Krijanovschi Iosif (Josef Krijanovsky)
Josef Krijanovsky la 86 de ani, in atelierul sau din Germania
Redau aici, cu cuvintele sotiei artistului, Elisabeth, o parte din biografia lui J. Krijanovsky. Un om “subt vremi”, dar un artist deasupra lor.
“S-a nascut la 16 februarie 1936, in Craiova, din parinti de origine germana, intr-o dimineatza cu polei.
Tatal a murit pe frontul de est, mama a ramas sa-si creasca, cu puterile ei, cei doi copii. In timpul razboiului a inceput cu scoala protestanta, a continuat cu cea catolica.
A pictat foarte mari afise pentru filmele care rulau la cel mai important cinematograf din oras: Maxim Gorki! Le-am vazut si eu, pe toate: drumul meu spre liceu trecea prin fata cinematografului. Mi-au ramas in amintire “Taunul” si “Fedra”.
Pe artist nu il cunosteam. In acest timp a urmat cursurile liceului “Fratzii Buzesti” si apoi, in ´54, a dat examenul de admitere la “Grigorescu”. A fost admis la sectia “monumentala”. Concurentza era enorma. In anul 3 sau 4 – nici el nu-si aminteste exact – a fost “eroul principal” al unei adunari generale a studentilor facultatilor de arta din bucuresti. Adunarea organizata de UTC (Uniunea Tineretului Comunist) si prezidata de Ion Iliescu, pe atunci secretar general lal UTC. Acuzatia: in proiectele lui de lucrari (pavimente) nu apar muncitori! El insusi nu a fost membru UTC., fiind fiu al unui soldat german. I s-a cerut sa se justifice. S-a ridicat si le-a strigat: voi sunteti muncitori? Aratati-mi palmele!
Aula a explodat in aplauze. Concluzia acestei adunari a fost: exmatricularea lui Krijanovsky.
S-a angajat ca salahor pe santierul de constructii de blocuri de locuintze; dormeau, desigur, in baraci. Dupa mai multe luni a intalnit intamplator un coleg care abandonase studiul si care l-a sfatuit sa se duca la “Centrala”: “spui ca ai halucinatii , te interneaza si ai casa si masa asigurate” . Zis si facut, dar a fost un cosmar! Cu mare greutate si numai printr-o interventzie, a scapat de acolo. A cerut sa fie luat in armata. “Te luam cand vrem noi, nu cand vrei tu!” – i s-a raspuns. Si in martie urmator a fost inrolat in “armata muncii” = d.g.s.m. Acolo a muncit la irigatii in Campia Dunarii si nu numai . Dupa un an a fost anuntat de comandant, ca a fost reprimit la facultate. a revenit la “Grigorescu”, dar nu mai primea bursa! Trebuia sa astepte la cantina pana luau toti masa si apoi femeile de serviciu ii faceau si lui o portie. Dupa un an s-a reglementat si asta. A absolvit lnstitutul in 1964 cu media 10. In 1965 a primit, prin concurs, bursa “Theodor Aman” si doi ani atelier in cladirea anexa din curtea muzeului Aman. Bursa a castigat-o cu un excelent portret al lui Nicolae Balcescu; nu stim unde se afla azi. In 1966 a deschis, impreuna cu (Dumitru) Pasima, o frumoasa si laudata expozitzie la sala Kalinderu.”
Elisabeth Krijanovsky
Sper ca textul va avea si o urmare… (nota MC)
Josef Krijanovsky in 1966
La Brasov, fotografiat de Corneliu Baba
Pentru expozitzia sa din aprilie 1988 la sala SIMEZA din Bucuresti, pictorului JOSEF KRIJANOVSKY i s-a acordat premiul pentru pictura al Uniunii Artistilor Plastici. Pictorul Krijanovsky are acum 86 de ani si lucreaza 6 – 7 ore zilnic, in atelierul sau.