Theodorescu Sion Ion (Onu Teodor Soare)

Anul Nasterii: 1882

Anul Decesului: 1939

Text: Wikipedia

Foto: Artindex/Mihai Constantin

Ion Theodorescu-Sion (n. 2 ianuarie 1882, Ianca, d. 31 martie 1939, București) a fost un pictor român.

A urmat cursurile Școlii de Belle Arte din București, iar între anii 1904 – 1907 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Paris, unde a ajuns cu o bursă acordată de Ministerul de Război. În capitala Franței, pictorul i-a avut ca dascăli pe Jean-Paul Laurens și Luc Olivier Merson. În anul 1909, a venit și prima recunoaștere a talentelor sale artistice, pictorul primind Premiul al II-lea la Ateneul Român, iar cinci ani mai tîrziu a vernisat prima sa expoziție personală.Ion_Theodorescu_Sion_Prima_Zi_De_Scoala„ A fost pe rând impresionist, divizionist, realist influențat de Camil Ressu, sintetist influențat de Paul Cézanne, apoi s-a adăpat un timp din maniera lui André Derain de a construi copacii, iar în naturi moarte a împrumutat și de la Georges Braque unele forme sintetice. Când a încercat compoziția cu tematica specificului românesc pe placul cercurilor “gândiriste”, Theodorescu Sion nu a reușit să dea viață figurilor și nici prospețime peisajului. Totul era compus cerebral și cu reminiscențe din Cézanne și Darain, Theodorescu Sion urmărind un decorativ nelipsit de euritmii.”
—Felix Aderca, Mic tratat de esteticăIon Theodorescu –Sion a făcut călătorii de studii în Anglia, Belgia, Algeria, Olanda, Italia, Franța etc. În acest timp, a publicat și desene satirice în revistele „Furnica”, „Zavera” și „Nea Ghiță”. Ea fost profesor la Academia de Arte Frumoase din București și a făcut parte din comitetul de constituire al Societății Artiștilor Plastici.Ion_Theodorescu_Sion_Ulcica_Cu_Nalbe

A luat parte la luptele din timpul războiului de întregirea neamului și a fost unul din artiștii mobilizați de Marele Cartier General pentru a crea opere cu subiecte din război[1], pentru a contribui la înființarea unui Muzeu Național, fiind, totodată, și membru fondator al Asociației “Arta Română” din Iași. A făcut parte din grupul artiștilor care au decorat interiorul Palatului Regal, care actualmente este sediul Muzeului Național de Artă al României[2].

Lucrările sale au fost expuse la Saloanele Oficiale, la manifestările Societății „Tinerimea artistică”, Asociației „Arta Română” și în sălile Ateneului, Universul, Dalles etc.[1]În perioada interbelică, Ion Theodorescu-Sion a avut atribuțiuni de inspector al Ministerului Artelor, în direcțiunea Artelor, condusă de Ion Minulescu.În anul 1923, plasticianul a fost decorat cu Ordinul “Coroana României” cu grad de Ofițer, primind și medalia “Bene Merenti”. În același an, pictorul a venit pe litoralul Mării Negre, unde s-a dedicat pictării și ilustrării acestui spațiu. Ion Theodorescu-Sion a ilustrat volumul „Satul meu” de Ion Pillat, iar ultima sa expoziție personală a avut loc în anul 1937.Ion_Theodorescu_Sion_Compozitie_Cu_Motive_Romanesti„Evocări istorice sau viziuni de basme, alături de priveliști realiste, denotă o bogăție de teme, o preocupare de a nu se repeta, o varietate de subiecte care îi fac un loc aparte în plastica noastră. Departe de a fi un primitiv, el rămîne un rafinat, un exponat sincer al pământului românesc, un călător în lumi legendare, un tradiționalist cult, care știe să-și transfigureze modelele, dîndu-le viață, de actualitate stringentă și de profilări în eternitate.”
—Victor Eftimiu

Ion Theodorescu Sion (1882-1939), “Odalisca”, creion, 15×13.5cm, semnat dreapta jos in monograma

56 de lucrări de pictură și grafică semnate de Ion Theodorescu-Sion se află în patrimoniul Muzeului Brăilei.

Din Muzeul Zambaccian:

Ion_theodorescu_Sion_Case_la_ConstantaIon_theodorescu_Sion_Iarna_in_BucurestiIon_Theodorescu_Sion_La_Malul_MariiIon_Theodorescu_Sion_Compozitie_Cu_Motive_Romanesti Ion_Theodorescu_Sion_Odalisca Ion_Theodorescu_Sion_Taranci_Din_Abrud Ion_Theodorescu_Sion_Taranci_La_TroitaIon_Theodorescu_Sion_Natura_Statica_Cu_Canceu_Si_Linguriion_theodorescu_sion_popas ion_theodorescu_sion_taranca_cu_floriDin colectia Muzeului National Cotroceni:DSC_6611 DSC_6612