Mironescu Stefan

Stefan Mironescu, pictor (1904-1985)

Foto: Artindex/Mihai Constantin

Stefan Mironescu

Născut la 24 septembrie 1904 – Iasi.

Studiaza la Academiile de Arte Frumoase din Iasi si Bucuresti (avandu-i profesori pe Cosmovici, Artachino, Costin Petrescu, Stefan Popescu, G. D. Mirea, Tzigara Samurcas si fiind coleg cu Alexandru Ciucurencu), absolvind in 1927.
Functioneaza ca profesor de desen din 1929, la Gheorgheni, Ismail si Bolgrad. Din 1931 vine profesor la Sacele si apoi la Brasov, pana in 1962.
A fost membru al UA.P. – filiala Brasov din 1949.
Prima participare expozitionala – Salonul Oficial din Bucuresti – 1925.

Participa la:
Expozitia Tinerimea Artistica Romana, Bucuresti – 1926
Salonul de Toamna Bucuresti – 1930 – 1931
Saloanele oficiale din Bucuresti – 1941, 1942, 1946
Anualele de Stat – Bucuresti – 1953, 1954, 1955, 1956
Anualele de Grafica – Bucuresti – 1954, 1957
Toate manifestarile avtistice judetene

Moare la 17 mai 1985 – Zarnesti – Brasov

Expozitii personale: 1936 – Casina Romana – Brasov 1939 – Sala Liceului Andrei Barseanu – Brasov 1957 – Sala Ion Cristea – Bucuresti 1966 – Sala Arta – Brasov 1973 – Sala Victoria – Brasov 2004 – Muzeul de Arta Brasov – expozitie retrospectiva – 200 de ani de la nastere.

”Stefan Mironescu, pictor de portrete, naturi moarte si mai ales peisagii. Temperamental si liric, cu o bucurie de viata afisata navalnic, Mironescu Esi alege fara teama culorile cele mai vii, aproape crude, reusind totusi sa evite stridentele si prostul gust. Mironescu vede larg, in ansamblu, nu fn detalii, ceea ce il intereseaza este consistenta formelor – masa – nu conturul lor, pe care nu-l sugereaza mai niciodata cu ajutorul liniei, ci prin contraste de colorit si ton.”

Radu BOGDAN Arta plastica nr. 2/1956

… ”Mironescu este sensibil la atmosfera si lumina unui peisaj, iar temele sale ofera o documentare exacta asupra localitatii unde si-a fixat sevaletul: in Scheii Brasovului vechi sau intr-un sat din Tara Barsei, ori dincoace de Carpati, de unde este originar. Limbajul lui Mironescu este direct, fara probleme, accesibil si franc”.

Ion FRUNZETTI Contemporanul, 8 februarie 1957

… ”Privind pictura lui Stefan Mironescu te surprinde prospetimea si luminozitatea pastei, care il recomanda ca pe un artist ce nu face concesii arbitrarului. Colo- ristica sa este vie, sensibila, raspunzand unei cerinte de cautata perfectiune cromatica. Stefan Mironescu este cu predilectie un pictor al peisajului, un rapsod al frumusetii naturale de care e legat organic prin munca si viata”.

Dan MIHAILESCU Astra, 4 septembrie 1966

”Cine fncearca un escurs in arta plastica brasoveana sau mai bine zis in istoria artei plastice brasovene, nu o poate face fara Stefan Mironescu care contureaZa prin creatia sa o epoca, un stil si mai ales o lume. Artistul s-a nascut la lasi, la 24 septembrie 1904, familiarizandu-se de mic cu un mediu cu mari deschideri spre arta, spre cercetare, tatal sau fiind arhitect si un pasionat pentru pumos. Scoala o face la Iasi si Bucuresti – unde se muta pentru o perioada scurta cu parintii. Dar intre 1921 – 1924 il gasim la Iasi la Institutul de Belle-Arte unde studiaza desenul cu pictorul Cosmovici, avandu-l printre colegi pe cunoscutul pictor Octavian Angheluta. Din 1924 – 1927 il gasim la Bucuresti la Institutul de Belle-Arte unde studiaza desenul cu Constantin Artachino si pictura cu Camil Ressu. Aici va fi coleg cu Ion Musceleanu si cu Alexandru Ciucurencu de care-l va lega o prietenie stransa. Inca de atunci artistul participa la Saloanele oficiale anuale, ca si la expozitiile Tinerimii Artistice. Din 1929 – il gasim pe Stefan Mironescu la Liceul Sf. Nicolae din Gheorgheni – Ciuc ca profesor de desen, apoi la Ismail si Bolgrad, la Satulung – Brasov pana in 1936, cand este numit profesor de desen si caligrafie la Liceul Andrei Barseanu din Brasov, an ce coincide si cu prima sa expozitie personala la sediul Casinei Romane, unde expune 50 de lucrari. Din acest moment Stefan Mironescu isi va desfasura intreaga sa activitate in Brasov. Pedagogia si pictura sunt cei doi poli intre care artistul fsi va desfasura intreaga activitate si care-l va situa intre artistii reprezentativi ai epocii.

Anca Pop – catalogul expoziţiei

Sursa: www.bvart.ro