4 picturi de Tonitza la Licitaţia Artmark

Toamna se numără capodoperele la Artmark
4 picturi de Tonitza la Licitaţia anuală de Impresionism şi Postimpresionism Românesc

Noul an 2012-2013 al pieței de artă se deschide în această toamnă cu un eveniment dedicat celor mai iubite curente din arta românească (sfârșitul sec. XIX – primele decenii ale sec. XX), perioadă de intensă dezvoltare pentru arta de patrimoniu. Peste 150 de tablouri valoroase sunt propuse în cadrul Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism Românesc ce va avea loc pe data de 25 septembrie, la Ateneul Român. Capetele de afiş sunt: Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ion Țuculescu, Samuel Mutzner, Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi mulţi alţii.

Bucureşti, 7 septembrie 2012

Nicolae Tonitza este prezent în licitație cu patru picturi a căror valoare cumulează peste 300.000 euro. Maestrul este şi deţinătorul primului loc în topul celor mai valoroase picturi vândute în licitaţii publice din România (tabloul “În iatac” adjudecat cu 290.000 euro la Licitaţia de Iarnă Artmark 2011).

Una dintre acestea este “Nud cu spatele” (ulei pe carton, 50 × 40 cm), de altfel şi piesa centrală a licitaţiei, a cărei valoare estimativă este cuprinsă între 80.000 – 150.000 €. Opera a participat la Expoziția Grupului Tonitza – Șirato – Han, din 1935, de la București, și este menționată în nenumărate cataloage de expoziții. Un nud asemănător semnat de Tonitza, “Afize”, a fost vândut cu 160.000 € la Licitația de Orientalism Artmark 2011.

Pictura „Fetiță în alb” (ulei pe carton, 40 × 35 cm, valoare estimativă 60.000 – 120.000 €) este o altă creaţie a maestrului Tonitza care întăreşte titulatura de „Pictorul copiilor”. Opera a făcut parte din colecția familiei Lucian Blaga și a participat la numeroase expoziţii, printre care şi Expoziția “Grupului celor Patru”, din 1927, de la București.

Din perioada petrecută la Balcic provine cea de-a treia pictură semnată de Tonitza, “Micuța tătăroaică (Rachiș Ali)” (ulei pe carton subțire 34,5 × 25 cm), al cărei preţ este estimat la 30.000 – 50.000 €. La Balcic, artistul a avut câteva modele de tinere la care se adaugă numele unor localnici, în preajma cărora şi-a desăvârşit cariera artistică (Tefik, Ali-Memet, Afizé, Cadié, Fatma, Nezibé sau Hagi Iusup Memet).

O oportunitate deosebită pentru colecționari este “Studiu pentru «amurg în câmpie»” (ulei pe carton 35,5 × 41 cm, valoare estimativă 3.000 – 5.000 € ), cea de-a patra lucrare semnată Tonitza din licitație, care se înscrie de această dată între loturile accesibile.
Aproximativ 60% dintre loturi au preţ de pornire situat sub 1.000 de euro. Printre acestea se numără și opere semnate de postimpresioniști români importanți, precum Dumitru Ghiaţă, Ion Musceleanu, Paul Scorțescu, Honoriu Creţulescu, Marin H. Georgescu, Nicolae Enea, Marius Bunescu etc.

Începând de marţi, 11 septembrie, capodoperele pot fi admirate la sediul Artmark din Palatul Cesianu – Racoviţă, până pe data de 24 septembrie, zi în care vor fi transferate la Ateneul Român, pentru licitaţia din 25 septembrie.

Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aprox. 14 milioane euro în 2011.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate.
Confirmând încă o dată dinamica în crescendo a pieţei de artă din România, Business Review Awards a desemnat recent Artmark ca fiind cea mai bună iniţiativă antreprenorială a anului 2011.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.