BCR isi expune comorile plastice si numismatice

Stirea TVR despre eveniment:

BCR prezintă la Muzeul Național de Istorie 61 de lucrări în valoare de peste 1,5 mil. euro
NEWSIN 12dec2012
BCR și Muzeul Național de Istorie a României prezintă, începând de miercuri „Colecțiile de artă și numismatică a Băncii Comerciale Romane”, fiind expuse 61 de tablouri în valoare de peste 1,5 milioane euro.

În holul central al Muzeului sunt expuse peste 230 piese, tablouri și monede care nu
au fost prezentate publicului larg în ultimele două decenii.

„Suntem onorați să fim unul dintre conservatorii unui segment semnificativ din patrimoniul cultural al României și suntem bucuroși că avem ocazia să prezentăm publicului larg colecția de artă și numismatică aflată în tezaurul băncii”, a declarat Cornel Cojocaru, director de comunicare BCR.

Printre tablourile expuse se regăsesc opere ale lui Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Tuculescu, Dumitru Ghiata, Maxy, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Samuel Mutzner, Alexandru Ciucurencu.

Cele mai bine cotate sunt două tablouri pictate de Theodor Pallady – Natura moarta cu pălărie și Natură moartă cu revista „Arta”, evaluate la câteva zeci de mii de euro fiecare. O altă pânză foarte bine cotata dintre cele expuse este Clepsidra pictată, de Ion Țuculescu.

Cele peste 165 de monede expuse au origini spațio-temporale diverse, de la Kosonii dacici, donați Muzeului Național de Istorie a României de către BCR, și câteva monede antice și bizantine, până la monede și medalii de aur moderne și contemporane emise în România și de alte state din Europa, Asia, Africa, America și Australia. Atât monedele antice și bizantine, cât și cele moderne reprezintă emisiuni tipice pentru numerarul de aur care a circulat în spațiul românesc de-a lungul ultimelor 24 de secole. Unele piese sunt noutăți chiar și de patrimoniu, care nu se regasesc nici în colecții importante precum cea a Muzeului Național de Istorie.

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 16:00, în holul central al Muzeului Național de Istorie a României.