MNAR: expoziția „Arhetipuri sculpturale”
MNAR: expoziția „Arhetipuri sculpturale”
Sculptura în lemn. Opere din patrimoniul Galeriei Naționale 1918 – 1999.
Vernisaj: joi, 5 iulie 2012, ora 18.30
Durata: 6 iulie – 28 octombrie 2012
Locul: Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53
Program de vizitare: miercuri – duminică, 11.00 – 19.00 (până la 30 septembrie), 10.00 – 18.00 (de la 1 octombrie)
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Tarif: 8 lei întreg, 4 lei redus
Muzeul Național de Artă al României București 70101 * Calea Victoriei 49 –53 * Tel. (+401) 313.30.30* Fax. (+401) 312.43.27
www.mnar.arts.ro
national.art@art.museum.ro
Muzeul Național de Artă al României vă invită joi, 5 iulie, orele 18.30, la vernisajul expoziției Arhetipuri sculpturale. Sculptura în lemn, deschisă la parterul Galeriei Naționale. Curatorul expoziției este Ana Zoe Pop, specialist în cadrul Secției de Artă Românească Modernă a muzeului.
Expoziția cuprinde 75 de piese de sculptură în lemn din patrimoniul Galeriei Naționale a MNAR, create în perioada 1918 – 1999 de 22 de artiști, printre care: Hans Mattis-Teutsch, Milița Petrașcu, Borgo Prund, Romul Ladea, Geza Vida, Constantin Arămescu, George Apostu, Peter Balogh, Gabriela Manole Adoc, Constantin Popovici, Ovidiu Maitec ș.a.
Expoziția se înscrie într-un demers de valorificare a unui fond muzeal mai puțin cunoscut, fiind inedită prin numărul mare de artiști selectați pentru a ilustra tema propusă.
Limitându-se la sculptura în lemn din colecțiile muzeului, expoziția nu își propune o abordare exhaustivă a subiectului, ci mai degrabă o prezentare cronologică a unor repere semnificative din evoluția acestei tehnici artistice, în viziunea sculptorilor din România, pe parcursul secolului al XX-lea.
Lucrările selectate ilustrează câteva modalități prin care sculptorii români s-au raportat la noțiunea modernistă de “fidelitate față de materie”, impusă de Brâncuși și generația lui, folosind tehnica cioplirii în lemn și polisajul, care implică lucrul direct cu materialul sculptural și absența intermediarilor (elevi, ucenici, angajați etc.), precum și transferarea interesului de la obiectul reprezentării, la proprietățile și specificitatea materiei prime – în cazul de față lemnul.
În expunere sunt prezenți artiști interbelici, care oscilează între un modernism clasicizant și forme radicale ale modernității, alături de sculptorii afirmați la sfârșitul anilor ’60 și în anii ’70, perioadă de generalizare și diversificare a expresiei abstracte, când sculptura în lemn devine un fenomen major, fiind stimulată de apariția și proliferarea simpozioanelor de sculptură în aer liber.
* * *
Ne face plăcere să anunțăm că o altă expoziție temporară organizată de MNAR cu lucrări din patrimoniul propriu, înscriindu-se, de asemenea, demersului de popularizare a colecțiilor muzeului care nu sunt incluse în expunerile permanente, a obținut Premiul Comitetului Național Român ICOM, ediția 2012. Premiul se acordă în fiecare an autorului concepției tematice a unei expoziții organizate în anul precedent de o instituție membră a Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) din România.
La cea de-a 13-a ediție a concursului, premiul a fost acordat doamnelor Carmen Tănăsoiu și Adriana Adam pentru expoziția temporară Arta cositorului în colecțiile Muzeului Național de Artă al României, organizată la sediul muzeului în perioada 22 decembrie 2011 – 27 mai 2012.