Pancu Lili

Anul Nasterii: 1908

Anul Decesului: 2006

Text: Mihai Constantin

Foto: Artindex/Mihai Constantin

Constanta Virginia Pancu (Lili Pancu) se naste în comuna Maicanesti, pe teritoriul de azi al judetului Vrancea. Tatal ii era jurist iar mama sa era fiica bancherului George Niculescu din Targoviste. Familia se muta curand in Nucet, jud. Dambovita, unde Nicolae Pancu este numit judecator. Prima clasa o absolva in urma pregatirilor particulare oferite de mama sa, in ultimul an al Primului Razboi Mondial. In 1918, micuta Lili este inscrisa la Institutul Catolic “Santa Maria” (Pitar Mos), unde va studia timp de opt ani.

In 1926, la sfatul unchiului ei Dimitrie Artareanu, se inscrie la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. In acei ani rectoratul Academiei este preluat de Camil Ressu, iar Lilli ii va avea ca profesori pe Ipolit Strambu, Jean Alexandru Steriadi si Cecilia Cutescu-Storck. In anii de studentie, Lili Pancu leaga o prietenie de o viata cu Lena Constante. Lili_Pancu_Proiect_Pentru_AfisEra inca epoca segregationismului sexual in invatamant. Atelierele fetelor se aflau pe strada Iulia Hasdeu, iar ale baietilor pe Calea Grivitei. Este incurajata de Ipolit Strambu sa expuna inca din studentie la Salonul Oficial de desen si gravura.

In aprilie 1931 calatoreste cu familia Artareanu la Istanbul iar in 1932 zboara cu cursa regulata Bucuresti – Balcic (!) pana in fieful picturii romanesti din interbelic. In iulie 1933 primeste “cu laude” diploma de absolvire a Academiei de Arte Frumoase.lili_pancu_strada_in_mangaliaIn 1936 se casatoreste cu inginerul Marius Georgescu, isi deschide primul atelier, petrece vara în cercul boem al artistilor de la Balcic iar in noiembrie are prima expozitie personala la sala Mozart de pe strada Sarindar. Calatoreste la Paris în 1937 si 1938 si ramane fidela Balcicului, ca destinatie de creatie, stare de spirit si anturaj.

In 1939 se inscrie cu mama sa la cursurile Institutului de Cultura Italiana. Amandoua vor absolvi in 1943. Toamna lui 1943 este marcata de expozitia de la Sala Dalles.

Intre 1947 si 1954 familia trece printr-o perioada dificila. Conducerea comunista ii interzice participarea la expozitii oficiale. Membri ai cercului ei “burghez” sufera insa mult mai mult: domiciliu fortat in Baragan sau ani de temnita (varul ei Mihai Artareanu va petrece 16 ani in inchisoare, pana in 1964).

In 1955 i se accepta reintrarea in circuitul artistic fiind “transferata” la sectia de arte decorative a Uniunii Artistilor Plastici. Un afis anunta expozitia de pictura si desen Lili Pancu din noiembrie – decembrie 1957, la Galeriile de Arta ale Fondului Plastic de pe bulevardul Magheru.

Lucreaza in casele de creatie ale UAP de la Peles si Cumpatu. Expune in decembrie 1963 la actuala galerie “Galateea” de pe Calea Victoriei. In 1970 “i se da drumul” în strainatate, in tarile cu regim comunist. Calatoreste in Uniunea Sovietica, inclusiv tarile Asiei Centrale si in Republica Democrata Germania. Latul se largeste in primavara anului urmator. Impreuna cu sotul sau, pleaca într-o croaziera pe Mediterana si apoi in Polonia. In 1976 calatoreste în Franta. Toate aceste excursii sunt stufos documentate in desene si note de calatorie.

 

29 noiembrie 1977, se stinge din viata Marius Georgescu.

In 1978 are ultima sa expozitie la Galeria Simeza. Anii 1980 sunt presarati de calatorii in tari occidentale. Continua sa deseneze si sa picteze pana la sfarsitul vietii. La moartea sa, pe sevalet se gasea o panza inceputa in 1989 dar lucrarile sale sunt datate pana in 2005. Moare in apartamentul sau din Bucuresti la 29 aprilie 2006.

Cititi si: Misterioasa doamna a picturii romanesti

Lili_Pancu_profa_buna