“Carul cu boi” de Tudor Octavian – o avanpremiera in exclusivitate

 

Aseara am primit-o, azi noapte am citit primele capitole si acum ma grabesc sa va prezint in premiera imagini cu cartea lui Tudor Octavian “Carul cu boi. Pictura in Romania 1800-2000”

Volumul va fi lansat maine, sambata 02 iunie, la ora 16, la standul editurii Monitorul Oficial de la Bookfest.

Carul cu boi sau cartea lui “De ce?”

Este o carte pe care – daca ai cel mai vag interes pentru a plasa corect reperele plasticii romanesti moderne – TREBUIE sa o ai, TREBUIE sa o citesti si sa-ti delectezi mintea cu felul in care autorul te face sa evadezi din chingile sufocante ale criticii plastice de pana acum. Pentru ca aceasta carte, daca vrei si cauti asta, te va elibera, te invata sa gandesti in fata unui tablou si sparge complexele de superioritate sau de inferioritate, la fel de inadecvate, pe care multi dintre noi le au acum in ceea ce priveste creatia plastica romanesca.

Cu prudenta si modestie, Tudor Octavian crede ca e nevoie de ceva timp care sa se astearna peste ideile sale care incarca cu varf Carul cu boi. Eu pot sa adaug ca este o carte scrisa nu in cateva luni, nu in cativa ani ci in cele doua decenii in care Tudor Octavian s-a bucurat mai mult decat altii de libertatea de a gandi. Ii vom multumi probabil in etape multa vreme de acum pentru felul in care rescrie si reinterpreteaza cu prospetime tabloul cel mare format din sutele de mii de tablouri pictate in Romania de 200 de ani incoace.