Minisan Cornel

Anul Nasterii: 1885

Anul Decesului: 1952

Cornel Minișan

(N.1885, Nerău, Timis – D.1952, Arad)

Născut în Banat, Minişan îşi face primele studii în locurile natale, la Cenad şi la Debreţin. După absolvirea Şcolii de Pedagogie în Sighetul Marmaţiei, tânărul se îndreaptă spre artă, ajungând în Viena, unde urmează cursurile unei şcoli de artă grafică şi plastică. La întoarcerea în ţară, se stabileşte în Arad şi continuă să practice pictura, aprofundând studiile. În monografia artei bănăţene, Aurel Cosma ne dezvăluie un artist deplin definit în măiestria picturii, alăturându-l maeştrilor picturii româneşti. Ne este înfăţişat un pictor ce se înscrie pe linia, clasică deja, a impresionismului românesc, cu principii adânc înrădăcinate în cel mai profund tradiţionalism românesc. Primele calităţi ce ne relevă aceste elemente ţin de procesul continuu de abordare a temei pictate, expunerile sale coloristice dezvăluind şi interesul pentru studiul culorii.
Într-o gamă nesfârşită de nuanţe, Minişan dezvoltă o paletă fovă personalizată, descoperită prin filtrarea optică a spectrului. Partea cea mai importantă în acest proces al conturării unei viziuni proprii este determinată de desele ieşiri la peisaj, Minişan fiind conştient de necesitatea observării naturii în întreaga sa desfăşurare, călătorind des în împrejurimile Aradului, la Lipova şi de-a lungul Banatului.
Rezultatul acestei reduceri a gamei cromatice, impusă de însuşirea calităţilor luminiscente, se manifestă ulterior în peisaje diafane, pătrunse de fină sensibilitate. Minişan reuşeşte să renunţe la unele elemente de construcţie ce ţin de formal, fiind acaparat de paleta caldă, cu ajutorul căreia recreează natura printr-un filtru propriu. Într-o gamă deschisă, pictorul recurge la contraste fine de calitate, la artificii de construcţie în alternarea tonurilor calde şi a celor reci, în modelarea atmosferei, dar şi a perspectivei. Dacă orizonturile sunt dominate de albastruri şi tente de violet, în gamă rece, de îndată ce distanţa se micşorează, peisajul prinde viaţă, într-un joc accelerat de tuşe în nuanţe calde.

Bibliografie:
COSMA, Aurel, ”Pictura Românească din Banat”, Timişoara, 1940

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/cornel-mini-an-peisaj-de-primavara.html