Marin Filip

Anul Nasterii: 1865

Anul Decesului: 1928

Filip Marin

(Nasc.1865 – Dec.1928)

A fost un sculptor român, elev al lui Frederic Storck. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Roma. A funcționat ca profesor la Școala de Arte Frumoase din București.
Este autorul a numeroase opere de valoare, apreciate în epocă: bustul lui Ion Gheorghe Duca, Cugetare, Durerea, Eminescu, Homer, Nud etc.
În 10 mai 1894 s-a deschis o expoziție de sculptură la Palatul Ateneului, la care lui Filip Marin i-a revenit medalia a III-a pentru lucrarea Cugetarea.Filip_Marin_Apollo
În marea deschidere a scărei, la jumătatea ei și la nivelul galeriei e bustul directorului și fundatorului Adevĕrului, d-l Alex. V. Beldiman, săpat în marmură de talentatul sculptor Filip Marin, relata “Almanachul ilustrat al ziarului Adevĕrul pe anul 1898”, cu ocazia prezentării inaugurării noului sediu din “Palatul Adevĕrul”.Filip_Marin_Nimfa_adormita_Parcul_Herastrau,_BucurestiSculptorul Filip Marin este cel care, la 16 iunie 1889, a luat masca mortuară de pe chipul neînsuflețit al lui Mihai Eminescu, care fusese dus la Spitalul Brâncovenesc, pentru autopsie.[6] Tot el a realizat și cel dintâi bust din ghips al lui Mihai Eminescu, care a fost amplasat în Sala Ateneului încă din anul morții lui Eminescu – 1889.


Donator de opere de artă:

Pinacoteca București, care are în prezent spațiul de expunere la Palatul Cesianu-Racoviță, dispune de un mare fond de opere de artă, dintre care cea mai importantă donație particulară, din 1932, provine de la sculptorul Filip Marin, cuprinzând 162 de opere, din care 43 de piese de sculptură, 14 lucrări de pictură și 105 desene, toate purtând, semnătura artistului. În colecția Pinacotecii există și portretul sculptorului Filip Marin, realizat de pictorul George Demetrescu Mirea.
Lucrări monumentale:

Monumentul funerar al eroului Iorgu Cosma, 1877, localitatea Pantelimon, în incinta Mănăstirii Cernica, monument istoric cu cod LMI: IF-IV-m-B-15300.12.
Fântâna Luigi Cazzavillan, dedicată jurnalistului Luigi Cazzavillan, aflată în mijlocul parcului cu același nume,[9]cu bustul jurnalistului înconjurat de amorași. Fântâna a fost construită în 1905.
Nimfă adormită, expusă în prezent în Parcul Herăstrău din București (cod LMI B-III-m-A-21039).Filip_Marin_Portret_Theodor_SerbanescuMonumentul poetului Traian Demetrescu, realizat din marmură de Carrara, a fost dezvelit la 11 iunie 1905 în grădina Ateneului, iar în 1939 a fost mutat în parcul Cișmigiu. Soclul înalt are în partea stângă reprezentată o fată într-o rochie simplă, care oferă un buchet de flori poetului. Jos se află o lira peste un mănunchi de lauri, pe care se desfășoară o eșarfă cu titlurile operelor sale.[10] Monumentul este clasat ca monument de importanță: B, cod LMI B-III-m-B-20046.
Bustul generalului Theodor Șerbănescu (1839-1901), aflat în parcul Cișmigiu din București.
Bustul Teodor Ionescu, 1921, instalat în cimitirul ortodox din municipiul Călărași. În prezent pe Lista monumentelor istorice dispărute.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Filip_Marin