Uta-Chelaru Elena

Anul Nasterii: 1930

 

Este membra a mai multor Academii de arta, dintre care Academia Internationala “Mario Gori”, Academia Internationala “Pontzen” din Napoli si Academia Gentium Pro-Pace din Roma, Academia Statului Columbia (SUA), Academia Internationala “Lutèce” Paris, Academia Europeana de Arta din Belgia.

Palmaresul Elenei Uta Chelaru include premii la expozitii si concursuri de referinta precum: Cupa Ministrului de Externe Aldo Moro, Bienala internationala de pictura, sculptura si grafica de la Accademia di Romania (Roma), Medalia de Argint “Roma Aeterna” (1977), Marele Colan “Homo Electus Ducatti Estensis” decernat de Academia din Ferrara, Medalia de Argint la al 15-lea concurs international organizat de Academia “Lutèce” din Paris, Diploma de onoare la “Al 15-lea Mare Premiu International de Pictura” (Cannes), Premiul International “Crociatti dell’arte”, (Brindisi), Diploma Cocosul de Platina la Concursul International al Academiei Wallone de Arta (Charleroi, Belgia) “Placheta de Aur” la al 13-lea Festival International de Arta Contemporana (San Remo, Italia).

Aprecieri critice

Tablourile Elenei Uta Chelaru impresioneaza specialisti si amatori deopotriva. Cesare Baldoni considera ca “adevarul” picturii ei sta in nevoia de a reda nu numai pamantul natal, ci si un soi de calatorie universala, adica un eu in lume si in contemporaneitate, nu atat printr-o pictura document – practicata de expresionisti ca denuntare a unei epoci – cat printr-o transpunere reculeasa si nespus de umana, filtrata de constiinta creatore, dramatica in portretele cu trasaturi gotice, in sagetile ce se inalta in necunoscut, dar si patrunsa de umanitatea multimii.”

La randul sau, criticul de arta Alexandru Cebuc afirma ca “Pictura Elenei Uta Chelaru nu este simpla relatare a unui fapt de viata, nu se opreste la formele exterioare ale existentei, ci sondeaza insasi esenta ei, traducand in limbaj plastic multiplele sensuri ale lumii vizibile. Artista gandeste in culoare, iar gandurile sale infloresc intr-o infinitate de nuante. elena_uta_chelaru_fleuresLucrarile sale povestesc oamenilor despre oameni, intr-un desen direct si totusi plin de subtext, inteligent si sensibil, spontan si solid construit, gratios si de o mare forta. Prin intreaga sa creatie, Elena Uta Chelaru demonstreaza adeziunea sa totala la o arta de inalt mesaj moral si social, daruita cu generozitate semenilor.”

Elena_Uta_Chelaru_flori_in_vas_maramuresan

Cititi si

Elena Uta-Chelaru-Jubileul creatiei

Elena Uta-Chelaru: “Timpul de creatie este insasi viata noastra…”

“Strâng 50 de ani de pictură într-o retrospectivă” interviu cu artista plastică Elena Uţă Chelaru