Legende ilustrate – Prometeu

Tocmai am vazut filmul cu acest nume al lui Ridley Scott. Nu are nici o legatura cu legenda mitologica, e un fel de Alien episodul zero, dar mi-a adus aminte de un tablou pe care l-am vazut in Muzeul Regal de Arta din Bruxelles. Iata-l, urmat de extrasul explicativ din dictionarul lui Victor Kernbach:

Prometeu (sau Prometheus), unul dintre titani, fiul lui Iapetus și al Clymenei, care fură de la zei, pentru oameni, focul.
Prometheus era considerat binefăcătorul oamenilor, în pofida lui Zeus. Făcându-le acestora partea cea mai bună la împărțirea unei victime destinate lui Zeus, titanul și-a atras pentru prima dată asupră-și mânia acestuia din urmă. Drept răzbunare, părintele zeilor le-a luat muritorilor focul. Din nou însă Prometheus a găsit mijlocul de a le veni într-ajutor. El fură focul din ceruri și-l dă oamenilor. Acum pedeapsa lui Zeus este și mai aspră. El răspândește în lume toate relele și nenorocirile, trimițând-o pe pământ pe Pandora, pe care o ia de soție Epimetheus, pe de o parte, iar pe de altă parte îl înlănțuie pe Prometheus de o stâncă pe muntele Kazbek din Caucaz. Un vultur uriaș, pasăre monstruoasă zămislită de Typhon și de Echidna, îi devorează zilnic ficatul, care peste noapte se regenerează. În felul acesta titanul este supus unui chin veșnic. Din întâmplare însă, pe acolo trece Heracles, în drum spre Grădina Hesperidelor. El ucide vulturul cu una din săgețile sale otrăvite și-l eliberează pe Prometheus, ale cărui chinuri se sfârșesc. Într-o altă variantă, Prometheus nu s-ar fi mulțumit să le dea oamenilor focul, ci ar fi creat el însuși oameni din humă, însuflețindu-i cu ajutorul focului.
Două corpuri cerești au primit numele lui Prometeu:
asteroidul 1809 Prometheus decoperit pe 24 septembrie 1960 de către astronomii C.J. van Houten și I. van Houten-Groenveld de la Abservatorul astronomic Palomar;
satelitul Saturn XVI descoperit în 1980 de sonda spațială Voyager 1.

Observ amuzat ca – de dragul compozitiei sau din ignoranta – pictorul infatiseaza vulturul scobind mai degraba dupa inima lui Prometeu si in nici un caz dupa ficat.