Pall Lajos

Anul Nasterii: 1938

Anul Decesului:2012

pall_lajos_artindex_4Pall Lajos , artist pictor , poet  ( 1938-2012)

Nascut in comuna Corund , al saptelea copil al unei familii de olari. La varsta de 12 ani studiaza la scoala de arte din Tg -Mures , si apar primele sale poezii in revista “Igaz Szo “
Intre 1956 si 1958 studiaza pictura  la Universitatea de arta “Ion Andreescu “ din Cluj sub indrumarea pictorului  Alexandru Mohy  . In 1958  este intemnitat impreuna cu alti studenti dizidenti pe motive politice . In 1962 este eliberat si reabilitat in 1969.
Arta lui este legata de meleagurile Transilvanene folsind tehnici moderne ale picturii secolului XX : reprezentari figurative cu forme abstracte , lumini surreale . Culorile si forma de comunicare pot fi inrudite cu arta pictorilor Nagy Imre si Milan Alexandru Florian.
Din 1970 a publicat mai mult de 10 volume de poezii , a tinut mai multe expozitii in tara si in strinatate.
A fost mebru al Fondului Plastic Tg Mures, al Uniunii Scriitorilor din Romania si din Ungaria , membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici .  Din 2005 a devenit membru al Academiei de Arta Maghiare, a primit titlul de Artist Emerit al Ungriei in 2011.
Picturile sale sunt expuse la Muzeul din Odorheiu Secuiesc , Muzeul din Miercurea-Ciuc, Galeria de Arta Tg Mures , expozitie permanenta in Praidpall_lajos_artindex_5 pall_lajos_artindex_3 pall_lajos_artindex_2 pall_lajos_artindex_1