Tomaziu George

Anul Nasterii: 1915

Anul Decesului: 1990

Foto: Mihai Constantin

Gheorghe Tomaziu

( n. 1915, Dorohoi – d. 1990, Paris)

A fost un pictor și poet român, (fost deținut politic sub regimul comunist datorită orientării sexuale gay) absolvent al Academiei de Arte Frumoase din București la clasa maestrului Francisc Șirato 1877-1953 în anul 1937, a studiat pictura la Paris sub îndrumarea lui André Lhote. Pictorul Gheorghe Tomaziu cunoaste mai multe etape în creația sa perioada românească cu lucrări realizate în țara.

Perioada Figurativă 1944-1969:

În care preocuparea principală a artistului este crearea de armonii cromatice și senzații optice prin jocul lumină – culoare. O influiență majoră în operele de început o are maestrul Francisc Șirato .Aceasta primă perioadă a creației lui este marcată de evoluția de la stilul realist al lucrărilor de început, în care obiectele sunt identificabile și au contururi ferme.

Luministică din perioada 1948-1949:

În care lumina albă, difuză ,este elementul principal iar obiectele nu mai au contururi și nici materialitate. În ultimele lucrări ale acestei perioade obiectele își pierd cu totul forma prin descompunere,lucrarile punând în evidență calitațile de colorist ale artistului.A doua etapă:

A doua mare etapă din creația lui Tomaziu este cunoscută sub numele de Perioada Franceză și cuprinde lucrările realizate după 1970 anul în care artistul s-a stabilit la Paris. În această perioadă Tomaziu traversează mai multe etape ,trecând prin Abstracționism Proximite, Suprarealism De l orchidee și Expresionism abstract Mystere du metro. Artistul este preocupat mai mult de ritm și armonie ,sesnțializează formele și creează asocieri interesante între culori transparente și opace. În aceasta ultima etapă lucrarile abstracte coexistă cu figurativul.Grafică:

Grafica lui George Tomaziu este mai unitară decât pictura și cuprinde autoportrete peisaje și portrete realizate în creion, acuarelă, laviuri, marcând evoluția artistului de la realism la expresionism. Lucrări de George Tomaziu se află la Vâlcea (Colecția Gheorghe Anghel) precum și în colecții din Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britaniegeorge_tomaziu_venetiaGheorghe_Tomaziu_Portretul_Lui_George_Enescugeorge_tomaziu_cer_de_furtunaSursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Tomaziu