Ilie Boca, fotografii inedite de arhiva

Mi-a placut cand am vazut pentru prima data o lucrare de Ilie Boca, mentorul meu mi-a confirmat gustul, am descoperit treptat si perioadele destul de distincte din opera pictorului bacauan si mi-am dorit, si am avut sansa sa-l cunosc si sa ma bucur de ospitalitatea sa. Pentru cei care au uitat, in aceste zile, cladirea rectoratului ASE, cu intrarea din strada Caderea Bastiliei, gazduieste o ampla expozitie Ilie Boca.

Revin insa si ii multumesc artistului ca mi-a permis sa-i scotocesc in arhiva de fotografii si sa extrag de acolo – sub atenta si induiosatoarea cenzura a fiicei sale, Ioana 🙂 – poze realizate de-a lungul vietii sale. Gasesc o placere aparte in a vedea accelerat si concentrat biografia in imagini a oamenilor. Aceste succesiuni de cadre au incarcaturi emotionale mereu foarte grele si te impresioneaza asa cum te atinge vederea unei crengi de pom gata gata sa se franga sub greutatea rodului abundent. Va las sa urmariti asadar – concentrat, de la alb-negru la color – cateva puncte din viata de pana acum a pictorului Ilie Boca, cu succintele explicatii, acolo unde au fost furnizate si ordonate, pe cat posibil, cronologic. (Mihai Constantin)

Elev

La mijlocul anilor ’60

Generatia 1967, curs istoria artei cu Raul Sorban

In studentie

La final de deceniu sapte

Botosana 1966 cu Ciucurencu si colegii alaturi de parinti si rude

Cu colegii de grupa in 1965

La Voronet, Alexandru Ciucurencu si studentii sai, 1966

In 1970

Caminul Artei 1972 cu Ion Frunzetti

Alaturi de Alexandru Gheorghita la o expozitie de la Caminul Artei

Aceasi expozitie, aici felicitat de profesorul Vasile Kazar

Prima tabara de creatie, Bacau 1974, alaturi de Eugen Palade, Ion Panaitescu si Florin Ciubotaru (de la stanga la dreapta)

Excursie la Roma, 1974, alaturi de Horia Flamand, Anton Suteu si Dan Erceanu

Bacau 1974

Expozitia de la inceputul anilor 80 germinata in timpul calatoriei in Italia

Berzunti 1987, in mijloc Dan Haulica

Lugoj, anii 80

Lugoj, sfarsit de ani 80

Incepe era color. Sfarsit de ani 80, impreuna cu Horia Bernea

Tabara la Tescani. Deja in anii 90

Expozitie la Galeria Calderon, 1995

Expozitie Ilie Boca, la 65 de ani

Din nou la Tescani, in anii 2000

 

Sper ca in curand Artindex sa va surprinda placut si cu alte fotografii de arhiva, inedite si de mare valoare documentara, din lumea artei plastice romanesti, realizate cu mult inaintea “erei digitale”.