Manciulescu Apostol

Anul Nasterii: 1887

Anul Decesului: 1962

Apostol Mănciulescu

     (1887 – 1962)

Călătoria în spațiul oriental a reprezentat pentru pictorul român ocazia unei revigorări tematice evidente, necesare pentru reorganizarea universului imaginar dezvoltat de o întreagă generație de artiști. Mănciulescu descoperă tema de rezonanță orientală odată cu primul său sejur în străinătate, când, plecat la cursuri în Paris, ia contact cu arta coloniștilor francezi din nordul Africii.Apostol_Manciulescu_Tigancusa_Basmaua_Rosie Tot în acea perioadă pictorul se va lăsa influențat, chiar și pentru o scurtă perioadă, de reminiscențe ale artei fovilor, factor ce se va reverbera în timp, în opere sugestive. Scurta călătorie va lăsa totuși o marcă asupra manierei pictorului, Mănciulescu fiind unul dintre artiștii autohtoni atrași de pensulația postimpresionistă. Această calitate se va mula ulterior pe un caracter intuitiv, fin racordat la o tematică a pitorescului, de neuitat fiind vestitele florărese.

“Florareasa”, ulei pe carton, 38.5x20cm, semnat dreapta sus cu rosu

În opera de față artistul ne oferă o scenă total insolită pentru spațiul românesc contemporan lui, o scenă orientală în adevăratul sens al cuvântului. Târgul de sclave este unul dintre cele mai puternice motive pe care pictura franceză și cea englezească le-a abordat, făcând parte din acea categorie restrânsă a imaginarul oriental misterios. Mănciulescu preia un subiect de succes pe care îl interpretează după propria-i credință, însă nu se abate de la un tipic iconografic. Apostol_Manciulescu_Interiorul_ArtistuluiRegistrele sunt compuse în concordanță cu imaginea generalizată a vânzării de sclave, imagine ce s-a dezvoltat în spațiul european încă din primele decenii ale secolului al XIX-lea, prin gravurile lui Thomas Allom. Plasate într-un “decor” oriental, dar nu foarte localizabil, cele trei sclave, dezgolite în fața privitorului, primesc cea mai însemnată atenție picturală. Relația lor cu celelalte grupuri umane este scindată imediat, dar nu numai prin goliciunea lor, ci și prin maniera de pictare, ce le diferențiază valoric.Apostol_Manciulescu_Vanzatoarea_de_floriApostol_Manciulescu_padure_iarnaBibliografie:

DELPLATO, Joan, “Multiple wives, multiple pleasures. Representing the Harem 1800-1875”, Fairleigh Dickinson University Press, 2002.apostol_manciulescu_peisaj_ruralApostol_Manciulescu_FlorareasaApostol_Manciulescu_strada_in_petrosaniapostol_manciulescu_florareasaapostol_manciulescu_casa_veche apostol_manciulescu_tarancuta_cu_basmaSursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/apostol-manciulescu-targ-de-sclave.html