Eder Hans

Anul Nasterii: 1883

Anul Decesului: 1955

Hans Eder

(Nasc.1883, Brașov, Imperiul Austro-Ungar- Dec. 1955, Brașov, România)

A fost un pictor sas din România. Pregătirea sa artistică a început la Brașov, în atelierul pictorilor Friedrich Mieß, Arthur Coulin, Fritz Miklos și Ernst Kühlbrandt.
Între anii 1903 și 1908, Eder a studiat la München, la Școala de pictură a lui Hugo von Habermann. A continuat la Paris în Școala-atelier „La Palette” a lui Lucien Simon.
Apoi, în perioada 1910-1911, a studiat la Bruges, în Belgia. Pictura sa din această perioadă a evoluat în cadrele realismului și postimpresionismului.
Între 1914 și 1916 a luptat pe front în Primul Război Mondial.
A plecat apoi la Viena, unde, împreună cu Felix Horta, a înființat o „Școală de artă”. De aici a plecat în 1920 la Salzburg, unde a activat ca profesor de desen.


În 1924 a rvenit la Brașov, unde a rămas, cu excepția câtorva ani, până la sfârșitul vieții. În perioada interbelică a expus frecvent la Brașov, Sibiu și București, participând regulat la Salonul Oficial. Treptat s-a îndepărtat de expresionism, lucrările sale având un caracter mai moderat și formal.
În ultima perioadă de creație, prin impunerea paradigmei realismului-socialist, lucrările sale s-au caracterizat printr-o accentuată reapropiere de realism.
Lucrările sale se găsesc în multe muzee din țară (Muzeul de Artă din Brașov, Muzeul de Artă din București, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă din Bruxelles) și în alte locuri publice. Pe peretele frontal al navei laterale de nord al Bisericii Negre din Brașov se află o pictură în ulei pe pânză a lui Hans Eder, reprezentând Nunta din Cana, tablou pictat în 1932.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Hans_Eder

Cititi si:

Hans Eder-Catalogul Expozitiei la Muzeul de Arta Brasov