Grafica exceptionala din colectii particulare

Imi pare rau ca am ajuns la Muzeul Cotroceni cu numai o saptamana inainte ca expozitia “Grafica in pictura romaneasca” sa fie coborata de pe simeze. De aceea ma grabesc sa postez acest articol in toiul noptii pentru ca poate va da ghes duminica sa vizitati exceptionala selectie realizata de pastorul Societatii Colectionarilor de Arta, Vasile Parizescu. Se spune ca grafica poate fi apreciata mai bine de cei care stiu mai multe despre arta plastica si tot grafica este cea care expune cel mai pregnant “meseria” unui artist. Sunt mai putine artificii in spatele carora un plastician isi poate ascunde eventualele distonante si in grafica mijloacele sunt mai putine. O linie bine trasa spune cat trei tuburi de culoare.

Este o expozitie de mare anvergura cu aproximativ 500 de lucrari sau mai multe. Ma bucur ca organizatorii din mai multe arii au gasit si forta si apetitul pentru expozitii de mare intindere in aceasta perioasa (ArtSociety, MNaR). M-am simtit stors de energie dupa ce am asimilat in doua ore un asa bombardament vizual dar pe de alta parte ma simt ceva mai sus, de parca as mai fi urcat cateva trepte in turnul din care se vede creatia plastica romaneasca in relativa sa scurta istorie.

Un alt argument pentru a va grabi sa vedeti expozitia asta este faptul ca peste o saptamana lucrarile se vor retopi in zeci de colectii particulare care s-au coagulat partial si vremelnic pentru a contura tabloul graficii romanesti de la Aman pana azi. (Text/Photo: Mihai Constantin)