B’Arg (Ion Barbulescu)

Anul Nasterii: 1887

Anul Decesului: 1969

Ion Bărbulescu B’arg

(Nascut.1887, Odobeşti – Decedat.1969, Bucureştii)

Pictorul și graficianul român Ion Bărbulescu a cultivat încă din tinerețe o afinitate pentru artă, călcând pe urmele bunicului său, pictor de biserici. Sub pseudonimul “B`Arg”, pe care îl păstrează de-a lungul carierei sale, publică primele desene în revista “Toamna”, din Bucureşti, începând din 1906. Printre primele expoziţii sunt cele din 1915, de la Constanţa (la Cazinou) şi “Institutul Minerva” din Bucureşti.
Un artist activ pe plan social și cultural, Ion Bărbulescu este zilnic prezent în presa vremii, publicând articole și desene, în: “Adevărul”, (1907-1948), “Adevărul literar şi artistic” (1921-1948), “Cuvântul Liber” (1933-1936) și altele. Adesea scriind despre scena artistică și culturală din perioada 1910 – 1940, el oferă o viziune “din interior” asupra creației plastice, aprofundate de studii filosofice. Asemenea articolelor de presă, lucrările lui B`Arg ne oferă o viziune asupra vieții în toate aspectele sale, fie sociale, politice, morale dar mai ales, umane.
A abordat tehnici diverse – ulei, acuarelă, cărbune și îndeosebi pastel, ”raritatea procedeului, posibilitatea de a combina aşa de intim desenul cu culoarea, rezultatele subtile ce se pot obţine cu acea pulbere colorată, preţioasă, strălucitoare” (George Oprescu), reprezentând un mod propice de exprimare pentru artist. ”Cele mai multe opere ale lui reprezintă tipuri întâlnite pe străzile oraşului, observate cu atenţie, analizate în pitorescul lor zilnic: vânzători de ziare, florărese, copii strânşi la sfat, mame nenorocite, stâlpi de cafenea, cetăţeni turmentați, aşa cum îi cunoaştem din lumea mahalalelor.” (George Oprescu)

Bibliografie:
Cronica expoziției “Lumea lui B`Arg” (iulie – septembrie 2008)

Sursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/licitatia-de-impresionism-2010-16-2010/toate-loturile/ion-barbulescu-b-arg-pe-capi-a.html