Jalea Ion

Anul Nasterii: 1887

Anul Decesului: 1983

Ion Jalea

(N.19 mai 1887, Casimcea, județul Tulcea – D.7 noiembrie 1983)

A fost un sculptor român, membru al Academiei Române. A participat la Primul Război Mondial, unde și-a pierdut o mână în luptă și a fost nevoit să sculpteze toată viața cu o singură mână.
După ce absolvă în 1908 Școala de Arte și Meserii, urmează studiile Academiei de Arte Frumoase din București, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck și Dimitrie Paciurea. Își desăvârșește formația artistică la Paris, la Academia Julian, în atelierul lui Antoine Bourdelle. Obține Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris și de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) și – în același an – titlul de Artist al Poporului. Din 1956 a funcționat ca președinte activ al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Sculptorul Ion Jalea este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice. La baza viziunii lui stă cultul pentru formă ca rezultat al observării realității – în special a figurii umane – și tendința încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice. Sculpturile sale au un sens idealizant, autorul vizând în permanență glorificarea unor fapte sau personalități semnificative din experiența istorică.
În compozițiile sale, Ion Jalea urmează legile clasice ale echilibrului, ale raporturilor armonice între părți, ale dozajului elementelor dinamice – gesturi, diagonale ascendente sau descendente – într-un ansamblu coerent și static. O sinteză a înzestrării sale. a perfectei îmbinări între nivelul realist și cel alegoric, a științei împăcării tensiunilor dinamice și statice ne oferă compoziția Arcaș odihnindu-se, lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926 .
În data de 19 martie 2009, Președintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită la Curtea de Justiție a Comunităților Europene, ocazie cu care a avut loc ceremonia de inaugurare a copiei în bronz a operei de artă “Arcaș odihnindu-se”, sculptură de Ion Jalea, donație a statului român către Curtea de Justiție din Luxemburg

Sculpturi:

Lupta lui Hercule cu Centaurul (1925)
Statuia lui Spiru Haret, executată în 1935 de Ion Jalea din marmură de Carrara
Statuia lui George Enescu, instalată pe peluza din fața Operei Naționale București (1971)
Compozițiile alegorice Căderea îngerilor[4], și Căderea lui Lucifer, expuse în 1915 la a XV-a Expoziție a Tinerimii Artistice.
Monumentul eroilor ceferiști, realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea
Lupta lui Hercule cu Centaurul, în Parcul Herăstrău, București, datată 1925.
Statuia lui Spiru Haret din București, dezvelită în 1935.
Statuia lui Dumitru Brezulescu, inaugurată în 1936 în localitatea Novaci și distrusă în 1948.
Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în 1943 în Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu din București.
Bustul lui Octavian Goga, instalat în 1943 în Rotonda scriitorilor, din Parcul Cișmigiu din București.După 1944, prezența în spațiul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună, astfel că, după ce într-o noapte a fost nedemn mutilat cu ciocanul,bustul a fost înlăturat, soclul rămânând gol un bun număr de ani, până când, în deceniul 6, a fost instalat pe el bustul lui Ion Creangă.
Bustul lui Leon Ghelerter dezvelit în anul 1946, la un an de la moartea acestuia, în curtea spitalului “Iubirea de Oameni” din București.
Statuia lui George Enescu din București, dezvelită în 1971.
Statuia ecvestră Mircea cel Bătrân, din Tulcea, turnată în bronz, dezvelită în Piața Republicii la 1 decembrie 1972.
Domnitorul este reprezentat călare, în armură de cavaler-oștean, într-o poziție statică și cu privirea spre interiorul țării.
Statuia Aruncătorul de ciocan din Suceava, dezvelită în 1977 în Parcul Areni din Suceava.
Statuia ecvestră a lui Decebal din Deva, realizată în anul 1978 și amplasată în Piața Victoriei, în fața Casei de Cultură.
Monumentul statuar „Dragoș Vodă și Zimbrul” din Câmpulung Moldovenesc – 1978
Bustul lui Miguel de Cervantes amplasat în Piața Spania din Bucureștii, lângă Bulevardul Dacia.
Reliefurile Împărat și Proletar
Reliefurile de la Obeliscul Unirii din 1859, componentă a Monumentului Unirii din Focșani, Piața Unirii, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod LMI VN-III-m-B-06579.

Un mare număr din sculpturile lui Ion Jalea se găsesc în Muzeul Memorial “Ion Jalea”, o secție a Muzeului de Artă – Constanța, care cuprinde Colecția “Ion Jalea”. Colecția a fost inaugurată în august 1968 și s-a constituit pe baza donației sculptorului Ion Jalea. Ea grupează 227 lucrări, din care 119 intrate în patrimoniu, în anul 1985

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Jalea