Popescu Stefan

Anul Nasterii: 1872

Anul Decesului: 1948

Foto: Artindex/Mihai Constantin

Lucrari din Muzeul de Arta Brasov:

Ștefan Popescu

(n. 20 ianuarie 1872, Fințești, județul Buzău – d. 1948, București)

A fost un pictor, desenator, gravor, membru de onoare al Academiei Române din anul 1936. A studiat la Academia de Arte din Munchen și Academia de Arte din Paris. Este unul dintre gravorii de referință din arta românească, operele sale reprezentând un punct de reper în dezvoltarea graficii de șevalet cât și a gravurii din România. În Franța este cunoscut și cu numele de Stefan Popesco din perioada în care a fost student la Academia de Arte din Paris.Studii:

Între anii 1894-1899 a studiat la Academia din Munchen cu profesorul Nikolaos Ghizis și la Academia de Arte din Paris cu Lucien Simon și Eugene Anatole Carriere. În 1900 a plecat la Paris apoi în Bretania împreună cu Gheorghe Petrașcu. Studiază anatomia la București.Stefan_Popescu_Marea_La_Caliacra În anul 1901 are prima expoziție de grup la Ateneul Român din București. În 1904 este premiat la Munchen cu medalia de aur la Expoziția Internațională Münchner Sezession.Și-a organizat prima lui expoziție personală în 1904 la Paris, expunând apoi la Berlin alături de Claude Monet și Edgar Degas
La 3 decembrie 1901, în timp ce se afla la studii în Paris, a pus împreună cu Gheorghe Petrașcu bazele unei grupări artistice a pictorilor români plecați la Paris, numită Tinerimea Artistică. Din asociație făceau parte: Kimon Loghi, Ipolit Strâmbescu, Frederik Storck, Nicolae Vermont. În anul 1905 devine la Paris membru al grupului Cercle des étudiants roumains, din acest grup select de artisti fac parte: Constantin Brâncuși, George Enescu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ion Pillat, Constantin Levaditi, Duiliu Marcu, Ion Theodorescu Sion, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Eustațiu Stoenescu, Theodor Cornel și alții.Stefan_Popescu_Strada_Din_Bretania În anul 1906 inițiază la București o tombolă pentru a-l ajuta cu bani pe prietenul său Constantin Brâncuși, la această tombolă au participat printre alții Vasile C. Motrin, doctorul C. Cantacuzino și Dimitrie Geronta. Premiul tombolei a fost lucrarea Copilul (versiunea în bronz) ce a revenit studentului la drept Victor N. Popp viitorul colecționar al operelor lui Brâncuși.Stefan_Popescu_Peisaj_Pe_Malul_Apei Devine în 1908 asociat al Salonului Socetății naționale din Paris și membru societar al grupărilor müncheneze Sezession și Künstlergenossenschaft. Locuiește din 1909 o periodă la prietenul său Constantin Brancuși în cartierul Montparnasse în Paris. În anul 1910 este membru fondator al Asociației Amicale a Românilor din Paris sub egida ministrului României la Paris.

Asociația avea printre membrii fondatori pe George Enescu, Constantin Brâncuși, Edouard de Max, Gheorghe Mărculescu, Theodor Pallady, medicul Levaditi și avocatul Virgil V. Stănescu. Pictează în anii următori în Franța, Elveția, Turcia, Italia, Grecia, Iugoslavia, Maroc, Alger, Tunisia, Germania etc. Stefan_Popescu_Stejari_In_LuncaA expus la Tinerimea artistică cu regularitate, până în 1924 și la Saloanele Oficiale până în 1946. Ca și ceilalți colegi de generație, este fascinat de peisajele de la Balcic pe care îl pictează cu mare plăcere. În anul 1922 organizează la Balcic cu ajutorul asociației Cercul Intim o expoziție dedicată locului la care participă cu lucrări și Cecilia Cuțescu Storck, Jean Alexandru Steriadi, Gheorghe Petrașcu. Participă la Bienala de la Veneția de 3 ori, în 1924, 1938, 1942, la expoziția de artă românească la Muzeul Jeu de Paume Paris 1925 etc.Stefan_Popescu_Venetia În anul 1926 ilustrează cartea de poezii (Florica) a prietenului său Ion Pillat. În anul 1936, 1937 expune lucrări împreună cu Iosif Iser și Gheorghe Petrașcu în cadrul grupării Arta, iar în 1937 obține premiul expoziției internaționale de la Paris. Participă în 1936 la Expoziția Internațională de la Bruxelles. A obținut Legiunea de Onoare în grad de cavaler în 1925, distincție acordată de Statul francez și Premiul Național pentru pictură în 1928. Din 1922 a fost pentru o perioada scurta profesor la Academia din București.Opera:

Formația sa academizantă, este adesea corectată de sugestiile pe care i le aduc călatoriile, contactul, fie cu creații antinaturaliste, fie cu natura însăși, al cărei farmec se realizează în momentul când depășește ambiția descrierii servile. stefan_popescu_peisaj_cu_vie_pe_valea_prahoveiAmestecul de tonuri calde și reci asigură interesul pentru unele pânze, Atelier de tâmplarie, La negustorii de curmale, Ocna la Tg. Ocna, etc. , în vreme ce unele naturi statice sau compoziții (uleiurile Prânzul secerătorilor și La seceriș, proiectul de frescă Cele 2 fete de împărat etc. ) se mențin în cadre convenționale. Printre cele mai izbutite tablouri ale sale se remarcă peisajele Stradă în Maroc, Istanbul, Turcoaice la fântâna de la Balcic, Peisaj cu salcii etc. Pictor de peisaje, flori și naturi statice excelente în desen și cu agreabile armonii delicate în nuanțe cromatice. Maniera picturii sale este aceea a impresionismului german, prin caracterul veridic, calmul atmosferei seriozitatea meșteșugului artistic.Stefan_Popescu_Peisaj_De_Vara Din mulțimea de pânze remarcabile ale maestrului amintim :Crăițe (u/p), Marină (u/lemn), La ocean (u/p), Peisaj cu mănăstire (u/p), Scări în pădure (u/p), Veneție (u/p), Peisaj din Maroc (u/p), Arabi (u/p), Sălcii (u/p) etc. Ca grafician, a realizat un mare număr de lucrări (schițe, peisaje) în diferite tehnici, remarcându-se prin sensibilitatea percepției și riguarea redării. Lucrări de Ștefan Popescu se află în Colecția Casei Regale a României și în cadrul Muzeului Peleș datorită faptului ca a fost unul dintre cei mai îndrăgiți pictori români de către Regina Maria a României și Casa Regală a României. Având o profundă sensibilitate religiosă Ștefan Popescu a realizat cu mare migală artistică un număr însemnat de lucrări cu temă religioasă (gravuri, desene, studii ) având în centrul lor mănăstirile: Golia (Iași), Cozia, Hurezu, Polovragi, Biserica Curții Domnești din Târgoviște, precum și studii de broderie religioasă ortodoxă românească.Stefan_Popescu_Scena_Din_MarrakechArtistul prin opera sa nu urmărește decât să realizeze, să-și exprime sentimentele, impresiile, credințele sale. Arta nu este în motiv, ci în atitudinea artistului față de motiv. (Ștefan Popescu)
O mică parte din opera pictorului Ștefan Popescu se află reprodusă în catalogul apărut la Editura Standard Graphica în anul 1947, cu un an înaintea morții artistului. Catalogul are o importanță majoră datorită faptului că este singurul catalog al artistului. El are pe prima pagină semnătura artistului în facsimil.
„     Într-o cunoscută stampă veche care reprezintă Scara Vieții, omul înainte de a coborî spre mormânt cu palma în dreptul ochilor se uită în zare în urma lui, își amintește trecutul, își examinează activitatea. Stefan_Popescu_Cartierul_Tiganesc_Din_GramadaEste ceea ce fac eu acum și rămân uimit de modesta însemnătate a operei mele, de cât de puțin am realizat din ceea ce acum cincizeci de ani doream și speram să pot înfăptui. Știu totuși că nici autorul nici contemporanii nu pot să aibă justă măsură în aprecierea unei vieți. Timpul sigur asează omul și opera la locul lor. De aceea, pentru a înlesni viitorimei definitivă judecată, dau la lumină, cu toată smerenia, acest album de reproduceri a câtorva dintre lucrările mele. El nu constitue decât un catalog sumar, pentru că multe din ele, chiar dintre cele mai bune, nu mai știu azi în posesia cui se găsesc. Este mărturisirea mea cinstită: atât am putut, atât am făcut, atât m-au ajutat puterile, împrejurările și sănătatea mea șubredă. Cu aceasta mă prezint înaintea lui Dumnezeu și a voastră. Ștefan Popescu      ”

Din Muzeul de Arta Ploiesti:

Premii și distincții:

Medalia de aur la Expoziția Internațională Münchner Sezession, München (1904)
Premiul întâi al Expoziției Internaționale Paris (1937)
Premiul Național pentru pictură (1928)
Gradul de Cavaler al Ordinului Legiunea de onoare, acordat de Statul francez (1925)
Membru de onoare al Academiei Române (1936), al 2-lea pictor membru al Academiei după Gheorghe PetrașcuStefan_Popescu_Scena_Din_TunisExpoziții importante:

Expoziția internațională de artă Seszession Munchen (1904)
Expoziția Tinerimii Artistice între (1901- 1924)
Saloanele Oficiale (1902-1927)
Expoziții în cadrul grupării Cercul intim Balcic (1924)
Bienala de la Veneția 3 participări (1924, 1938, 1942)
Expoziția românească în cadrul Muzeului Jeu de Poume Paris (1925)
Expoziția Internațională de Artă de la Paris (1937)
Expoziția Națională de Artă Bruxelles (1936)

Afilieri:

Membru al Asociației Münchner Sezession München (1908)

Membru al Asociației Künstlergenossenschaft (1908)

Asociat al Salonului Socetății Naționale de Artă din Paris (1908)

Membru fondator al Asociației Tinerimea Artistică Paris (1901)

Membru fondator al Asociației Cercle des étudiants romains (1905)

Membru fondator al Asociației Amicale a românilor din Paris (1910), sub egida Ministerului de Externe al României

Membru fondator al Grupării Arta (1937)stefan_popescu_peisaj

Lucrări în muzee

Lucrări realizate de Ștefan Popescu se află în numeroase muzee din România dar și în colecții particulare din Franța, Germania, Austria, Algeria, Italia, Maroc, Tunisia. În România se află lucrări de Ștefan Popescu în următoarele muzee:

Muzeul Național de Artă al României. onlinegallery. ro/museums-2/gradini-2. html),

Muzeul de Artă din Constanța, lefo. ro/albume/muzeu-arta-cta/imagepages/image14. htm

Pinacoteca Orașului București,

Muzeul Județean din Satu Mare,

Muzeul de Artă din Cluj,

Muzeul Județean Argeș,

Muzeul de Artă Tulcea,

Casa Memorială Ion Minulescu Claudia-Millian,

Muzeul Colecțiilor de Artă,

Colecția de artă a Casei Regale a României. (vezi Dicționarul de artă modernă de Constantin Prut Editura Albatros 1982; M. N. A. R. ; Site-ul tudor-art;)

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_PopescuStefan_Popescu_MarrakechStefan_Popescu_Pomi_in_Luncastefan_popescu_margine_de_padure