Halaucescu Iulia
Anul Nasterii: 1924
Anul Decesului: 2008 |
|
Iulia Halaucescu
Se naste la 31 martie 1924, in comuna Tarcau, judetul Neamt, intr-o familie cu vechi traditii protesti. Tatal, parohul Gheorghe Versescu, ai carui inaintasi au imbratisat preotia inca din secolul al XVIII-lea, s-a distins nu doar in plan teologic, ci si ca intelectual de marca; monografia sa “Tarcau” fiind incununata cu mentiunea “Nasturel” a Academiei Romane. Mama, Domnica, era fiica preotului Gavril Danielescu.
1931-1943-Urmeaza Scoala primara si Liceul teoretic de fete (azi “Calistrat Hogas”) din Piatra Neamt
1943- Din acest an frecventeaza cursurile Facultatii de Filozofie Bucuresti, pe care le absolva in 1948, cu specializarea in estetica. In timpul anilor de studii participa la orele libere de desen si pictura ale lui R.Schweitzer – Cumpana.10 octombrie 1944 – Se casatoreste cu ofiterul de geniu Lucian Petronius Halaucescu, astazi colonel in retragere si veteran de razboi. Sotul sau, dupa eliminarea din armata de catre comunisti, s-a impus ca unul dintre remarcabili muzeografi de arta din Piatra Neamt. A fost totodata comisarul multora dintre expozitiile semnate Iulia Halaucescu.
1947 – Membra a Cenaclului Artistilor Plastici din Piatra Neamt
1949 – Se inscrie, la indemnul lui Corneliu Baba, la Academia de Arte Frumoase din Iasi, la clasa Calin Alupi
1950-1953 – Dupa desfiintarea Belle Artelor iesene, isi continua studiile la Institutul “ Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, cu profesorii Ion Marsic si Samuel Mutzner.
1954 – Devine membra a Uniunii Artistilor Plastici. Este aleasa intre 1963-1968, 1978-1990 in Comitetul de conducere al UAP. Presedinte al Filialei Piatra Neamt a UAP (1975-1979, 1985-1990)
1958 – La propunerea istoricului Mircea Petrecu Dambovita, participa la activitatea grupului de cercetare in zona viitorului lac de acumulare Bicaz-Piatra Teiului. In aceeasi perioada, sub conducerea academicianului C.Nicolaescu-Plopsor, raspunzator de problemele artei, contribuie la materializarea proiectului Leonida, in cadrul caruia realizeaza lucrari de arta reprezentand biserica veche de lemn de la Rapciuni (aflata la colectia Muzeului satului), biserica lui Simion Barnovski de la Hangu si Palatul Cnejilor.
– Autoare a unor studii de restaurare ale Manastirii Bistrita, Schitului Ciritnei, a Caselor Semaca si Paharnicului si a monumentelor istorice din Piatra Neamt.
– A contribuit la descoperirea jurnalelor originale ale lui Lascar Viorel, la imbogatirea patrimoniului Muzeului de arta din Piatra Neamt cu unele guase ale artistului. A identificat locul de veci al lui Lascar Vorel. Artistul a decedat in Germania, la Munchen; urna funerara a fost adusa in secret in tara.
1963 – La initiativa sa si cu sprijinul altor patru membrii fondatori s-a infiintat si format colectia Muzeului de arta din Piatra Neamt. La indemnul Iuliei Halaucescu, s-au transferat de la UAP lucrarile ce au constituit nucleul colectiei, iar la 16 februarie 1963 a luat fiinta Muzeul de Arta din Piatra Neamt
1973 – S-a numarat printre initiiatorii Galeriilor de arta din Piatra Neamt. A avut un rol decisive in constructia Sediului Filialei UAP si a Galeriei de arta. Lucrarile au inceput in 1986, inaugurarea avand loc in vara anului 1989
1984 – Retrospectiva ’60, Sala Dalles, Bucuresti
1994 – Retrospectiva ’70-Muzeul de Arta Piatra Neamt . Cu acest prilej, cuplul Iulia – Petronius celebreaza nunta de aur.
2001 – iunie/iulie Expozitie retrospective de acuarela in Bucuresti, la Palatul Parlamentului, sala “Constantin Brancusi”
26 octombrie 2001 – Se inaugureaza, la Muzeul orasului Bicaz, Expozitia permanenta “Epopeea Bicazului”, cu lucrari ale Iuliei Halaucescu
16 noiembrie 2003 – Se deschide Muzeul de arta “Iulia Halaucescu” din comuna Tarcau, judetul Neamt.
2004 – E sarbatorita, la Piatra Neamt, pentru 80 de ani de viata si nunta de diamante
18 Decembrie 2007 – Piatra Neamt – “Doamna acuarelei romanesti” paraseste aceasta lume.
Articole publicate: Expozitia de grafica chineza. Pe marginea expozitiei R. Schweitzer – Cumpana. Grafica. Arta monumentala – diretii de dezvoltare so critica ramanerilor in urma. (In cadrul simpozionului national de estetica). Orasul, arhitectur, si artistul plastic. Trepte de cultura. Utilul si frumosul cotidian. De la Bicaz la Onesti. Acuarele, fluiditate lirica.
Ilustratie de carte si publicatii: Placheta “Centenarul 1848”. Valentin Ciuca – Itinerarii. Reviste de cultura: Cronica – Iasi, Ateneu – Bacau, in a caror comitet de redactie a activat: Ceahlaul – Piatra Neamt: reproduceri ale creatiilor artistei, in numar mare, in Contemporanul, Saptamana Culturala, informatia Bucurestiului, Romania Libera, Arta Plastica, Iasul Literar, Romania Literara, ect.
Pe baza studierii operelor lui M. Sadoveanu si in baza cercetarilor de pe teren, au fost realizate expozitiile “Pe drumuri de munte” si “Itinerarii sadoveniene 2”, vernisate la date aniversare.
Premii:
31 martie 1994 – primeste titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Piatra Neamt
4 aprilie 1996 – I se decerneaza Diploma si Placheta de Membru de Onoare al Asociatiei oamenilor de stiinta din Roamnia.
1 decembrie 2000 – I se decerneaza Ordinul National “Pentru merit” in grad de cavaler.
9 septembrie 2001- I se inmaneaza Diploma “Cetatean de onoare” al comunei natale Tarcau
27 octombrie 2001- Iulia Halaucescu este proclamata “Cetatean de onoare” al orasului Bicaz
2003 – Iulia Halaucescu primeste Diploma si Medalia “Companion of Honour” cu esarfa si sigiliu, acordate de catre IBC Cambridge.
2004 – Diploma di Medalia “ Femeia anului” acordate de American Biographical Institute.
2004 – I se decerneaza trofeul “Omul in arte 2004” de catre ziarul “Ceahlaul” din Piatra Neamt.
Sursa: http://iuliahalaucescu.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=4