Carol Popp de Szathmari la Cotroceni

Comunicat de presă

10 mai 2012

 

Expoziţie retrospectivă Carol Popp de Szathmari la Muzeul Naţional Cotroceni, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la naşterea artistului

 

Muzeul Naţional Cotroceni vă invită joi, 10 mai 2012, orele 18.00, în Spaţiile Medievale,  la vernisajul expoziţiei retrospective ”Carol Popp de Szathmari – pictor şi fotograf”.

Organizată în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Municipiului Bucureşti, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Biblioteca Naţională a României, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul Brăilei, expoziţia este prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la naşterea celui care, şi-a început activitatea ca pictor şi grafician, pentru ca după aceea să descopere fotografia şi să devină astfel, primul fotograf de artă şi documentarist din România şi unul dintre primii zece fotografi din Europa secolului al XIX-lea.

Carol Popp de Szathmari s-a născut la 11 ianuarie 1812 la Cluj, unde a urmat cursurile Colegiului Reformat, şi unde l-a avut ca profesor de desen pe Samuel Nagy. Avea să devină ucenicul lui Franz Neuhauser, un pictor vienez stabilit în Sibiu şi considerat în acea perioada cel mai bun pictor transilvănean, în atelierul căruia a studiat portretistica. A aprofundat studiul desenului la Viena şi apoi la Roma, iar la 19 ani, în 1831 a vizitat pentru prima oară Bucureştiul,  unde se va stabili definitiv în 1843 şi unde îşi va deschide un atelier fotografic. A călătorit, în Austro-Ungaria, Elveţia, Italia (mai întâi în Lombardia, apoi la Roma şi în Sicilia), Anglia, Franţa, Rusia (Peninsula Crimeea), Imperiul Otoman (Constantinopol) şi de trei ori în Asia, unde a vizitat Libanul, Siria, Persia, Afganistan.

Carol Popp de Szathmari a fost pictor şi ulterior fotograf oficial al domnitorilor Gheorghe Bibescu, Barbu Ştirbei, Alexandru Ioan Cuza şi Carol I.

A fost şi primul reporter de război din lume, realizând primul reportaj fotografic despre Războiul Crimeei (1853-1856). Fotografiile din Războiul Crimeei le-a multiplicat şi le-a adunat în câteva albume, pe care le-a oferit capetelor încoronate ale Europei, iar un exemplar a fost prezentat la Expoziţia Universală de la Paris din 1855, care i-a adus una dintre medalii: clasa a II-a. A  participat şi la Expoziţiile Universale de la Londra (1851), Paris (1867), Viena (1873), unde a fost de asemenea laureat, precum şi la “Expoziţiile artiştilor în viaţă” organizate la Bucureşti în 1865 şi 1868. Din 1864 a devenit membru al Societăţii Franceze de Fotografie, iar din 1870 a fost ales şi membru al Societăţii Fotografice din Viena.

Pentru activitatea sa fotografică şi pentru albumele de fotografie realizate, Carol Popp de Szathmari a primit o serie de medalii şi ordine acordate de: împăraţii Napoleon al III-lea şi Franz Josef – 1855, regina Victoria a Marii Britanii – 1860, sultanul Abdul Aziz – Ordinul Medjidie, clasa a IV-a (1864),  regina Cristina a Suediei – 1875.

Carol Popp de Szathmari a participat în calitate de fotograf, deşi avea 65 de ani, şi la Războiul de Independenţă (1877-1878), însoţind cartierul general al domnitorului Carol I.  A imortalizat efectele bombardamentelor otomane, scenele de luptă şi marşurile armatei, iar imaginile le-a trimis mai multor publicaţii româneşti şi occidentale.

În 1884, regele Carol I i-a conferit Ordinul Steaua României – în grad de cavaler, încununând astfel o carieră de excepţie, care i-a dat artistului prilejul de a ocupa un loc privilegiat în patrimoniul naţional şi universal. S-a stins din viaţă la 3 iulie 1887 la Bucureşti.

Carol Popp de Szathmari a lăsat o bogată colecţie de desene, acuarele, picturi, litografii şi fotografii, înfăţişând o adevărată frescă a societăţii româneşti în perioada 1843-1887, paleta tematică fiind una foarte diversificată: portrete ale domnitorilor români din vremea sa şi ale soţiilor acestora, portrete ale unor mari personalităţi politice şi culturale ale vremii; evenimente de la curtea domnească, politice şi religioase; portrete de ţărani purtând costume populare din mai toate zonele ţării, orăşeni, comercianţi, ofiţeri şi soldaţi; imagini cu biserici şi monumente, hanuri, poduri, gări de pe întreg cuprinsul ţării, cartiere din Bucureşti şi imagini panoramice ale oraşului, peisaje cu natura din România, mare parte regăsindu-se în cadrul expoziţiei.

Expoziţia retrospectivă organizată la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni cuprinde un număr de peste 400 de lucrări de o mare valoare patrimonială, printre care amintim: albumele de fotografii “România alu M.S. Domnitorulu Carolu I” (1868), “Albumul Resbelului 1877-1878”; portretele familiilor domnitoare: Mariţica Bibescu, Barbu Dimitrie Ştribei, Elisabeta Ştirbei, Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, Carol I de Hohenzollern, principesa Elisabeta. Nu vor lipsi din expoziţie imagini ale Palatului Cotroceni (1834 şi 1868), Carol I în biroul de lucru de la Cotroceni, proiectul pentru stema ţării în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, vedere panoramică a oraşului Bucureşti din Dealul Spirii (1870) şi Turnul Colţei, cromolitografii reprezentând Carele Simbolice de la serbarea încoronării regelui Carol I şi a reginei Elisabeta din 1881.

Vernisajul va fi însoţit de  un ceremonial militar din perioada Războiului de Independenţă – 1877 (darea onorului, schimbarea gărzii), susţinut de Asociaţia 6 Dorobanţi, condusă de domnul dr. Adrian Silvan Ionescu. Tot în cadrul vernisajului va fi prezentată moneta aniversară din argint cu efigia lui Carol Popp de Szathmari, bătută de Banca Naţională a României, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea artistului.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 10 mai – 10 august 2012, şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 9.30 – 17.30. Expoziţia beneficiază şi de un catalog color, care va putea fi achiziţionat de către public, de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis între orele 9.30 – 17.30.