline. Această pictură în ulei a fost realizată în 1980, când artistul avea 71 de ani, la 9 ani după sinuciderea celui mai bun prieten al său, George Dyer. Cele trei auto-portrete exprimă trauma profundă a lui Bacon cauzată de moartea prietenului său, se arată pe siteul casei de licitaţii.
Cel mai bine vândut artist în viaţă pus alături de un clujean
De asemenea, pe ofertă se află şi lucrarea Abstraktes Bild (769-1) aparţinând pictorului care a obţinut anul trecut recordul pentru cel mai bine vândut artist în viaţă – 21 de milioane de lire sterline pentru un tablou – Gerhard Richter. O altă capodoperă care se va licita aparţine lui Jean-Michel Basquiat – Untitled (Pecho / Oreja), care a fost realizată între 1982 şi 1983, când artistul avea 22 de ani, lucrare estimată la 7-9 milioane de lire sterline. Vezi aici cele mai importante lucrări scoase la licitaţie.
Pictorul clujean cu cota de 40.000 de lire sterline
Lucrarea lui Adrian Ghenie, Dr. Mengele 2, care va fi licitată la Sotheby’s, este estimată la 30-40.000 de lire sterline. Pictura este un portret al lui Mengele Josef, medicul şi torţionarul nazist care, în calitate de căpitan SS, a iniţiat şi a condus odioasele „selecţii” ale evreilor deportaţi din toată Europa pentruexterminarea la Auschwitz-Birkenau. Caracteristicile feţei sale sunt difuze.
“Citind autobiografia lui Mengele, îţi dai seama că naziştii erau birocraţi, normali, obscuri, şi apoi ceva s-a întâmplat şi au devenit răi. Ţi se poate întâmpla şi ţie, şi mie, şi oricui”, a explicat Ghenie semnificaţia tabloului într-un interviu.
Cine este Adrian Ghenie
Adrian Ghenie (35 de ani) este un pictor contemporan complex care se numără printre artiştii români ale căror opere sunt mai uşor de cumpărat de la Paris decât de la Bucureşti. Tabloul său „Pie Fight Study” a fost cumpărat în aprilie cu 52.764 de euro, la casa de licitaţii franceză Tajan, din Paris. Ghenie s-a născut la Baia Mare, a terminat Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca şi îşi împarte activitatea între oraşul de pe Someş şi Berlin. Artistul a avut, din 2006 expoziţii personale la Anvers, Berlin, Londra, München, Paris, Zürich, Austin, Los Angeles şi New York. „Sursa imaginilor lui Ghenie vine dintr-o combinaţie a propriilor amintiri, cărţi de istorie şi filme. El alternează imagini şi momente simbol ale istoriei secolului XX – Stalin, comicii Laurel and Hardy, colecţiile de artă ale lui Herman Goering din cel de-al doilea război mondial sau expoziţia Dada din anii 1920, de la Berlin – şi de aceea pânzele lui nu sunt închise ci lasă spaţiu unei multitudini de interpretări”, se arată în comentariul galeriei londoneze „Haunch of Venison”, unde Ghenie a avut mai multe expoziţii.
Cea mai mare afacere de artă din lume
Sotheby’s este una dintre cele mai mari case de licitaţie de artă, bijuterii, şi obiecte de colecţie din lume. Sotheby’s este a patra casă de licitaţie din lume, având 90 de filial în 40 de ţări. Din decembrie 2011, compania are 1.446 de angajaţi în toată lumea şi este cea mai mare afacere cu artă, având în 2011 vânzări totale de 5,8 miliarde de dolari. Sotheby’s a fost înfiinţată în 11 martie 1744 în Londra.