Neagu Paul

Anul Nasterii: 1938

Anul Decesului: 2004

Foto: Mihai Constantin

Paul Neagu

(N.1938, București – D.2004, Londra)

A fost un artist plastic, pictor, desenator, grafician, sculptor, poet, profesor de arta român – englez. A fost deseori numit cel mai important artist plastic român de la Constantin Brâncuși încoace.
Sculpturile, picturile, desenele și documentarea performanțelor sale se afla în numeroase colecții publice, ca de ex. British Museum, Galeria Tate, V & A și Galeria Naționala de Artă Modernă a Scoției, Muzeul de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Timișoara.paul_neagu_god_goled_chess
A expus și performat in multe țări folosind o mare varietate de modalități și materiale, a creat de la desene de dimensiuni relativ mici pina la sculpturi monumentale din oțel inoxidabil.Paul_Neagu_The_columnPAUL NEAGU: sculptor, pictor, grafician, desenator, pedagog, eseist, poet. S-a născut la 22 februarie 1938 la București. Copilăria și studiile liceale, în Timișoara. În 1965 a absolvit Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București. Prima expoziție personală, la Galeria „Amfora” din capitală. În 1969 se stabilește în Marea Britanie de unde, după 1989, revine periodic în România. Grav bolnav, moare la Londra la 16 iunie 2004 și, la dorința sa, este înmormântat în țară, la Timișoara.

A avut numeroase expoziții personale și de grup în Marea Britanie, Germania, Elveția, Irlanda, Franța, Austria, Ungaria, Slovenia, Grecia, România, Statele Unite, Canada, Japonia, China. I s-au acordat premiul „Tony Cobbeld” (1976), premiul Consiliului Artelor, din Marea Britanie (1973 și 1978) și a fost decorat de Guvernul Japoniei (1996).paul_neagu_newhyphen A fost bursier al Arts Council (U.K. – 1975) și al The Pollock-Krasner Foundation (U.S.A. – 1990, 1991 și 2004). A predat la Chelsea School of Art (1975 – 1981), la Royal College of Art (1976 – 1986) și la Universitatea „Concordia” din Montreal, Canada (1982 – 1983). Paul_Neagu_CompozitieLucrările sale se găsesc în muzee sau colecții din Marea Britanie (Tate Britain, Victoria and Albert Museum, Scottish National Gallery – Edinburgh, Arts Council, The Henry Moore Foundation, Goodwood etc), Germania, Elveția, Canada, Statele Unite (Philadelphia Museum of Art, Chicago Art Institute), Japonia (Fukuoka Museum, Toshigi Museum), România (Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Banatului etc). Lucrări monumentale în Marea Britanie, România (București și Timișoara), China (Guilin).

PAUL NEAGU – considerat de critică „un inovator, aflat pe filiația Brâncuși, Malevici, Gabo, mereu în căutare de noi forme de expresie și de noi concepții despre artă. Există la el o nerăbdare, o voință de acțiune și de afirmare, un spirit de aventură care îi deschide calea către toate cutezanțele: de la cele ale sculpturilor comestibile, ale sculpturilor palpabile, ale ciclurilor ANTHROPOCOSMOS și HYPHEN, până la cel cu aspirații cosmice, al STELELOR…” (Dicționar de Artă Contemporană).

Lucrări:

Amintind de personalitățile renascentististe, arta lui Paul Neagu sfideaza clasificările, fiind capabil să producă o “artă totală” ce sintetizează cunoștințe din cele mai diverse domenii: filosofie, lingvistică, fizică cuantică, arhitectură.
Printre contribuțiile sale monumentale se află “Crucea Secolului” din Piața Charles de Gaulle și “Crucificarea”, monumentul Martirilor Revoluției, amplasat in centrul Timișoarei, in fața catedralei ortodoxe.Paul_Neagu_Steel_Concept

Este cunoscut in special pentru seriile de lucrări:

Hyphens (cratima),
Starheads (cap de stea),
Cells (celule) și
Impulses and Vectors (impulsuri și vectori)
pentru Grupul(fictiv) de artă generativă “Generative Arts Group

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Paul_Neagu

Paul_Neagu_CompozitieACTIVITATE EXPOZIȚIONALĂ (SELECȚIE):

1969 – Expoziția de grup “Bauzentrum” din Hamburg, Germania; “Palpable Art Manifesto”,

Demarco Gallery, Edinburgh

1971 – Sigi Krauss Gallery, Londra, Marea Bri-tanie. Expoziții, instalații și performances.

1972 – Generative Art Group (GAG): Philip Honeysuckle, Husney Belmood, Anton Paidola,

Edward Larsocchi, Paul Neagu

1975 – “The Condition of Sculpture”, Hayward Gallery, Londra

1979 – proiectul Durham Cathedral: Starhead. “Great Gathering of Hyphens”, Institute of

Contemporary Art, Londra

1981 – “Baroque ’81”, Muzeul de Artă Modernă, Paris, Franța

1994 – Expoziţie personală la Muzeul Brukenthal, Sibiu, România

1997 – “Out of Actions – Between Performance and Object”, itinerată la Barcelona, Tokyo

Viena şi Museum of Contemporary Art, Los Angeles,

2000 –Expoziţie personală la Museum of Modern Art, Liubliana, Slovenia. Arhiva Neagu

este vândută către Tate Modern Gallery, Londra, Marea Britanie

2009 – Expoziție retrospectivă Paul Neagu, Institutul Cultural Român, Londra, Marea Britaniepaul_neagu_hyphen

PREMII ŞI DISTINCŢII:

1973; 1978- Premiul Consiliului Artelor, Marea Britanie

1976- Premiul Tony Cobbeld

1996- decorat de Guvernul Japoniei

COLECŢII: Tate Britain, Victoria and Albert Museum, Scottish National Gallery- Edinburgh,

The Henry Moore Foundation, Philadelphia Museum of Art, Fukuoka Museum, Muzeul

Naţional de Artă al Românieipaul_neagu_anatomie_nouaSursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/licitatia-de-arta-postmoderna-si-contemporana-79-2013/paul-neagu-the-column.html